Begeleiding

De opleiding zorgt voor de juiste begeleiding om ervoor te zorgen dat jij je diploma haalt.

 

Begeleiding

Meer informatie

Docenten en Onderwijsleider van de opleiding

Docenten geven lessen, begeleiden je bij het werken aan opdrachten en coachen je in je persoonlijke ontwikkeling als toekomstig beroepsbeoefenaar en actief burger. Hij geeft uitleg over de lesstof die je moet kennen en is de persoon waar je naar toe kunt als je vragen of problemen hebt met de lesstof van een bepaald vak.

De onderwijsleider is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken binnen de opleiding. Als student overleg je met je docent of studieloopbaanbegeleider. Alleen als je er met hen niet uitkomt, kun je terecht bij de onderwijsleider. Wanneer je je je niet aan regels en afspraken houdt, kun je ook met de onderwijsleider te maken krijgen.

Studieloopbaanbegeleider

Iedere student krijgt een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Dit is een docent die tijdens het schooljaar jouw belangrijkste aanspreekpunt is. De slb-er begeleidt je gedurende de hele opleiding, bij het maken van keuzes in je (studie) loopbaan. Dit noemen we ook wel Loopbaanorientatie en begeleiding. Om op de hoogte te blijven van jouw studievoortgang heeft de SLB regelmatig contact met docenten op school en met de werkbegeleider en/of praktijkopleider van de BPV organisatie.

Mailcontact verloopt altijd via jouw Albeda account, dat je aan het begin van je opleiding hebt ontvangen.

Schoolmaatschappelijk werker

De schoolmaatschappelijk werker is er voor jou! Er zijn allerlei situaties waarin je wat extra hulp of advies kan gebruiken:

  • Heb je problemen waardoor je het moeilijk vindt om te studeren?
  • Is er iemand in je omgeving overleden?
  • Gaan je ouders scheiden?
  • Is er iemand in je omgeving heel erg ziek?
  • Is er geweld in je omgeving (eer gerelateerd, huiselijk en/of seksueel geweld)?
  • Gebruik je (of iemand uit je omgeving) drugs of alcohol?
  • Heb je problemen met studiefinanciering?
  • Heb je schulden?
  • Vind je het moeilijk om te gaan met geld?

Vaak zijn een paar gesprekken met een schoolmaatschappelijk werker voldoende om verder te kunnen.

Passend Onderwijs

Passend onderwijs houdt in dat sommige studenten extra hulp en begeleiding kunnen krijgen om een diploma te halen. Voorop staat altijd dat je moet kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden aan het beroep wat jij uiteindelijk gaat doen.

Tijdens het intakegesprek of gedurende de opleiding wordt bekeken welke extra hulp en/of begeleiding jij nodig hebt om je opleiding succesvol af te kunnen ronden. Denk hierbij aan extra tijd en aandacht voor het maken van opdrachten, toetsen en examens en hulp bij het plannen en organiseren hiervan.

Er wordt samen met jou gekeken of jij in aanmerking komt voor passend onderwijs. Wanneer blijkt dat jij in aanmerking hiervoor komt, wordt er een plan met jou gemaakt. In dit plan staat beschreven welke ondersteuning school biedt en wat er van jou wordt verwacht. Als jij akkoord gaat met de gemaakte afspraken dan wordt dit plan (dit heet officieel: bijlage passend onderwijs) door jou en door de onderwijsleider van jouw opleiding ondertekend. Ben jij jonger dan 18 jaar dan wordt deze overeenkomst ook getekend door jouw wettelijke vertegenwoordigers.

Als uit het gesprek blijkt dat ondanks de hulp die school kan bieden, de opleiding niet haalbaar is, wordt er samen met jou gekeken welke opleiding beter bij jou past.