0

Specialist Mode/Maatkleding niveau 4 cohort 2018-2021/2022

Welkom bij Albeda Beauty & Fashioncollege.

In deze studiehandleiding vind je alle informatie die je nodig hebt over je opleiding, bijvoorbeeld over de vakken die je gaat volgen, stages, examens en vakanties. Je kunt steeds klikken op de verschillende tegels voor meer informatie. Kun je het antwoord op je vraag hier niet vinden? Probeer eerst de zoekfunctie (rechtsboven, klik op het vergrootglas) of vraag het aan je studieloopbaanbegeleider. 

Crebo kwalificatiedossier: 23077
Crebo opleiding: 25164

Je hebt gekozen voor een opleiding in de mode. De opleiding maakt onderdeel uit van het Beauty & Fashion College, waar ook de opleiding Kapper en Schoonheidsverzorging toe behoren. Binnen de afdeling mode leiden we op vanuit het belang van het ambacht. Door het leren van vakvaardigheden en het werken aan je beroepshouding ben jij tijdens je stages en later in je beroep een belangrijke toevoeging voor het bedrijf waar je gaat werken. De missie van Albeda is: ‘We willen studenten en werkenden (want leren stopt niet als je de school uitloopt)hun talenten laten ontdekken, ontwikkelen en toepassen, zodat ze uitgroeien tot gewilde en bekwame professionals, die een leven lang functioneren als ondernemende vakmensen én als betrokken burgers hun bijdragen leveren aan de samenleving.’

In deze studiehandleiding vind je o.a. specifieke informatie over de opleiding mode, je BPV (stage), examens, begeleiding, zorg, verzuim en locatieregels. Het is belangrijk dat je deze informatie goed leest zodat je weet wat je tijdens je opleiding kunt verwachten en wat we van jou verwachten. Op de website www.albeda.nl vind je de schoolgids en het studentenstatuut. In de schoolgids vind je de algemene regels en informatie van Albeda. Het studentenstatuut gaat in op je rechten en plichten.

Als je vragen hebt kan je natuurlijk altijd bij je studieloopbaanbegeleider/mentor terecht. Tot slot wensen we je veel plezier en succes toe met je studie.

Formele documenten
Het Albede kent 3 formele documenten:

  1. In het studentenstatuut staan de regels met betrekking tot jouw rechten en plichten.
  2. In deze studiehandleiding staat alle informatie over de opleiding en het beroep en de examenregeling.
  3. In de onderwijsovereenkomst staat dat je voor een bepaalde periode officieel bent ingeschreven als student bij de opleiding van je keuze van het Albeda en onder welke voorwaarden dit plaatsvindt. Jouw rechten en plichten staan hierin vastgelegd maar ook die van het Albeda. De onderwijsovereenkomst wordt door jou getekend of een ouder indien je minderjarig bent en namens het Albeda door de onderwijsleider.

Beroep

Beroep

‘Kleren maken de man’ zeggen ze weleens en daarbij worden ook vrouwen bedoeld. Het betekent dat je een goede indruk maakt als je mooi gekleed bent. Als specialist mode/maatkleding heb jij daar een belangrijke rol in. Je werkt in een bedrijf, dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding zijn of confectie. Maatkleding is kleding die je speciaal voor één klant maakt. Confectie is kleding die in grote hoeveelheden wordt gemaakt en die verkocht wordt aan de groot- of detailhandel. In alle gevallen werk je in het atelier: de afdeling waar de kleding in elkaar wordt gezet. Meestal is dit één grote ruimte waarin onder andere snijtafels, strijk- en persapparatuur en lock- of stikmachines staan.

Als specialist mode/maatkleding maak je ook de patronen, bij confectiekleding is dat vaak al gedaan. In alle gevallen zet je kledingstukken of delen daarvan in elkaar en controleer je of je jouw werk goed hebt gedaan. Ook houd je je werkplek schoon en verricht je klein onderhoud aan jouw machine, zoals het oliën van onderdelen. Als specialist denk je daarnaast mee met het ondernemingsbeleid van het atelier: je bespreekt het aanbod van het atelier en geeft advies over de inkoopbehoefte. Zelf verricht je ook werkzaamheden achter de machine.

Lees meer over het beroep.

Sluit

Lessen

Lessen

De opleiding die jij volgt is een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). Dit betekent dat je hele dagen naar school gaat. Je krijgt tijdens een BOL-opleiding veel theorie en huiswerk en loopt ook stage. De opleiding is een beroepsopleiding. Dit betekent dat je aan het einde van de opleiding in staat bent een beroep in de mode uit te oefenen. De eisen van elke opleiding staan beschreven in een kwalificatiedossier (KD). De eisen van de Allround Medewerker Mode/ Maatkleding staan beschreven in het KD van ‘Mode Maatkleding’.  Dit dossier kan je inzien op http://www.s-bb.nl

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, eventueel een profieldeel en keuzevakken. Het basisdeel is voor elke opleiding horende bij een kwalificatiedossier hetzelfde. Het profieldeel verschilt per opleiding. De keuzevakken zorgen voor verdieping en verbreding van jouw opleiding.

Aan de hand van het kwalificatiedossier van 2015, werk je in de lessen aan drie kerntaken
met bijhorende werkprocessen en competenties. Daarnaast werk je aan de generieke vakken en de keuzedelen

Lees meer over de lessen.

Sluit

Toetsen en studievoortgang

Toetsen en studievoortgang

Voortgang en examineren zijn twee verschillende vormen van beoordelen in de opleiding. Je wordt vooraf geïnformeerd over wanneer, welke voortgangstoetsen/examens plaatsvinden. Je studieloopbaanbegeleider informeert je over je studievoortgang. Gedurende het schooljaar worden er minstens twee voortgangsgesprekken gevoerd tussen jou en de studieloopbaanbegeleider. Tijdens deze gesprekken worden jouw voortgang en beroepshouding besproken en je keuze betreft de keuzedelen. Van alle gesprekken wordt een digitaal verslag gemaakt en op het studievolgsteem geplaatst. Voor het studievolgsysteem krijg je bij de start van jouw opleiding inloggegevens. In het studievolgsysteem staan naast jouw resultaten ook jouw aanwezigheidsregistratie.

Formatieve en summatieve toetsing
Met formatieve toetsing bedoelen we de theorie- en praktijktoetsen om de voorgang van de opleiding in kaart te brengen. Ook het inleveren van bepaalde opdrachten valt onder formatieve toetsing. Met summatieve toetsing bedoelen we de examens. Meer informatie over de examens die je moet afleggen en de diploma-eisen vind je onder de tegel examens.

Lees meer over toetsen en studievoortgang.

Sluit

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Beroepspraktijkvorming (BPV)

De Beroeps Praktijk Vorming (BPV) wordt ook wel de stage genoemd. Bij de opleiding mode werken we met blokstages. Daarbij gaan we uit van 4 dagen per week gedurende 10 tot 15 weken. Daarnaast volg je elke maandag lessen op school. Je krijgt een BPV-begeleider en ontvangt een BPV-overeenkomst. In de BPV-overeenkomst staat het verplichte aantal BPV-uren vermeld. Voordat je op stage gaat, word je tijdens een aantal lessen voorbereid op de stage en krijg je voorlichting over hoe je een geschikt stage-bedrijf kunt vinden.

In het eerste jaar zijn er 10 weken BPV ingepland, in het tweede en derde jaar 15 weken. Tijdens lesvrije momenten of vakanties kun je ook de BPV uitvoeren. Vanzelfsprekend mag dit niet tijdens verplichte schoolactiviteiten.

In de BPV- overeenkomst staan de rechten en plichten van alle partijen. Ook is het aantal verplichte BPV-uren vermeld. In het BPV-boek zit een aanwezigheidsformulier (urenlijst). Dit moet ingevuld en afgetekend worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het behalen van de vereiste BPV-uren binnen de duur van jouw stagecontract. Je bent verplicht om gemiste uren in te halen. Dit mag ook in de vakantie (met uitzondering van de zomervakantie)  of in het weekend, of in een week met minder lessen. Tijdens lestijd mag het nooit.

Lees meer over de BPV.

Sluit

Keuzedelen

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat uit een kwalificatie en een of meer keuzedelen. Het keuzedeel is een verrijking van de kwalificatie, je kan hiermee je vakmanschap verbreden of verdiepen. De branche zal bij het bepalen van het aanbod rekening houden met de wensen van het regionale bedrijfsleven. Je kansen op een baan nemen hiermee toe. Het keuzedeel kan ook gericht zijn op doorstroom naar een hoger niveau. Gedurende de opleiding maak je een keuze uit twee of meer keuzedelen. Met je studiebegeleider bespreek je welk keuzedeel voor jou het meest passend is. Je doet in dit vak ook examen, maar dit cijfer telt niet mee voor de diplomering. Het cijfer wordt bij een voldoende wel vermeld op je resultatenlijst. Een voldoende voor een keuzedeel kan een vrijstelling geven bij een vervolgopleiding. Een keuzedeel bestaat uit Studiebelastingsuren (SBU). Dit betekent dat er niet alleen lesuren zullen plaatsvinden op school, maar dat sommige uren gevormd worden door zelfstudie, huiswerk of kennis die je opdoet op de BPV.

Lees meer over keuzedelen.

Sluit

Begeleiding

Begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door je studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider (slb’er) is de aangewezen persoon waar je terecht kan voor informatie, advies, problemen en klachten. Je studieloopbaanbegeleider informeert je ook over je voortgang. We vinden het belangrijk dat je tijdig en open communiceert. Alleen dan kunnen we je goed begeleiden in je studieloopbaan en eventuele problemen die je daarbij tegenkomt.

Lees meer over begeleiding.

Sluit

Examens en de examenorganisatie

Examens en de examenorganisatie

Examens of summatieve toetsen zijn kwalificerende toetsen. Dat zijn toetsen die onderdeel zijn van het examen en die dus bepalen of je je diploma haalt of niet.  Het examen bestaat uit verschillende examentoetsen. De resultaten komen in je examenmap. Dit is een dossier waarin de resultaten (beoordelingsformulieren van de proeve van bekwaamheid en de landelijke examens) worden verzameld.

Lees meer over examens en de examenorganisatie.

Sluit

Ziek of afwezig

Ziek of afwezig

Aan het begin van de opleiding wordt er een onderwijsovereenkomst getekend door jou en eventueel jouw ouders/verzorgers. Daar staat in dat je een inspanningsverplichting hebt. Hieronder verstaan we aanwezigheid in de lessen. De aanwezigheid wordt in elke les geregistreerd in een digitaal registratiesysteem (AWR). Je kunt jouw aanwezigheid zelf checken via Albeda Portaal. Albeda verwacht van jou dat je actief deelneemt aan onderwijsactiviteiten binnen de school of op de leerwerkplek. Het uitgangspunt is: iedereen is 100% aanwezig.

Lees meer over aanwezigheid en verzuim.

Sluit

Roosters, vakanties en andere praktische zaken

Roosters, vakanties en andere praktische zaken

Hier lees je alles over de regels die Albeda hanteert. Je kunt onze regels ook nalezen in het studentenstatuut.
Een overzicht van de adressen vind je hier.
Je volgt je opleiding bij het team Mode.

De vakanties voor schooljaar 2018-2019 bij Albeda zijn:

  • Start van het schooljaar: ma 27-08-2018 
  • Herfstvakantie: ma 22-10-2018 t/m vr 26-10-2018 
  • Kerstvakantie: ma 24-12-2018 t/m vr 04-01-2019
  • Voorjaarsvakantie: ma 25-02-2019 t/m vr 01-03-2019 
  • Paasvakantie/Meivakantie: vr 19-04-2019 t/m vr 03-05-2019
  • Hemelvaartsdag: do 30-05-2019 en vr 31-05-2019 
  • Pinksteren: ma 10-06-2019 en di 11-06-2019
  • Zomervakantie: ma 15-07-2019 t/m vr 30-08-2019

Lees meer.

Sluit