Beroep

Werkzaamheden en vereiste kwalificaties
In alle gevallen heb je vaktechnische kennis en vaardigheden nodig. Je moet technische tekeningen kunnen lezen, met patronen kunnen werken en in een maatkledingbedrijf moet je ook patronen kunnen opzetten en veranderen. Je moet je machines kunnen bedienen en onderhouden. Bovendien moet je iets weten van de stoffen en andere materialen waarmee je werkt. Daarnaast moet je een werkbon kunnen lezen, begrijpen en invullen en een product dat klaar is op kwaliteit kunnen controleren. Al deze dingen leer je tijdens je opleiding.

Verder moet je het Nederlands voldoende beheersen om te kunnen overleggen met collega' s, om instructies te begrijpen of om uitleg te geven aan anderen. Als specialist moet je bovendien op de hoogte zijn van vaktechnische ontwikkelingen en modetrends. Ook moet je jouw kennis en vaardigheden over kunnen dragen op anderen. Als specialist kun je op den duur bedrijfsleider worden of je eigen onderneming starten.

Meer informatie

Welke eigenschappen heb je nodig?

Het maken van kleding is secuur werk. Vaak moet dit werk bovendien snel gebeuren. Dat betekent dat je nauwkeurig en systematisch moet kunnen werken, ook onder tijdsdruk. Je moet een goed product af willen leveren en goed kunnen samenwerken met anderen.

Als specialist mode en maatkleding moet je zelfstandig kunnen werken, gevoel hebben voor kleding en mode en openstaan voor nieuwe ontwikkelingen op technisch gebied. Je bent ondernemend, commercieel en hebt goede sociale vaardigheden nodig om bijvoorbeeld een eigen onderneming te kunnen starten. Ook heb je daarnaast vaktechnische vaardigheden nodig om problemen op te kunnen lossen.

Kans op een baan of vervolgopleiding

Kans op een baan
Als je de opleiding hebt afgerond kan je gaan werken in een confectieatelier, reparatie/veranderbedrijf of atelier voor maatkleding. Ook kun je gaan werken bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld sportkleding, bedrijfskleding of bruidskleding. Als specialist in de mode/maatkleding heb je te maken met alle medewerkers van jouw afdeling, vooral met de mensen die je begeleidt en heb je vooral met klanten te maken. Als specialist in de confectie heb je bovendien contact met de directie en met medewerkers van afdelingen als Inkoop, Productievoorbereiding en Design. In plaats van te kiezen voor het werken in loondienst, kan je ook kiezen voor het opzetten van een eigen onderneming. De arbeidsmarkt is op dit moment niet gunstig daarom is het belangrijk dat je je er van bewust bent, dat je binnen de opleiding algemene competenties verwerft waarmee je ook in andere bedrijfstakken aan de slag kunt. Je kunt denken aan bijvoorbeeld  Nederlands en rekenen, ondernemersvaardigheden, je zelf presenteren,  zelfstandig werken en probleem oplossend denken.

Vervolgopleiding
Na niveau 4 kan je doorstromen naar een HBO-opleiding. Dan heb je de mogelijkheid om onder meer door te stromen naar:  

  • Een 4-jarige voltijds opleiding tot modeontwerper met als specialisatierichting 'conceptontwikkeling Textiel' (Koninklijke academie voor beeldende kunst te Den Haag).
  • Een 4-jarige voltijds fashion-opleiding met als specialisatie 'design' of 'management' (AMFI)
  • Een 2-jarig voorbereidende opleiding mode of lifestyle bij de WDKA (AD-traject) in Rotterdam. Ook kan je een bachelor volgen aan de WDKA.
  • Daarnaast zijn er diverse particuliere opleidingen die je kunt volgen op HBO-niveau, zoals TMO en Artemis.