Toetsen en studievoortgang

Tijdens de opleiding maak je toetsen en opdrachten. Met de toetsen meten we je studievoortgang. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je jouw studievoortgang.

Meer informatie

Toetsen en opdrachten

De resultaten van je toetsen en opdrachten laten zien of je de lesstof begrijpt en/of aankan. Het is daarmee een aanwijzing of je de examens goed zal kunnen maken. 

Voortgangstoetsen kunnen allerlei vormen hebben, zoals:

  • Theorietoetsen
  • Eigen vaardigheidstoetsen
  • Verslagen
  • Werkstukken
  • BPV-opdrachten
  • Beoordelingen van lesdeelname
  • Beoordelingen van kampdeelname
  • Oefen Proeve van Bekwaamheid

De resultaten van je toetsen of opdrachten zijn mede bepalend voor jouw studievoortgang en of je naar de volgende fase in jouw opleiding kan. Met het kwalificerend examen sluit je je opleiding af. Meer informatie over de examens die je moet afleggen en de diploma-eisen vind je onder de tegel examens.

Studievoortgang

Tijdens het schooljaar voer je minstens twee voortgangsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Tijdens deze gesprekken bespreken jullie je studievoortgang, zowel je resultaten als beroepshouding. Als je studieresultaten en/of je beroepshouding onvoldoende zijn, stel je samen met je studieloopbaanbegeleider een verbeterplan op. Digitale verslagen vind je op het studievolgsteem. De inloggegevens hiervoor krijg je bij de start van jouw opleiding. In het studievolgsysteem staan naast jouw resultaten ook jouw aanwezigheidsregistratie.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan informeren we je ouders/wettelijk vertegenwoordigers over je studievoortgang. Let op: Wanneer je om een bepaalde reden niet wil dat je opleiding (een van) je ouders of wettelijk vertegenwoordigers informeert, bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider.

Voortgangscriteria

Om door te kunnen met je studie moet je voldoen aan bepaalde voortgangscriteria. De voortgangscriteria voor jouw opleiding staan hieronder.

  • Elk groepscijfer van een leerlijn gemiddeld 5,5 of hoger is.
  • De beoordeling van de BPV-opdrachten 5,5 of hoger is. Je moet het aantal BPV-uren zoals vermeld op de BPV-overeenkomst gelopen hebben. 
  • De beroeps- en studiehouding moet voldoende zijn. Bij een eventueel verbeterplan moeten de gemaakte afspraken zijn nagekomen. 

Als je alleen de REN vakken (rekenen en nederlands) onvoldoende maakt, telt dit niet mee voor de overgang. We kunnen je wel het advies geven om deel te nemen aan de zomerschool.

Beoordeling van je beroepshouding

Als medewerker sport- en recreatie draag je een grote verantwoordelijkheid. Je moet zorgen voor een veilige omgeving waarbinnen gesport kan worden. Je moet aandacht hebben voor de verschillende niveaus en mogelijke beperkingen van sporters tijdens (risicovolle) activiteiten. Daarom moet je beschikken over veel vaardigheden en theoretische kennis. Daarnaast is het noodzakelijk om een juiste beroepshouding te ontwikkelen. In dit werkveld werk je immers met mensen. Sommigen moeten enthousiast gemaakt worden, anderen moeten begeleid, gemotiveerd of juist afgeremd worden. Daar moet je allemaal mee om kunnen gaan. Een juiste houding ten opzichte van de ander is essentieel om goed te functioneren. Bovendien moet je goed en zorgvuldig met materialen omgaan. Je beroepshouding zal regelmatig door je docenten beoordeeld worden tijdens de opleiding. Natuurlijk krijg je de kans je hierin te ontwikkelen.

Als een docent op- of aanmerkingen heeft over je beroepshouding, is de docent verplicht jou daarvan op de hoogte te stellen. De docent kan je helpen door je te vertellen hoe jij jouw beroepshouding kan verbete­ren. Wanneer je beroepshouding onvoldoende is, word je altijd besproken tijdens de rapportvergadering.

Criteria studie- en beroepshouding

Bij het beoordelen van je studie- en beroepshouding letten we op de volgende zaken:

  • Je motivatie en inzet voor alle vakken en lesactiviteiten die aangeboden worden.
  • Het nakomen van afspraken.
  • Of je met kritiek kunt omgaan (geven en nemen).
  • Of je kritisch naar jezelf kunt kijken en daarbij kunt reflecteren.
  • Het zowel mondeling als schriftelijk kunnen uiten van je eigen mening en gevoelens.
  • Je bewust zijn van je eigen mogelijkheden en beperkingen.
  • Je bereidheid om actief te luisteren en hulpvaardig te handelen naar je medestudenten en docenten.
  • Je bereidheid tot samenwerken.
  • Of je voldoende initiatieven neemt.
  • Of je correcte omgangsvormen toont ten aanzien van medestudenten, personeel en gasten.
  • Het correct omgaan met materiaal.

DP_YAML_QUOTE[Onvoldoende studievoortgang en/of beroepshouding]

Er is sprake van onvoldoende studievoortgang als aan een van de onderstaande criteria niet wordt voldaan:

  • 5 of meer cijfers van de voortgangstoetsen theorie en of praktijk lager dan een 5,5.
  • 2 of meer gemiddelde groepscijfers lager dan een 5,5.
  • Indien de afspraken uit het verbeterplan niet of onvoldoende zijn nagekomen.

Tijdens de voortgangsvergadering bespreken de docenten jouw voortgang en je mogelijkheden:

  • Je gaat over naar het tweede leerjaar zonder studieschuld.
  • Je gaat over naar het tweede leerjaar met studieschuld. Je studieschuld moet ingelost worden binnen een bepaalde periode. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt.
  • Je doet het eerste jaar nogmaals over, waarbij alle voortgangstoetsen opnieuw gedaan moeten worden.
  • Voldoe je niet aan de overgangseisen en is je studievoortgang en/of je beroepshouding onvoldoende, dan kun je een Negatief bindend Studieadvies ontvangen óf kan de procedure ‘Beëindiging onderwijsovereenkomst’ worden gestart.

DP_YAML_QUOTE[Inleveren en herkansen van toetsen, werkstukken, opdrachten en verslagen]

Werkstukken, opdrachten en verslagen moet je op het afgesproken tijdstip inleveren. Wanneer je de deadline mist, krijg je te maken met de regels voor herkansingen. Je bent verplicht om van ieder werkstuk, opdracht of verslag zelf een kopie te bewaren.

Herkansen van voortgangstoetsen
Voor elke voortgangstoets worden twee toetsafnames (met uitzondering van trainingskundige vaardigheden) gepland. De eerste afname is voor alle studenten. De tweede afname is bestemd voor die studenten die afwezig waren bij de eerste afname. Heb je bij het eerste toetsmoment een onvoldoende gehaald, dan kun je het tweede toetsmoment gebruiken om de toets te herkansen.

  • Wanneer een toets wordt herkanst, geldt het hoogst behaalde cijfer.
  • Voor een afgelegde toets heb je recht op één herkansing. Je kunt per toetsperiode maximaal twee of drie toetsen of werkstukken herkansen, tenzij er sprake is van een bijzondere omstandigheid (ziekte, blessure e.d.).
  • Het gemiddeld cijfer voor een groep cijfers (zie voor meer informatie de voortgangsregeling op sharepoint) moet minimaal een 5,5 zijn.
  • Studieresultaten worden door de docenten aan je medegedeeld en ook geplaatst in Eduarte.
  • Tot twee weken na de uitslag van een voortgangstoets kun je bij je docent een verzoek indienen voor het bekijken van de toets.

Je kunt een herkansing aanvragen via je studieloopbaanbegeleider.

Studieschuld
Wanneer je voor een of meerdere voortgangstoetsen of opdrachten een onvoldoende hebt behaald ontstaat er studieschuld.

Procedure Wettelijk Bindend Studieadvies

Albeda is volgens de wet verplicht om jou een bindend studieadvies te geven in het eerste leerjaar. Dit doen wij in 2 stappen:

Stap 1: Studievoortgangsgesprekken in studiejaar 1
Voordat je het wettelijk bindend studieadvies ontvangt, voer je tenminste 2 studievoortgangsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Van deze gesprekken wordt een verslag gemaakt. Wanneer je voortgang voldoende is, hoor je dit van je studieloopbaanbegeleider. Wat er van je verwacht wordt ten aanzien van je studievoortgang, kun je vinden in je toetsplan. Wanneer je voortgang niet voldoende is, worden er verbeteringen met je afgesproken die je binnen een redelijke termijn moet laten zien. Dit betekent dat je nog eenmaal de mogelijkheid krijgt om te verbeteren. Deze afspraken worden vastgelegd in een verbeterplan. In dit verbeterplan staat ook vermeld wat je van de opleiding kunt verwachten als het gaat over begeleiding en ondersteuning. Samen proberen we jou naar een positief bindend studieadvies te begeleiden. 

Stap 2: Wettelijk bindend studieadvies in studiejaar 1
Zoals gezegd krijgt iedere student in het eerste studiejaar een bindend studieadvies.

Bij een éénjarige opleiding krijg je dit advies tussen de derde en vierde maand, bij een meerjarige opleiding krijg je dit advies 9 maanden na de start van de opleiding en voor het einde van het eerste leerjaar.

Is je voortgang voldoende, ontvang je een positief bindend studieadvies en ga je door naar je tweede leerjaar.
Is je voortgang onvoldoende en heeft het verbeterplan niet geleid tot de gewenste verbeteringen, leidt dit tot een negatief bindend studieadvies.
Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, stopt je opleiding. 

Albeda helpt jou daarna, gedurende 8 weken, om een andere geschikte opleiding te vinden bij Albeda of een andere instelling. 

Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst

Er zijn omstandigheden waardoor de onderwijsovereenkomst, zowel in het eerste als in latere studiejaren, voortijdig kan worden beëindigd. Dit betekent dat je met je opleiding moet stoppen. Dit kan alleen in de volgende gevallen:

  • Je ondervindt teveel last van lichamelijke dan wel psychische klachten waardoor je het beroep waarvoor je wordt opgeleid niet kunt uitoefenen.
  • Je laat onvoldoende voortgang zien in jouw studie.
  • Je laat onvoldoende ontwikkeling zien in jouw beroepshouding.
  • Je bent onvoldoende aanwezig om de studie te behalen.
  • Je laat gedrag zien dat niet past bij de studie of toekomstig beroep.

De procedure voor het voortijdig beëindigen van het de onderwijsovereenkomst is gelijk aan die van het wettelijk negatief bindend studieadvies. 

Wanneer je het niet eens bent met het beëindigen van je onderwijsovereenkomst kan je binnen 10 werkdagen een herziening aanvragen bij het college van bestuur. Lees meer.

Stoppen met je opleiding

Als je wilt stoppen met je opleiding, bespreek dit dan op tijd met je studieloopbaanbegeleider. Meestal verwijst de studieloopbaanbegeleider je naar het Trajectbureau. Daar helpen mensen je een andere, passende opleiding te vinden.

Tijdens of na het eerste jaar kunnen er redenen zijn dat Albeda jouw onderwijsovereenkomst beëindigt voordat je klaar bent met je opleiding. Dan gaat de procedure 'Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst' in werking. Albeda zal nooit zomaar de onderwijsovereenkomst beëindigen.

Gevolgen negatief bindend studieadvies en voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst
Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, dan wordt je inschrijving bij de opleiding beëindigd. Je kunt je niet opnieuw voor deze opleiding bij Albeda  inschrijven. We gaan samen met jou op zoek naar een andere opleiding, eentje die misschien beter bij je past. Beëindiging van de onderwijsovereenkomst kan financiële gevolgen hebben.

MBO-verklaring

Het kan zijn dat je je studie bij Albeda niet afmaakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je uitgeschreven wordt bij Albeda, dan kan het zijn dat je recht hebt op een mbo-verklaring. Dit is een verklaring met daarop de door jouw behaalde resultaten. Dit kan je helpen als je gaat solliciteren of als je weer aan een nieuwe mbo-opleiding gaat beginnen (vrijstellingen). Wil je meer weten over de mbo-verklaring, ga dan even langs bij je slb’er.

Verplichte uitreiking
Je ontvangt automatisch een mbo-verklaring als je:

  • Albeda verlaat en
  • jonger bent dan 23 jaar en
  • nog geen startkwalificatie hebt behaald (een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger) en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.

Uitreiking op verzoek van de student
Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kun je de opleiding zelf om een mbo-verklaring vragen. Voorwaarde is dat je:

  • Albeda verlaat en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.