Beroepspraktijkvorming (BPV)

De BPV (stage) moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. Dit is dus een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. De BPV wordt beoordeeld door de praktijk. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je beroepspraktijkvorming (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vind je of een leerbedrijf is goedgekeurd. Tijdens je BPV volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend stage moet lopen of werken. Houd hiermee in je privéleven rekening.

Meer informatie

Het vinden van een BPV-plaats

Voor de start van de opleiding ontvang je van Albeda een studenten e-mailadres, een eigen studentcode om in te loggen op onze digitale omgeving, Eduarte genaamd. Je kunt je stageplaats zo rechtstreeks doorgeven. Ga naar het kopje 'student geeft zelf BPV-plaats door'. Daar staan erkende leerbedrijven uit stagemarkt* in, die geschikt zijn voor jouw opleiding. Je selecteert de vereniging of school waar je gaat stage lopen. Vanuit de opleiding kan je ook bij een leerbedrijf worden geplaatst bij aanvang van je opleiding. Dan hoef je niet zelf op zoek naar een BPV-plaats.

Bij de BOL-opleiding loop je in het eerste leerjaar een verenigingsstage. De BPV voor je keuzedeel (veelal in leerjaar 2) loop je meestal in een zwembad, een fitnesscentrum, bij een voetbalclub, bij een tennisschool of een buitensportbedrijf.
Vanuit school worden regelmatig mogelijkheden aangeboden om je BPV-uren in bepaalde projecten uit te voeren.

http://www.stagemarkt.nl/ is de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor stages in het beroepsonderwijs. Deze website is er voor iedereen die betrokken is bij het aanbieden, zoeken en vinden van een stage of leerwerkbaan. Het leren vinden van en solliciteren naar een BPV-plek is een belangrijk onderdeel in je voorbereiding van op de arbeidsmarkt. Tijdens de eerste lessen studievaardigheid wordt hier aandacht aan besteed. Let op: BPV is alleen mogelijk bij een door het SBB (landelijk kenniscentrum) erkend leerbedrijf.

Verklaring omtrent gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een BPV-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogst waarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang. Algemene informatie over de VOG vind je op deze site.

Begeleiding tijdens de BPV

Er zijn verschillende mensen die betrokken zijn bij jouw leerproces in de BPV. Hieronder wordt uitgelegd wie wat doet:

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV volgt. De praktijkopleider zorgt voor een goede begeleiding op de werkplek. Hij is vaak ook degene die contact met school heeft en helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met je praktijkopleider bespreek je hoe jij de activiteiten uitvoert in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren.

De BPV-docent
De BPV-docent is een docent van school. Deze docent begeleidt je vanuit school bij de BPV. Dit kan je studieloopbaanbegeleider zijn. Het kan ook een docent zijn die een keuzedeel geeft. Deze docent kan jou helpen als je vragen hebt of problemen op de BPV hebt. Het is belangrijk dat je weet wie je BPV-docent is.

De voorbereiding op de BPV vindt op school plaats. Je krijgt van je studieloopbaanbegeleider alle informatie over de BPV. Bij de aanvang van je opleiding ga je BPV volgen bij een sportvereniging of bijvoorbeeld bij Feyenoord in de streetleague. Dit mag je eigen sportvereniging zijn, als deze erkend is door SBB.

Ziekmelden op de BPV-plaats

Als je ziek bent tijdens de BPV dan moet je dat melden bij de BPV-plaats waar je stage loopt en op school. De uren die je hierdoor mist haal je later in. Het inhalen van de uren bespreek je met jouw praktijkopleider en je BPV-docent.

Bij een langer durend ziekteverzuim worden nieuwe afspraken over de BPV met jou gemaakt. Het kan zelfs zo zijn dat de BPV-overeenkomst wordt ontbonden. Als je weer verder kunt met de opleiding zal je een nieuw BPV-adres moeten zoeken.
Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Die geldt naast de BPV overigens ook op school.

BPV-overeenkomst en voorbereiding op de BPV

Met Albeda en de praktijk sluit je een BPV-overeenkomst af, waarin de rechten en de plichten in de BPV zijn geregeld. In de BPV-overeenkomst staan het aantal uren dat je in de BPV moet maken, afspraken over de begeleiding en de rechten en plichten van de school, de praktijkorganisatie en de student. Op je BPV-overeenkomst staat vermeld of deze geldt voor je profiel of voor je keuzedeel sportspecialisatie 1.

De rechten en plichten van de school, het leerbedrijf en jezelf worden vastgelegd in de BPV-overeenkomst. Er staan ook regels en afspraken in over begeleiding en beoordeling. Op de BPV-overeenkomst worden ook eventuele keuzedelen welke in de BPV worden gevolgd, vermeld. De overeenkomst is pas geldig als jij en een van je ouders (als je minderjarig bent), de vertegenwoordiger van de opleiding en een vertegenwoordiger van het leerbedrijf hebben getekend.

Als je problemen hebt tijdens de BPV, bespreek je die met je praktijkopleider of BPV-docent. Wanneer je moet stoppen bij een BPV-plaats wegens onvoldoende functioneren kun je een negatief studieadvies krijgen. Een tweede negatief studieadvies kan betekenen dat je niet verder kunt met de opleiding. Het contact met ouders over de BPV verloopt altijd via school.

Beoordeling van de BPV

Tijdens het leren in de praktijk vinden regelmatig beoordelingen plaats. Je opdrachten in de BPV en je beroepshouding worden beoordeeld. De BPV-docent van school komt ook langs op je BPV-plaats om de voortgang van je leerproces met jou en je praktijkopleider te bespreken.

Op de BPV-opdrachtenkaart staan de uit te voeren opdrachten die door de praktijkopleider worden beoordeeld. De praktijkopleider heeft daarbij ook een belangrijke rol. De praktijkopleider beoordeelt je beroepshouding tijdens de BPV. Is deze onvoldoende, dan zal de BPV met een onvoldoende worden beoordeeld. De BPV-opdrachten en de manier van beoordelen wordt jaarlijks door de opleiding besproken. Zijn er aanpassingen nodig dan worden deze doorgevoerd. Wanneer je een onvoldoende krijgt voor je BPV loop je studievertraging op. Je zult deze studievertraging in moeten lopen. Dit doe je in samenspraak met je studieloopbaanbegeleider en je leerbedrijf, bijvoorbeeld door langer BPV te volgen of door extra opdrachten te maken.

In het tweede leerjaar is het afronden van de BPV een diploma-eis. Wordt je BPV dan met een onvoldoende beoordeeld (opdrachten en/of beroepshouding en/of onvoldoende uren) dan haal je je diploma niet. Ook hierbij kan worden besloten tot een BPV-verlenging of het doen van extra opdrachten om de onvoldoende(s) alsnog om te zetten naar een voldoende beoordeling.

Afbreken of onderbreken van de BPV

De BPV kan worden afgebroken door jou, door het leerbedrijf of door de school. Dat kan verschillende redenen hebben. De BPV- docent zal altijd nagaan waarom de BPV is stopgezet. Ook krijg je het advies om snel op zoek te gaan naar een ander BPV-adres. Zonder BPV-adres is het niet mogelijk om je diploma te behalen binnen de afgesproken tijd in de onderwijs-overeenkomst. Je krijgt dan een verwijzing naar het Trajectbureau. In het geval je ziek bent en geen BPV loopt moet je dit ook op school melden.

Om te kunnen diplomeren is het noodzakelijk dat je alle BPV-overeenkomsten die tijdens je opleiding hebt ontvangen tijdig en voorzien van de vereiste handtekeningen op de onderwijsadministratie van het Sportcollege inlevert.

Urenregistratie in de BPV-module

Tijdens je BPV houd je zelf de registratie van je uren bij in de BPV-module in Eduarte. Elke week werk je je BPV-registratie bij. Je praktijkopleider keurt je uren goed. Je BPV-docent op school volgt je BPV-traject. Bij de start van je opleiding krijg je een account. Dit moet je meteen activeren, omdat je dan ook toegang krijgt tot je BPV-module. Met de BPV-module kun je precies bijhouden hoeveel uur stage je hebt gelopen en of je op schema ligt.