Aan- en afwezigheid

Iedereen bij Albeda doet er alles aan om de kans zo groot mogelijk te maken dat jij je diploma behaalt. Studenten die actief deelnemen aan het onderwijsaanbod, hebben een grotere kans op een diploma. Als jij je hebt ingeschreven bij Albeda verwachten we van jou dat je actief, volgens het rooster, deelneemt aan (digitale) onderwijsactiviteiten binnen de school of op de leerwerkplek. Het uitgangspunt is: iedereen is 100% aanwezig, of je nu 16 bent of 25.

Ook in het studentenstatuut staat dat je verplicht bent om aan de (digitale) lessen op school of de leerwerkplaats deel te nemen, om beroepspraktijkvorming (stage) te doen en om bijvoorbeeld excursies bij te wonen. Soms maakt jouw persoonlijke situatie het lastig om alle (digitale) lessen te volgen. Bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bedenk dat je als toekomstig werknemer ook je privé verplichtingen moet kunnen combineren met je werk. Op je werk kun je immers ook niet zomaar wegblijven.

Meer informatie

Geoorloofd en ongeoorloofd afwezig

Geoorloofd afwezig
Als je een geldige reden hebt voor je verzuim, dan ben je geoorloofd afwezig. Geldige redenen zijn bijvoorbeeld ziekte, afspraken met een medische reden of een rijexamen. Wel verwachten we dat je de afspraken zo veel mogelijk buiten schooltijd plant.

Ongeoorloofd afwezig
Als je je niet afmeldt of je hebt geen geldige reden voor je verzuim, dan ben je ongeoorloofd afwezig. Afwezigheid zal vrijwel altijd invloed hebben op je studieprestaties. Teveel afwezig zijn kan er zelfs toe leiden dat je je studie misschien niet af kunt maken.
Ongeoorloofde afwezigheid kan ook formele gevolgen hebben. Zo kan je bij teveel ongeoorloofde afwezigheid door de leerplichtambtenaar opgeroepen worden. Ook kan het van invloed zijn op het ontvangen van studiefinanciering of kinderbijslag.

Regels rondom afwezigheid

Studenten jonger dan 18 jaar
Als je binnen 4 weken 5 klokuren afwezig bent zonder geldige reden, krijg je een waarschuwing. Wanneer je meer dan 16 uur afwezig bent in 4 lesweken, is de school wettelijk verplicht om dit te melden bij het digitale verzuimloket van DUO. De melding wordt doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de gemeente. De leerplichtambtenaar kan je uitnodigen voor een gesprek, je een waarschuwing geven en/of eventueel een boete geven.

Studenten van 18 jaar en ouder
Ben je langer dan 4 lesweken aaneengesloten afwezig en hebben we geen contact met je kunnen krijgen, dan is de school wettelijk verplicht om dit te melden bij DUO. Je hebt dan voor 1 maand onterecht studiefinanciering ontvangen. Ook ben je onterecht in het bezit geweest van een studentenreisproduct. Vanaf de eerste verzuimdag zal je studiefinanciering (beurs en studentenreisproduct) omgezet worden in een lening.

Lees meer over de formele gevolgen van te veel afwezig zijn.

Stappen verzuimprotocol student en ouders/verzorgers

Afmelden
Ben je ziek? Dan belt je ouder of verzorger naar de verzuimtelefoon M 06 543 238 23. Bij een examen moet je je ook afmelden bij [email protected]. 18+? Dan bel of mail je zelf.

Doktersafspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd plannen. 

Te laat
Te laat? Je belt zo snel mogelijk naar de verzuimmedewerker M 06 543 238 23. In Eduarte wordt genoteerd dat je te laat bent met tijdstip van binnenkomst.

Het verzuimprotocol vind je hier.

Instructie verzuim 18-

Instructie verzuim 18+

 

 

Aanwezigheidsregistratie

De aanwezigheid wordt in elke les geregistreerd in het studievolgsysteem. Je kan hier zelf ook je aanwezigheid checken in het systeem. Je studieloopbaanbegeleider legt uit hoe het systeem werkt. Het is belangrijk dat je dit zelf OP TIJD controleert. Je kunt inloggen op studievolgsysteem en je eigen aanwezigheidsregistratie inzien van de huidige week en de vorige week. Als je denkt dat er fouten zijn gemaakt bij de registratie, meld dit dan bij de docent of studieloopbaanbegeleider. Dat is belangrijk omdat we je bij teveel afwezigheid melden bij de afdeling leerplicht van je gemeente, via het verzuimloket van DUO.

Bijzonder verlof

Je kunt in bijzondere situaties verlof aanvragen buiten de schoolvakanties om. Je vraagt het verlof aan bij de studieloopbaanbegeleider, waarna de onderwijsleider het besluit neemt. Bij langdurig verlof van meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar. Het langdurig verlof moet ruim op tijd aangevraagd worden, bij voorkeur minimaal 8 weken van tevoren. Lees meer over de situaties waar je verlof voor aan kan vragen.

Er wordt geen verlof verleend in de eerste twee schoolweken van het nieuwe schooljaar, tenzij er een dringende reden aangegeven wordt. Als je jonger bent dan 18, dan vragen je ouders dit aan. Let op: je dient wel een bewijs voor het verlof te kunnen overhandigen voor de dossiervorming van school. 

Formulieren

Aanvraagformulier voor verlof buiten de school vakanties voor studenten van 16 en 17-jaar

Aanvraagformulier voor verlof buiten de school vakanties voor studenten van 18 jaar en ouder