Opleiding

Bij een mbo-opleiding wordt school gecombineerd met stages in de praktijk. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (bpv). Binnen het mbo kennen we de beroepsopleidende leerweg (bol) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij een bol opleiding volgt de student een groot deel van de opleiding op school. Bij een bbl opleiding werk je als student in een bedrijf en volg je 1 dag per week school. De opleiding Sociaal Werk wordt alleen in de beroepsopleidende leerweg (bol) aangeboden.

Wat je aan het eind van je opleiding voor jouw beroep of voor een vervolgstudie moet weten en kunnen, staat beschreven in het kwalificatiedossier. Dat heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaald. Het kwalificatiedossier SW bestaat uit een basisdeel, met daarnaast keuzedelen. Keuzedelen zijn een verrijking op de kwalificatie. Het kwalificatiedossier van jouw opleiding vind je op de website van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Het kwalificatiedossier is opgebouwd uit kerntaken, werkprocessen en competenties.

Klik door voor het kwalificatiedossier van Sociaal Werk.

Het opleidingsprogramma kan je vinden op Albeda Portaal.

Meer informatie

Basisdeel

In het basisdeel worden de basisvaardigheden van het werk geleerd. Het basisdeel bestaat uit een aantal kerntaken. Kerntaken zijn de belangrijkste taken van een beroep. Hiermee onderscheidt het ene beroep zich van het andere. Een kerntaak is onderverdeeld in werkprocessen. Een werkproces is een afgebakend geheel van handelingen binnen een kerntaak.

B1-K1 Werken aan de aanpak van sociale vraagstukken

B1-K2 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

 

Keuzedelen

Het keuzedeel is een aanvulling op de inhoud van je opleiding. Je verbreedt of verdiept hiermee je toekomstige vakmanschap. Een keuzedeel kan ook gericht zijn op de doorstroom naar een hoger niveau binnen het mbo of naar het hbo. Bij het bepalen van het aanbod van de keuzedelen heeft Albeda rekening gehouden met de wensen van het bedrijfsleven in Rijnmond. Met de keuzedelen worden je kansen op een baan als het goed is dus groter.

klik hier voor meer info over de keuzedelen 

 

Generieke vakken

Voor het mbo gelden algemene eisen voor Nederlands, Engels en rekenen. Deze algemene eisen worden de generieke vakken genoemd en ze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Klik hier voor meer informatie over de generieke vakken.

Loopbaan & Burgerschap

Voor elke mbo-opleiding geldt dat Loopbaan en Burgerschap verplichte onderdelen zijn van de opleiding. Bij Burgerschap leer je wat het betekent om als burger onderdeel uit te maken van de maatschappij. Bij Loopbaan orientatie leer je welke kwaliteiten je hebt als beroepskracht en hoe je je loopbaan richting kan geven. 

De opleidingsonderdelen Loopbaan en Burgerschap kennen geen examen, maar wel een inspanningsverplichting. Dit betekent dat je moet voldoen aan de eisen die de opleiding stelt voor het behalen voor een diploma.  Dit kunnen bijvoorbeeld toetsen of opdrachten zijn. In de lesplanner en de studiepuntenmatrix kan je zien wat deze eisen zijn.

Voor een beschrijving van de onderdelen van Loopbaan en Burgerschap zie de download onder aan deze pagina.

Onderwijstijd

Binnen het mbo heb je recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd). Dit is 1600 uur per jaar. Je bent dan 40 weken van 40 uur bezig met je opleiding. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen uren begeleide onderwijstijd (BOT), beroepspraktijkvorming (bpv) en uren zelfstudie. Bij BOT-uren word je direct begeleid door school (dit kan zowel binnen als buiten school zijn). Bij bpv-uren word je begeleid door je bpv-adres.

In het TOP model kun je de verdeling van de uren voor deze opleiding vinden.

Haal meer uit je mbo-tijd!

Tijdens je opleiding kun je naast het standaard traject ook deelnemen aan verschillende extra uitdagingen, zoals:

  • het studentenpanel of de studentenraad
  • Albeda Young Impact
  • Diverse uitdagende projecten