De opleiding

In het kwalificatiedossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. In het kwalificatiedossier wordt onderscheid gemaakt tussen het basisdeel en keuzedelen. Verder stelt de wet ook eisen aan de opleiding, bijvoorbeeld hoeveel uur onderwijs je moet krijgen en hoeveel uur je aan je beroepspraktijkvorming moet werken.

Hoe jouw onderwijs is verdeeld over deze onderdelen vind je per leerroute in het TOP-model

Elke leerroute die je bij Albeda volgt voldoet aan de eisen uit het kwalificatiedossier, én aan de eisen die de wet stelt. Zodat jij aan het einde van de opleiding aan het werk kunt op het niveau van een 'beginnend beroepsbeoefenaar' zoals dat heet.

Om je werk als verpleegkundige goed uit te kunnen voeren is het ook belangrijk dat je je kunt inschrijven bij de Wet BIG: hiermee ben je gerechtigd het verpleegkundig beroep uit te oefenen. De opleiding is zodanig van opzet, dat je met het diploma je rechtstreeks kunt inschrijven in het BIG-register.

Meer informatie

Basisdeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen
De beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Deze werkzaamheden zijn gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS (Canadian Medical Education Directions for Specialists). Je leest in het kwalificatiedossier per kerntaak precies welke complexiteit deze heeft, welke verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van je wordt verwacht en welke vakkennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt. De opleiding kent de volgende kerntaken:

  • Bieden van zorg en ondersteuning in het verpleegkundig proces
  • Werken aan organisatie- en professiegebonden taken

Werkprocessen: Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen: activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. Wil je weten welke werkprocessen bij jouw opleiding horen, kijk dan naar kwalificatiedossier: hier vind je per werkproces onder andere een beschrijving van het werkproces en wat er van jou wordt verwacht.

Onderdeel 2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Keuzedelen

Door het volgen van een keuzedeel versterk je als student je arbeidsmarktpositie waardoor je, na het afronden van je opleiding, makkelijker een baan kunt vinden. Een keuzedeel is dus een verrijking van jouw opleiding. Werkgevers uit de regio Rotterdam Rijnmond hebben hierin meegedacht en hebben aan de school aangegeven welke keuzedelen de kans op een baan vergroten. Keuzedelen kunnen gekoppeld zijn aan de opleiding, of je kunt kiezen voor een zogenaamd ongekoppeld keuzedeel. Kies je voor dit laatste, dan moet je er rekening mee houden dat de examencommissie hiervoor wel toestemming moet geven. Ook moet het keuzedeel organiseerbaar en haalbaar zijn binnen de looptijd van jouw opleiding.

Welke keuzedelen je kiest overleg je daarom altijd met je studieloopbaanbegeleider. Samen kijken jullie dan ook naar wat er voor nodig is om jouw keuze mogelijk te maken.

Voor de opleiding MBO Verpleegkundige telt een keuzedeelverplichting van minimaal 960 uur. Bij elk keuzedeel is aangegeven voor hoeveel uur dat keuzedeel telt.

Voorbeelden van keuzedelen die gekoppeld zijn aan MBO Verpleegkundige zijn:

  • Zorginnovatie en technologie (480 uur)
  • Internationaal 1 Overbruggen interculturele diversiteit (240 uur)
  • Wijkgericht werken (240 uur)
  • Doorstroom naar hbo gezondheidszorg (240 uur)

De leerroute bol of bbl regulier

Als je kiest voor de reguliere leerroute volg je het standaard leerplan.

In het TOP-model (transparant opleidingsplan) kun je zien hoeveel onderwijs je volgt verdeelt over de leerjaren en de verschillende onderdelen van je opleiding. De opleiding MBO-Verpleegkundige neemt deel aan het zogenaamde BOT-experiment: dit betekent dat het TOP-model niet volledig voldoet aan de eisen zoals deze omschreven staan in Focus op Vakmanschap. Kort gezegd komt het erop neer dat de opleiding wat minder inzet op theorielessen, en meer op andere varianten van onderwijs en begeleiding dan de wet voorschrijft. De opleiding heeft hiervoor toestemming en je diploma komt dus niet in gevaar.

Gemiddeld duurt deze leerroute 4 jaar, maar als je al aantoonbare ervaring of vooropleiding hebt, kun je op onderdelen vrijstelling krijgen, waardoor je wellicht sneller door de opleiding heen kunt. Het kan ook zijn dat je, om welke reden dan ook, juist wat langer over de opleiding moet doen.

Het eerste leerjaar van de opleiding Verzorgende IG en MBO Verpleegkundige is gelijk. Je kunt dus in een groep komen met studenten die voor verschillende opleidingen hebben gekozen. Voordeel is dat je na dit eerste jaar, als je écht goed weet wat het beroep inhoudt, een gefundeerde keuze kunt maken hoe je je opleiding voortzet.

Via je Albeda-account (die ontvang je zodra je je hebt ingeschreven) kun je altijd je rooster raadplegen zodat je precies weet welke les je wanneer en waar moet volgen.

 

Overige leerroutes

Naast de reguliere  bol- en bbl-leerroutes kun je ook kiezen voor andere leerroutes. Je kunt je interesse in deze leerroutes aangeven bij het intakegesprek. Hier ontvang je dan alle aanvullende informatie. Hier vind je een korte omschrijving.

  1. De gecombineerde leerroute bol/bbl
  2. De praktijkgestuurde leerroute
  3. Breed opleiden
  4. Versneld traject

1.  De gecombineerde leerroute bol/bbl

Voor een beperkt aantal studenten is de gecombineerde leerroute bol/bbl beschikbaar. Je volgt hierin eerst 2 jaar de bol-leerweg, de volgende 2 jaar stap je over naar bbl. Vanaf de start volg je een ietwat aangepast programma, in overleg met het ziekenhuis waar je na 2 jaar de opleiding in bbl vervolgt: je gaat hier in het tweede jaar ook al stage lopen. Voor deze leerroute is een sollicitatieprocedure waarbij zowel de opleiding als het ziekenhuis waar je je opleiding in de bbl gaat vervolgen zijn betrokken.

2. De praktijkgestuurde leerroute (filmpje)

Je volgt de opleiding via de bol-leerweg niet op school, maar volledig in een zorginstelling. Je loopt daar je stage en volgt daar al je lessen. Je zit dus in een groep met studenten die allemaal bij dezelfde instelling de opleiding volgen. Dit maakt het mogelijk om de theorielessen direct aan te laten sluiten bij wat jullie in je stage meemaken, van daar de naam 'praktijkgestuurd'. Er is daardoor ook veel aandacht voor werknemersvaardigheden: je bent immers vanaf de start op de locatie van de zorginstelling en zult je daarnaar moeten gedragen. Medewerkers van de zorginstelling draaien in verschillende vormen mee in het opleidingstraject.

3. Breed opleiden

In deze leerroute volg je 3 jaar de bol-leerweg, in het 4e leerjaar stap je over als bbl-er naar één van de instellingen waar je stage hebt gelopen. De lessen volg je deels op school, deels in de zorginstellingen. Je wisselt per periode over verschillende soorten zorginstellingen zodat je breed kennismaakt met het werkveld waar je als mbo-verpleegkundige kan komen werken.

4. Versneld traject

Heb je een diploma dat je recht geeft op de titel Verzorgende IG, dan kun je de opleiding versneld afleggen. In de bol-leerweg duurt de opleiding dan 3 jaar, in  de bbl-leerweg duurt de opleiding 2,5 jaar.