Basis profiel en keuzedelen

 

Wat je aan het eind van je opleiding voor jouw beroep of voor een vervolgstudie moet weten en kunnen, staat beschreven in het kwalificatiedossier. Dat heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaald. Het kwalificatiedossier bestaat uit een basisdeel en profieldeel. Daarnaast zijn er keuzedelen. Bij keuzedelen kun je extra dingen leren die voor jou interessant zijn. Het kwalificatiedossier van jouw opleiding vind je op de website van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Het kwalificatiedossier is opgebouwd uit kerntaken, werkprocessen en competenties.

Klik door voor het kwalificatiedossier van Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn.

Meer informatie

Basisdeel en profieldeel

In het basisdeel worden de basisvaardigheden van het werk geleerd. Het basisdeel bestaat uit een aantal kerntaken. Kerntaken zijn de belangrijkste taken van een beroep. Hiermee onderscheidt het ene beroep zich van het andere. Een kerntaak is onderverdeeld in werkprocessen. Een werkproces is een afgebakend geheel van handelingen binnen een kerntaak.

Naast het basisdeel heb je het profieldeel. Hierin specialiseer je je in de richting waarvoor je je hebt ingeschreven. In dit geval is dat dus Zorg en Welzijn.

Onderwijstijd

Binnen het mbo heb je recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd). Dit is 1600 uur per jaar. Je bent dan 40 weken van 40 uur bezig met je opleiding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen uren begeleide onderwijstijd (BOT), beroepspraktijkvorming (bpv) en uren zelfstudie. Bij BOT-uren word je direct begeleid door school (dit kan zowel binnen als buiten school zijn). Bij bpv-uren word je begeleid door je bpv begeleider.

In het TOP-model kun je de verdeling van de uren voor deze opleiding vinden:

Ben je gestart in schooljaar 2018-2019:

Ben je gestart in schooljaar 2019- 2020:

  • Topmodel BOL
  • Topmodel BBL 

Keuzedelen

Naast het basisdeel en het profieldeel volg je ook 2 keuzedelen. Met het volgen van een keuzedeel kun je je nog verder ontwikkelen. Tijdens de opleiding krijg je meer informatie hierover. Je doet examen voor de keuzedelen maar je kunt hier (nog) niet op zakken. Je moet 480 klokuren (studiebelastinguren) besteden aan keuzedelen. 

Door het volgen van een keuzedeel heb je meer kansen op arbeidsmarkt. Je kunt, na het afronden van je opleiding, makkelijker een baan vinden. Werkgevers uit de regio Rotterdam Rijnmond hebben hierin meegedacht en hebben aan de school aangegeven welke keuzedelen de kans op een baan vergroten. Ook helpen keuzedelen je bij de doorstroom naar een vervolgopleiding. Je doet examen voor het keuzedeel, maar kan hier (nog) niet op zakken.

De keuzedelen zijn:

A. Assisteren bij Facilitaire Diensten (240 uren)
B. Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn (240 uren)
C. Zorg en technologie toepassen (240 uren)
D. Engels in de beroepscontext A2, alleen voor BOL studenten (240 uren)

Loopbaan en burgerschap

De opleiding is gericht op het beroep maar ook op jouw loopbaan en jouw functioneren in de maatschappij (burgerschap).

Loopbaan
Je werkt aan de volgende 5 loopbaancompetenties:

  1. Kwaliteitenreflectie (wat kan ik?)

  2. Motievenreflectie (wat wil ik en waarom wil ik dat?)

  3. Werkexploratie (waar vind ik werk dat bij me past?)

  4. Loopbaansturing (hoe bereik ik dat?)

  5. Netwerken (wie kan me daarbij helpen?)


Burgerschap
Je werkt aan de volgende 4 onderdelen:

1. politiek-juridische dimensie;
2. economische dimensie;
3. sociaal-maatschappelijke dimensie;
4. vitaal burgerschap dimensie.

Een ander keuzedeel volgen

Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je een verzoek indienen om een zogenaamd niet-gekoppeld keuzedeel te mogen volgen, bijvoorbeeld bij een andere opleiding binnen Albeda. Jij kunt de aanvraag doen bij je slb’er. Houd er wel rekening mee dat de examencommissie zal onderzoeken of het keuzedeel dat jij wilt gaan volgen, niet overlapt met jouw andere vakken. Ook kijken ze of het roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is om het keuzedeel te volgen.

Generieke vakken

Voor het mbo gelden algemene eisen voor Nederlands, Engels en rekenen. Deze eisen worden aangeleerd tijdens de generieke vakken en ze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Klik hier voor meer informatie over de generieke vakken.