Sociaal Werk - Beroepspraktijkvorming (bpv)

Beroepspraktijkvorming (bpv) is je stage. Bij de opleiding Sociaal Werk start de bpv halverwege het eerste leerjaar en eindigt aan het einde van de opleiding. Een schoolweek is vanaf halverwege jaar 1, een combinatie van 2 of 3 dagen school en 2 of 3 dagen stage. Hierdoor kan je wat je op school leert, gelijk toepassen in de praktijk.

Het eerste half jaar volg je de ‘Basisfase’. Hier leer je het beroepsveld kennen, ontwikkel je de basisvaardigheden voor het beroep en doe je werknemersvaardigheden op. Tijdens de basisfase werken we projectmatig waardoor je al oefent met de beroepscompetenties die horen bij sociaal werkers. Je gaat daarbij actief op stap naar instellingen voor Sociaal Werk en we nodigen sociaal werkers uit op school.

Meer informatie

Vinden van een bpv-plaats

Naast het kennen van het beroepsveld en het opdoen van vaardigheden, wordt ondersteunt bij het ontdekken wat bij jouw past. We stimuleren je om zelfstandig te solliciteren en coachen je daarbij voor een goede aanpak. We stemmen de mate van begeleiding af op jouw vragen. Misschien weet je goed wat je wilt en regel je dat liever zelf, of heb jij net dat extra steuntje nodig vanuit peercoaching of slb’er om de stap naar stage te zetten. In het uiterste geval plaatst de bpv-coördinator jou op een bpv-plaats.

De bpv-coördinator coördineert zaken rondom de bpv, onderhoudt contacten met het werkveld en zorgt voor plaatsingen. Heb je een bpv-plaats, dan zal de bpv-coördinator controleren of de bpv-plaats geschikt is voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid.

Erkende bpv-plaats

Het bedrijf waar je je bpv gaat doen, moet erkend zijn door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De SBB erkent alleen bedrijven waar je voldoende kunt leren over je beroep. Op www.stagemarkt.nl kun je bpv-plaatsen vinden van erkende, goedgekeurde bedrijven. Algemene informatie over de bpv vind je op de site van SBB.

Bpv-overeenkomst

Voordat de bpv-periode start moet er een bpv-overeenkomst (ook wel: praktijkovereenkomst) worden getekend. Deze overeenkomst moet worden getekend door een verantwoordelijke van de opleiding, de vertegenwoordiger van de bpv-plaats en jou als student. De bpv-overeenkomst moet getekend bij de onderwijsadministratie worden ingeleverd voordat de bpv-periode start anders is het niet mogelijk bpv te lopen en verder onderwijs te volgen. In de bpv-overeenkomst staan de afspraken tussen jou, de school en de bpv-plaats. Met het tekenen van deze overeenkomst verklaren alle partijen zich te zullen houden aan de afspraken (vermeld op de achterzijde van de overeenkomst). Als alle partijen de bpv-overeenkomst hebben ondertekend ontvangt iedereen één exemplaar voor zijn of haar eigen administratie. Jouw ouders/wettelijke vertegenwoordigers hoeven niet mee te tekenen op de praktijkovereenkomst.

Begeleiding en voortgang tijdens de bpv

Voordat de bpv periode begint ontvang je een bpv-gids. Deze gids bevat alle informatie over de bpv (bijvoorbeeld praktische zaken, informatie over begeleiding, de opdrachten, contactgegevens, etc.). De bpv-gids wordt tijdens de lob-lessen met je besproken.

Bij de bpv word je zowel begeleid door school (door de slb’er) als door de instelling waar je bpv loopt (door de praktijkopleider). Tijdens het begin van de bpv neemt de slb’er telefonisch contact op met de praktijkopleider. Hierbij wordt besproken hoe de start van de bpv is verlopen. Tijdens je opleiding zijn er ieder schooljaar tenminste twee contactmomenten tussen school en jouw bpv-plaats. Daarnaast komen we in bijzondere gevallen tussentijds op gesprek indien de slb’er of praktijkopleider denkt dat dit nodig is.

Tijdens de slb-lessen zal jouw voortgang/ontwikkeling van de bpv regelmatig worden besproken. Bijvoorbeeld over jouw ontwikkeling als aankomend sociaal werker, over je beroepshouding en je aanwezigheid. Indien er sprake is van onvoldoende aanwezigheid of onvoldoende resultaten, kan dit ertoe leiden dat je niet meer welkom bent op de bpv-plaats en dat de voortgang van je opleiding in gevaar komt. Bij problemen wordt er samen met je slb'er gekeken naar oorzaken en oplossingen, die worden vastgelegd in een verbeterplan. 

Beoordeling van de bpv

Tijdens de bpv-periode voer je bpv-opdrachten uit. Je oefent hiermee de vaardigheden in de bpv die van je gevraagd worden als beginnend Sociaal Werker. De uitvoering van de bpv-opdracht wordt beoordeeld door de de opleiding samen met de praktijkbegeleider. In de bpv-gids kun je hierover meer informatie vinden. 

Een docent van de opleiding zal je ook komen bezoeken op de bpv-plaats. Tijdens dit bezoek zullen er evaluatiegesprekken plaatsvinden. De bezoeken worden gepland in overleg met de praktijkopleider. In een evaluatiegesprek wordt vastgesteld of je op schema ligt met het maken van de bpv-opdrachten.

Verklaring omtrent gedrag

Voor sommige bpv-plaatsen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Een VOG vraag je aan bij de afdeling burgerzaken van je gemeente. Zie ook deze link voor meer informatie over de aanvraag van een VOG.

Een strafblad betekent niet automatisch dat je geen VOG krijgt. 399 van de 400 jongeren die een VOG aanvroegen (99, 746%) kregen ook een VOG. Dit blijkt uit de informatie in de campagne Wat de VOG? van de rijksoverheid. In het filmpje 'VOG in 75 sec' vind je in het kort informatie over de VOG. Op dezelfde site kun je ook een VOG-check doen. Dan weet je wat jouw kansen op het krijgen van een VOG zijn.

Om je diploma te halen is een bpv-plaats nodig. Als je geen VOG kunt krijgen en je daardoor geen bpv-plaats kunt vinden, dan kan de onderwijsleider besluiten dat jij moet stoppen met de opleiding. De onderwijsovereenkomst wordt dan ontbonden.

Onder- en afbreken van de bpv

Naast je ontwikkeling als beroepskracht, dien je voldoende ervaringsuren op te bouwen op een bpv plaats. Als een bpv plaats de bpv afbreekt, dan komt je studievoortgang in gevaar om twee redenen. Enerzijds omdat je niet voldoet aan de verwachtingen van het beroep waartoe je wordt opgeleid. De opleiding vindt dit een belangrijk signaal. Daarnaast bouw je niet voldoende bpv uren op zonder bpv. Het is daarom belangrijk dat als er problemen of conflicten zijn op de bpv, je dit direct meldt aan je slb’er en bpv- coördinator. Indien nodig wordt er een gesprek met de praktijkopleider gepland of vindt er telefonisch overleg plaats. Het kan ook zijn dat de slb’er of praktijkopleider aangeeft dat er een gesprek nodig is. 

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het zijn dat de problemen dusdanig groot zijn dat je niet verder kunt op de bpv-plaats. Dan kan de bpv-overeenkomst ontbonden worden. Dit kan alleen in overleg met alle betrokken partijen, dus met school, bpv en student. In de tijd dat je geen bpv hebt, kan je dan ook geen uren opbouwen en zal je deze moeten inhalen. Daarnaast zullen er afspraken gemaakt worden hoe deze problemen te voorkomen zijn in de toekomst en worden vastgelegd in een verbeterplan.

De bpv wordt altijd beëindigd na het behalen van het diploma. (Beëindiging bpv na behalen diploma)

Ziekmelding tijdens de bpv

Voor ziekmelding tijdens de bpv gelden dezelfde regels als voor afwezigheid op school. Als je ziek bent tijdens bpv, meld je je zowel op de bpv-plaats als op school ziek. 

 

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft het Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.

Beëindiging bpv na behalen diploma

Je stage loopt officieel af op de datum die op je diploma staat. Misschien is het schooljaar nog niet voorbij. Maak goede afspraken: Laat je praktijkbegeleider ruim op tijd weten wanneer je diplomeert. Zeg dat je stage officieel stopt op de datum die op je diploma staat. Vanaf dat moment ben je niet meer verzekerd door Albeda.

Wil je nog een tijdje blijven op je stage-adres? Of vraagt je praktijkbegeleider of je nog wil blijven? Maak dan met de praktijkbegeleider op je stage-adres zelf goede afspraken over je werk en hoe je verzekerd bent. Vraag om een schriftelijke bevestiging van de afspraken.