Beroep

Wat het beroep van apothekersassistent of doktersassistent inhoudt en wat je daarvoor moet kennen en kunnen om het diploma te behalen, is beschreven in een kwalificatiedossier. Dit dossier is door de overheid vastgesteld.

Meer informatie

Apothekersassistent: Met wie werk je en welke vaardigheden heb je nodig?

Als apothekersassistent werk je met mensen die zorg vragen en zorg bieden. Zorgvragers zijn patiënten of hun familieleden. Zorgaanbieders zijn behandelaars zoals een (huis)arts, verpleegkundige of fysiotherapeut. Als apothekersassistent werk je zelfstandig in een team, maar de apotheker is altijd eindverantwoordelijk. Je werkt meestal in een openbare apotheek, de apotheek van een ziekenhuis, een gezondheidscentrum of een andere zorginstelling.

Je toekomstige werkzaamheden bestaan uit:

  • het controleren en meegeven van geneesmiddelen in de juiste hoeveelheid en samenstelling;

  • het geven van goed advies;

  • het verkopen van genees-, verband- en medische hulpmiddelen;

  • voorlichting geven over geneesmiddelen;

  • het beheren van de voorraad geneesmiddelen;

  • bijhouden van administratie met een computersysteem.

Doktersassistent: met wie ga je werken en welke vaardigheden heb je nodig?

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij de behandeling van patiënten. Je staat patiënten of hun familieleden te woord en kijkt hoe je de beste zorg kunt bieden. Als doktersassistent werk je met mensen die zorg vragen en zorg bieden. Zorgvragers zijn patiënten of hun familieleden. Zorgaanbieders zijn behandelaars zoals een (huis)arts, verpleegkundige of fysiotherapeut.
Als doktersassistent ondersteun je niet alleen de behandelaar. Je hebt de patiënt en de gezondheidszorg nog veel meer te bieden.

  • Je bent altijd het eerste aanspreekpunt. Je staat patiënten telefonisch te woord, ontvangt ze aan de balie. Door de juiste vragen te stellen krijg je duidelijk waarvoor een patiënt komt of belt en hoe snel de patiënt geholpen moet worden.

  • Zo nodig stel je een patiënt gerust.

  • Je geeft de patiënt voorlichting. Heeft iemand een onderzoek nodig, dan kun jij uitleggen waarom en wat hij of zij ervan kan verwachten.

  • Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit en verzorgt soms de financiële administratie.

  • Ook assisteer je bij een onderzoek of de behandeling van patiënten, zoals het klaarzetten en aangeven van instrumenten.

  • Je voert eenvoudige onderzoeken uit op urine, ontlasting en bloed.

  • Je kunt zelfstandig verbinden, injecteren, EHBO verlenen, wratten aanstippen en diabetespatiënten controleren.

  • Je regelt alle binnenkomende en uitgaande correspondentie, verwerkt medische gegevens van patiënten en beheert de voorraad medicijnen.

  • Met medische vakliteratuur blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

 

"Apothekersassistent: waar werk je?"

Na het behalen van je diploma Apothekersassistent, kun je gaan werken in een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek of een gezondheidscentrum. Maar je kunt ook in de farmaceutische industrie gaan werken.

"Doktersassistent: waar werk je?"

Na het behalen van je diploma Doktersassistent, kun je  gaan werken bij een huisartsenpost, zelfstandige of groepshuisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, polikliniek, privéklinieken, arbodienst, jeugdgezondheidszorg, GGD, bloedtransfusiedienst, laboratorium en medische dienst.

Werken na de opleiding apothekersassistent of doktersassistent

Er wordt ieder jaar onderzocht hoe groot de kans is op werk als apothekers- en of doktersassistent de in welke regio. De kans op werk op dit moment in de regio Rijnmond is goed. In onderstaande link kun je zelf per regio bekijken wat de kans op werk is.  Om daar meer over te weten te komen, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Klik door op https://www.s-bb.nl/publicaties/basiscijfers-jeugd, en kijk dan bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.

Studeren na je opleiding

De opleiding van Apothekersassistent geeft toegang tot het hbo, zoals de opleiding Farmakunde of Farmaceutisch Consulent.

De opleiding van Doktersassistent  geeft toegang tot het hbo, zoals hbo-verpleegkunde, operatiekamer opleiding, fysiotherapie, praktijkondersteuner, verloskundige en medisch hulpverlener.