Studiehandleiding Apothekersassistent (AA) en Doktersassistent (DA) - Beroepspraktijkvorming (BPV)

Beroepspraktijkvorming (bpv) is je stage. Voordat je een bpv-plaats gaat zoeken, krijg je voorbereidende lessen. In deze lessen leer je hoe je solliciteert en waar je op moet letten bij het zoeken naar een bpv-plek. Welk bedrijf is geschikt om jou op te leiden, maar ook welk bedrijf past bij jou? Vaak zijn er tijdens deze lessen gastsprekers die je meer vertellen over het werken in de praktijk. Tijdens de voorbereidende lessen gaat de docent ook in op de consortium opdrachten die je tijdens je bpv gaat maken.

In de voorbereidende bpv-lessen is er, net als tijdens de hele opleiding, aandacht voor je beroepshouding. Dit betekent dat je leert je te gedragen op een manier die past bij je toekomstige werk.

Tijdens de bpv leer je hoe je met allerlei onderdelen van jouw beroep om moet gaan. Een aantal onderdelen die je in de praktijk leert, kunnen op je stageplek worden geëxamineerd.

Meer informatie

Bpv-periodes Apothekersassistent en Doktersassistent

Je stage ook wel beroeps praktijk vorming (bpv) is een belangrijk deel van je opleiding. Omdat beide opleidingen een drie jarige en een twee jarige variant kennen zit er verschil in het aantal te maken stage-uren en dus is het handig om te weten hoeveel dagen je nu precies stage loopt en op school zit. Van je slb-er krijg je te horen welke dagen dit precies zijn. Dit is per klas verschillend. Hieronder kun je zien wat dit voor jou betekend

Kijk hier voor de bpv-periodes Apothekersassistent

Kijk hier voor de bpv-periodes Doktersassistent

DP_YAML_QUOTE[Beroeps Praktijk Vorming beroepsbegeleidende leerweg (BBL)]

Je hebt gekozen voor een beroepsopleiding in de variant bbl. De bbl-variant wordt ook wel werken-leren variant genoemd. Het overgrote deel van de opleiding werk en leer je in de praktijk van een zorginstelling: dit wordt Beroeps Praktijk Vorming (BPV) genoemd.  Wat je op school leert, zie je terug in de praktijk en leer je daar toe te passen. Wanneer je de opleiding volgens de bbl-route wilt volgen moet je aangenomen zijn bij een praktijkorganisatie, die de opleiding door het Albeda College laat verzorgen. Bij de praktijkorganisatie of de school, vraag je of de praktijkorganisatie erkend is. Onderwijs en bedrijfsleven maken samen afspraken over de beroepspraktijkvorming. De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) beoordeelt of een bedrijf aan de eisen voldoet om als leerbedrijf te mogen opleiden in de praktijk van een beroep.

Lees hier meer over je leerwerkovereenkomst, begeleiding en wat je moet doen als je ziek bent.

Erkend Bpv-bedrijf en BPV overeenkomst

Het bedrijf waar je je bpv gaat doen, moet erkend zijn door SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. SBB erkent alleen bedrijven waar je voldoende kunt leren over je beroep. Op www.stagemarkt.nl kun je bpv-plaatsen vinden van erkende, goedgekeurde bedrijven. Algemene informatie over de bpv vind je op de site van SBB.

Met het Albeda College en de praktijkorganisatie sluit je een BPV-overeenkomst af, waarin de rechten en de plichten in de BPV zijn geregeld. In de BPV-overeenkomst wordt het aantal uren dat je in de BPV moet maken vermeld evenals de rechten en plichten van school, de praktijkorganisatie en de student. Een BPV wordt pas beëindigd na overleg met de studieloopbaanbegeleider en de BPV-coördinator van het Albeda College.

Zelf op zoek naar een bpv-plek

Je gaat zelf op zoek naar een bpv-plaats, dit in samenspraak met de BPV-coördinator zodat er zicht blijft op welke student er nog geplaatst dient te worden. Het leren vinden van en solliciteren naar een bpv-plek is een belangrijk onderdeel in de voorbereiding op de arbeidsmarkt. In de onderwijsovereenkomst die je bij het begin van je studie ondertekent, staat dan ook dat de student zich aantoonbaar moet inspannen om een bpv-plaats te vinden. Als je bijvoorbeeld wilt solliciteren naar een functie van apothekersassistent binnen een ziekenhuis moet dit altijd gaan in overleg met de BPV-coördinator.

Verklaring omtrent gedrag

Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een BPV-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogst waarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang.

Ziekmelden

Als je ziek bent tijdens de BPV dan moet je dat melden bij de praktijkorganisatie waar je je BPV verricht.  Ook meld je dit bij de verzuimcoördinator en jouw studieloopbaanbegeleider.

De uren die je hierdoor mist haal je later in. Je bespreekt dit met jouw studieloopbaanbegeleider en begeleider in de praktijk. Bij een langer durend ziekteverzuim maak je met de praktijkopleider en studieloopbaanbegeleider nieuwe afspraken over de BPV. De BPV-overeenkomst kan bij langdurig verzuim worden ontbonden. Een nieuwe BPV-plaats wordt gezocht wanneer je voldoende bent hersteld om de opleiding te hervatten.

 

Bpv-coördinator

De bpv-coördinator heeft de contacten met de bedrijven waar je je bpv kunt gaan doen. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt als het gaat over de bpv. De bpv-coördinator adviseert en helpt je bij het zoeken naar een geschikte bpv-plaats en is jouw aanspreekpunt. Wanneer het je niet lukt om een passende bpv-plek te vinden, zal de bpv-coördinator je helpen en begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk een passende plek vindt.

De bpv-coördinator van de apothekersassistent is: Mevrouw F.Talbi [email protected].

De  bpv-coördinator van de doktersassistent is: Mevrouw J. van de Rovaart [email protected]

 

Problemen tijdens de BPV?

Als je problemen hebt tijdens de BPV, bespreek je die met je studieloopbaanbegeleider. Wanneer een BPV-plaats wordt afgebroken door onvoldoende functioneren of je besluit zelf te stoppen, krijg je een negatief studieadvies. Een negatief studieadvies kan consequenties hebben voor het vervolg van je opleiding. Met je studieloopbaanbegeleider/stagedocent en de BPV-coördinator wordt gekeken of en wanneer je op een andere BPV-plaats je opleiding kunt vervolgen. Het kan zijn dat je eerst een periode op school moet werken aan je leerdoelen voordat je weer in de BPV verder kunt. Het contact met ouders over de BPV verloopt altijd via school.

 

DP_YAML_QUOTE[Praktijkopleider, bezoekdocent en beoordeling van de bpv]

De praktijkopleider leidt jou op in de praktijk, in het bedrijf. Deze praktijkopleider is de contactpersoon in het bedrijf voor jou, voor de bpv-coördinator en voor de bezoekdocent.

De bezoekdocent begeleidt je tijdens je bpv-periode. Vaak is de bezoekdocent ook je studieloopbaanbegeleider. De docent neemt telefonisch contact op met jou en je praktijkopleider en bezoekt jou bij het bedrijf waar je je bpv doet.

Tijdens de opleiding word je regelmatig beoordeeld door jouw leidinggevende, praktijkbegeleider en/of werkbegeleider.

De bpv moet met een voldoende beoordeeld worden. Zonder voldoende kun je geen diploma halen. De beoordeling van de bpv vindt plaats door de praktijkopleider (bedrijf), samen met de bezoek-docent. Naast de tussenbeoordeling, die halverwege plaatsvindt, is er een eindbeoordelingsgesprek. Je hebt voldaan aan de eisen voor de bpv als je:

- voldaan hebt aan het aantal uren bpv
- een voldoende hebt voor de bpv- opdrachten en alle handtekeningen zijn gezet