Hoe ziet jouw opleiding eruit?

In deze route leer en werk je zoveel mogelijk op dezelfde locatie. In de eerste twee jaar van de opleiding loop je twee dagen stage en volg je twee dagen lessen in een lokaal in de instelling. In het derde en vierde leerjaar werk je drie dagen en volg je één dag les. Samen met je klasgenoten en onder begeleiding van een docent onderzoek je tijdens de lessen de situaties die je in de praktijk tegenkomt. Je zoekt daarbij antwoord op vragen die je hebt. Je oefent de vaardigheden die je daar nodig hebt en leert hoe je de theorie kunt toepassen in je handelen. De andere dagen loop je stage op een afdeling. Tijdens die stage staat hetzelfde thema centraal waar je ook in de les mee bezig bent. Je leert en werkt zo samen met werkbegeleiders en praktijkopleiders.

School heeft de wettelijke plicht om voldoende lesuren aan te bieden. Een overzicht van de lesuren en uren in de praktijk heet een TOP model. TOP staat voor: Transparante Onderwijsprogrammering. Klik hier voor het Topmodel van jouw opleiding.

Om een goed beeld te krijgen van deze opleiding kun je hier een filmpje bekijken.

Profieldelen

Wat je aan het eind van je opleiding voor jouw beroep moet kennen en kunnen, staat in een kwalificatiedossier. Het kwalificatiedossier is opgebouwd uit een Basisdeel, een Profieldeel en één of meerdere Keuzedelen.

 

Meer informatie

Uitleg basisdeel en profieldeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Beroepsspecifieke onderdelen: Kerntaken (K) en Werkprocessen (W)

Wat zijn kerntaken?

Kerntaken zijn taken die je als Verpleegkundige (als beroepskracht) zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Kerntaken van een beroep bestaan uit meerdere werkprocessen.

De opleiding kent de volgende kerntaken:

Kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier

Kerntaak 2: Werken aan kwaliteit en deskundigheid


Wat zijn werkprocessen?

Werkprocessen zijn afgebakende activiteiten die horen bij een kerntaak. Werkprocessen hebben een duidelijk resultaat en worden als activiteiten herkend in de beroepspraktijk. Alle werkprocessen moet je beheersen voordat je examen kunt doen.

Wat zijn Generieke onderdelen van de opleiding

Naast het onderdeel voor het beroep, heeft de overheid bepaald dat je ook examen moet doen in andere generieke onderdelen. Deze bestaan uit Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap. In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Profieldelen geven een specifieke invulling aan de opleiding. Je volgt het profieldeel:

P1: Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)

 

 

 

 

 

 

 

Uitleg Keuzedelen

Door het volgen van een keuzedeel versterk je als student je arbeidsmarktpositie waardoor je, na het afronden van je opleiding, makkelijker een baan kunt vinden. Een keuzedeel is dus een verrijking van jouw opleiding. Werkgevers uit de regio Rotterdam Rijnmond hebben hierin meegedacht en hebben aan de school aangegeven welke keuzedelen de kans op een baan vergroten. Je kunt bij de opleiding mbo Verpleegkundige kiezen tussen 4 keuzedelen.

De door de opleiding aangeboden keuzedelen zijn:

A. Zorginnovaties en technologie (480 uren)
B. Internationaal 1 Overbruggen interculturele diversiteit (240 uren)
C. Wijkgericht werken (240 uren)
D. Voorbereidend HBO (240 uren)

Voor de opleiding moet je 960 studiebelasting uren volgen. Dit kan door de volgende combinaties te kiezen uit bovenstaande keuzedelen:

  • A – B - C
  • A – C - D
  • A – B - D

Een ander keuzedeel volgen dan door de opleiding aangeboden?
Als je een ander keuzedeel wil volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je een verzoek indienen om een zgn. niet-gekoppeld keuzedeel te mogen volgen, bijvoorbeeld bij een ander college. Jij kunt hierover informatie krijgen bij je studieloopbaanbegeleider. Je moet er wel rekening mee houden dat examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel past binnen jouw opleiding en of dit roostertechnisch haalbaar is. Immers een keuzedeel loopt door in meerdere onderwijsperiodes.