De opleiding

De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier. In dit dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Het volledige kwalificatiedossier is in te zien via deze link. Hieronder vind je een korte uitleg. 

profiel

 

Meer informatie

Basisdeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen

Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen. Kerntaken: zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen. Werkprocessen: zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. De kerntaken uit het basisdeel voor jouw opleiding zijn:

  • Kerntaak B1-K1: Treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten

  • Kerntaak B1-K2: Voert administratieve en financiële processen uit


De basis van het kwalificatiedossier kan in alle beschreven contexten uitgevoerd worden:
- De receptie van een (internationaal) hotel of recreatiebedrijf.
- Bedrijven gericht op het geven van toeristische informatie en verkoop.
- Bedrijven in de reisbranche. Hij kan werkzaam zijn in de sector vakantiereizen/zakenreizen/touroperating en binnen de verkoopkanalen reisbureau, contactcenter of internet.
- Bedrijven in de verblijfsrecreatie. Hij kan werkzaam zijn bij campings en bungalowbedrijven (parken), groepsaccommodaties en gemengde bedrijven binnen de vrijetijdssector. Bij deze bedrijven kan hij zowel frontoffice werkzaamheden uitvoeren als activiteiten organiseren.
- Bedrijven in de dagrecreatie. Hij kan werkzaam zijn bij indoor- en outdoorcentra/sportbedrijven en attractieparken.

Het uitgangspunt van de opleiding is dat de beginnend beroepsbeoefenaar breed opgeleid wordt. Dit betekent dat hij in verschillende contexten ervaring op doet. Met alle profielen wordt opgeleid voor frontofficewerkzaamheden (frontoffice van een (internationaal) hotel, frontoffice van een recreatiebedrijf, bedrijven gericht op toeristische informatie). De profielen Travel & hospitality richten zicht daarnaast op bedrijven in de reisbranche. 

Onderdeel 2: Generiek onderdelen

Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Voor de lessen taal en rekenen heb je zowel schriftelijk als digitaal lesmateriaal. Je legt de examens taal en rekenen af in de onderstaande gebieden op het vermelde niveau. Uitgebreide informatie over de examinering van taal en rekenen vind je onder de tegel “examinering en diplomering”.

Nederlands
Lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren - niveau: 3F

Rekenen 
Getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden - niveau: 3F

 

Profieldeel

Het profieldeel is een verdieping op het basisdeel en geeft een specifieke invulling aan jouw opleiding.  De kerntaken die bij het profieldeel horen zijn: 

  • Kerntaak P2-K1: Realiseert commercieel aanbod

De kerntaak 'Realiseren van commercieel aanbod' wordt uitgevoerd in één van de volgende contexten: frontoffice van een (internationaal) hotel, frontoffice van recreatiebedrijf, bedrijven gericht op toeristische informatie, bedrijven in de reisbranche. Het resultaat van het beroep is het realiseren van optimale klant/gasttevredenheid, klanten/gastenbinding en een goed commercieel resultaat. Een commercieel aanbod is opgesteld, producten zijn verkocht en de klant/gast is optimaal geholpen om een juiste keuze te maken.

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. Voor deze opleiding moet je tenminste 720 SBU aan keuzedelen afronden. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan:

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan:

Ook kan je ervoor kiezen om een collegebreed of clusterbreed keuzedeel te volgen. Dit zijn keuzedelen die door andere onderwijsteams binnen het cluster Hospitality worden aangeboden. Het betreft de volgende keuzedelen:

Je kan er daarnaast voor kiezen om een keuzedeel te volgen dat door colleges wordt aangeboden die buiten het cluster Hospitality vallen, waaronder de volgende Albedabrede keuzedelen:

  • Interculturele diversiteit, aangeboden door het zorgcollege
  • Hospitality, aangeboden door het cluster Hospitality
  • Gezonde leefstijl, aangeboden door het cluster LSE
  • Ondernemend gedrag, aangeboden door CEO 

Alle Albedabrede keuzedelen starten in het tweede onderwijsperiode en duren tot en met onderwijsperiode 3.  De keuzedelen staan standaard ingeroosterd op donderdag van 17:00 tot 20:00 uur en zullen gegeven worden op de Rosestraat.

In principe kan je alle binnen Albeda gegeven keuzedelen kiezen. 

Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij jouw opleiding wordt aangeboden, overleg je dit eerst met jouw slb’er / coach. Voor de keuzedelen dien je je tijdig aan te melden via het studentenportaal. Daarnaast moet er aan de volgende drie voorwaarden worden voldaan:

  1. Er mag geen overlap zijn tussen het keuzedeel en jouw opleiding zijn. Of dat het geval is kan je nagaan via de overlapcheck
  2. De lessen van het keuzedeel zijn in jouw lesrooster in te passen.
  3. De opleiding die het keuzedeel aanbiedt heeft ruimte om jou te plaatsen.

Loopbaan en Burgerschap

Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op een beroep niet voldoende. Loopbaan en Burgerschap speelt daar op in. Bij Loopbaan leer je om aan je eigen ontwikkeling te werken. Burgerschap gaat in op deelname aan de maatschappij. Denk aan het maken van politieke keuzes, op tijd op het werk komen, als kritisch consument kunnen functioneren etc. Alle studenten in het mbo moeten ‘competent’, oftewel vaardig zijn, op het gebied van Loopbaan en Burgerschap. De kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap zijn via deze link te bekijken.

Je hoeft voor loopbaan en burgerschap geen examen te doen. Wel is het zo dat je moet voldoen aan de zogenaamde wettelijke inspanningsverplichting voor Loopbaan en Burgerschap. Voldoen  aan deze verplichting is een voorwaarde voor het behalen van je diploma van de opleiding. . Meer informatie over het programma en de wettelijke inspanningsverplichting voor Loopbaan en Burgerschap is te vinden in het verantwoordingsdocument L&B dat je kan vinden op de opleidingspagina op het SharePoint.

Topmodel

De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel.

 

Maatwerktrajecten

Het onderwijsprogramma is standaard geprogrammeerd in tweeënhalf studiejaren. Voor de meeste studenten zal dit het best passende traject zijn. Indien tijdens de intake of gedurende de opleiding blijkt dat je daarvoor de capaciteiten hebt, is het ook mogelijk om over te stappen naar niveau 4. 

Versneld traject (overstap naar niveau 4)
Studenten uit leerjaar 1 kunnen in aanmerking komen voor het zogenaamde versneltraject. Om deel te kunnen nemen aan dit traject moeten studenten alle studiepunten behaald hebben, een goede aanwezigheid/houding hebben en al op het eindniveau van rekenen, Nederlands en Engels zitten. Dit wordt halverwege jaar 1 getoetst en in het voorjaar wordt er gekeken of dit voor de studenten haalbaar is. Wanneer studenten aantoonbaar bewijs hebben dat ze voldoen aan de criteria voor niveau 4, stappen ze voor de kerstvakantie over naar een niveau 4 groep.

In leerjaar 2 volgen de studenten twee of drie keuzedelen zodat ze er in totaal drie behalen. De studenten volgen naast de reguliere lessen vanaf onderwijsperiode 2 de leidinggevende vakken samen met de derdejaars om de kerntaak voor de stage af te ronden. De studenten van het versneltraject moeten in de tussentijd alle examens maken, zodat zij in mei op stage kunnen. Zij lopen 600 uur stage en de stage eindigt in augustus. Hierdoor bieden wij de mogelijkheid om 1 jaar eerder af te studeren.

Vertraagtraject 
Door passende maatregelen te treffen en een begeleidingstraject te bieden proberen we zoveel mogelijk studenten binnenboord te houden en te zorgen dat ze gemotiveerd blijven. Met als doel om ervoor te zorgen dat alle studenten diplomeren. Bij alle vakken wordt er middels beoordelingsformulieren inzichtelijk gemaakt of er aan de inspanningsverplichting is voldaan. En worden er studiepunten toegekend. Als een student niet aan een of meerdere van bovenstaande eisen kan voldoen, wegens overmacht of andere zwaarwegende redenen, kan door de docenten in overleg een alternatieve eis geformuleerd worden. Examenonderdelen verlopen via de examencommissie.

Excellentiereis
Ook wordt een excellentiereis georganiseerd voor studenten die halverwege het eerste jaar alle studiepunten hebben behaald en een aanwezigheid hebben van boven de 90 procent. Voor de studiereis is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Om mee te gaan op de reis wordt een selectieprocedure gehouden. De procedure bestaat uit het sturen van een motivatiebrief en een gesprek met de organiserende docenten. Deze reis is opgenomen in het programma om studenten extra uit te dagen en nieuwe ervaringen op te laten doen. De financiering van deze reis zal grotendeels bekostigd worden uit de Erasmusplus subsidie. Afhankelijk van de bestemming kan er een eigen bijdrage worden gevraagd van maximaal €250,-