Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming (bpv) is je stage. Voordat je een bpv-plaats gaat zoeken, krijg je voorbereidende lessen. In deze lessen leer je hoe je solliciteert en waar je op moet letten bij het zoeken naar een bpv-plek. Welk bedrijf is geschikt om jou op te leiden, maar ook welk bedrijf past bij jou? Vaak zijn er tijdens deze lessen gastsprekers die je meer vertellen over het werken in de praktijk. Tijdens de voorbereidende lessen gaat de docent ook in op de consortium opdrachten die je tijdens je bpv gaat maken.

In de voorbereidende bpv-lessen is er, net als tijdens de hele opleiding, aandacht voor je beroepshouding. Dit betekent dat je leert je te gedragen op een manier die past bij je toekomstige werk.

Tijdens de bpv leer je hoe je met allerlei onderdelen van jouw beroep om moet gaan. Een aantal onderdelen die je in de praktijk leert, kunnen op je stageplek worden geëxamineerd.

Meer informatie

DP_YAML_QUOTE[Het vinden van een bpv plaats (voor bol-studenten)]

Je gaat samen met de bpv-coördinator op zoek naar een bpv-plaats. 

Het bedrijf waar je je bpv gaat doen, moet erkend zijn door SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. SBB erkent alleen bedrijven waar je voldoende kunt leren over je beroep. Op www.stagemarkt.nl kun je bpv-plaatsen vinden van erkende, goedgekeurde bedrijven. Algemene informatie over de bpv vind je op de site van SBB.

Aanvullende eisen

Sommige bpv-plekken hebben voorwaarden voordat je kunt beginnen. 

Steeds meer bpv-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een bpv-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogst waarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang.

Begeleiding tijdens jouw BPV

De praktijkopleider begeleidt jou tijdens je bpv. Deze praktijkopleider is de contactpersoon in de praktijk voor jou, voor de bpv-coördinator en voor de bpv-docent.

De bpv-docent begeleidt je tijdens je bpv-periode. Vaak is de bpv-docent ook je studieloopbaanbegeleider. De docent neemt telefonisch contact op met jou en je praktijkopleider en bezoekt jou bij het bedrijf waar je je bpv doet.

Tijdens de opleiding word je regelmatig beoordeeld door jouw leidinggevende, praktijkbegeleider en/of werkbegeleider.

De bpv moet met een voldoende beoordeeld worden. Zonder voldoende kun je geen diploma halen. De beoordeling van de bpv vindt plaats door de praktijkopleider (bedrijf), samen met de bpv-docent. Naast de tussenbeoordeling, die halverwege plaatsvindt, is er een eindbeoordelingsgesprek. Je hebt voldaan aan de eisen voor de bpv als je:

- voldaan hebt aan het aantal uren bpv
- een voldoende hebt voor de bpv- opdrachten en alle handtekeningen zijn gezet

Problemen tijdens de BPV

Als je problemen hebt tijdens de bpv, bespreek je die met je studieloopbaanbegeleid. Met je studieloopbaanbegeleider/stagedocent en de bpv-coördinator wordt gekeken of en wanneer je op een andere bpv-plaats je opleiding kunt vervolgen. Het kan zijn dat je eerst een periode op school moet werken aan je leerdoelen voordat je weer in de bpv verder kunt. Het contact met ouders over de bpv verloopt altijd via school.

Stop nooit zelf met je bpv: stoppen heeft negatieve gevolgen voor de voortgang van je studie!

Internationale stage (IBPV)

Een internationale stage is geen verplichting, maar wel een mooie uitdaging.  Studenten leren zichzelf te redden in een land met een andere cultuur en taal. Ook leren ze oplossingen te bedenken voor onbekende situaties. Zo worden ze nog zelfstandiger. Dit vinden wij voor onze studenten van groot belang in onze snel veranderende samenleving.

Tijdens de opleiding staat het opdoen van vakkennis centraal.  Vanaf het 2e leerjaar bestaat de mogelijkheid om, met gebruikmaking van het Erasmus+ programma, voor de periode van 1 maand tot 3 maanden stage te lopen in een Europees land. 

Lees meer op de Albeda-website over internationale stages. 

 

Ziekmelding tijdens de bpv

Als je ziek bent tijdens de bpv dan moet je dat melden bij de praktijkorganisatie waar je je bpv verricht.  Ook meld je dit bij de verzuimcoördinator en jouw studieloopbaanbegeleider.

De uren die je hierdoor mist haal je later in. Je bespreekt dit met jouw studieloopbaanbegeleider en begeleider in de praktijk. Bij een langer durend ziekteverzuim maak je met de praktijkopleider en studieloopbaanbegeleider nieuwe afspraken over de bpv. De bpv-overeenkomst kan bij langdurig verzuim worden ontbonden. Een nieuwe bpv-plaats wordt gezocht wanneer je voldoende bent hersteld om de opleiding te hervatten.

.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.