Aan- en afwezigheid

Iedereen bij Albeda doet er alles aan om de kans zo groot mogelijk te maken dat jij je diploma behaalt. Studenten die aanwezig zijn bij de lessen, hebben een grotere kans op een diploma. Albeda verwacht daarom van jou dat je actief, volgens het rooster, deelneemt aan onderwijsactiviteiten binnen de school of op de leerwerkplek. Het uitgangspunt is: iedereen is 100% aanwezig, of je nu 16 bent of 25, als jij je hebt ingeschreven voor een opleiding dan neem je deel aan alle onderwijsactiviteiten.

Soms maakt jouw persoonlijke situatie het misschien lastig om alles te volgen. Vraag hulp aan je studieloopbaanbegeleider, eventueel kan je deze je verwijzen naar het schoolmaatschappelijk werk. Bedenk dat je als toekomstig werknemer ook je persoonlijke verplichtingen thuis moet kunnen combineren met je werk. Op je werk kun je immers ook niet zomaar wegblijven.

Meer informatie

Aanwezigheidsregistratie (AWR)

Albeda werkt met een digitale aanwezigheidsregistratie, AWR. Alle docenten registreren aan het begin van de les of je aan- of afwezig bent. De verzuimcoördinator en je studieloopbaanbegeleider kunnen dit meteen inzien. Wanneer jij je ziek of afmeldt, wordt dit ook in AWR gezet. Dit is direct zichtbaar voor de docent.

Je kunt inloggen op Portaal en je eigen aanwezigheidsregistratie inzien van deze week en de vorige week. Als je denkt dat de registratie van jouw aan- of afwezigheid niet klopt, dan meld je dit direct bij de verzuimcoördinator of je studieloopbaanbegeleider.

Geoorloofd en ongeoorloofd afwezig

Geoorloofd afwezig
Als je een geldige reden hebt voor je verzuim, dan ben je geoorloofd afwezig. Geldige redenen zijn bijvoorbeeld ziekte, afspraken met een medische reden of een rijexamen. Wel verwachten we dat je de afspraken zo veel mogelijk buiten schooltijd plant.

Ongeoorloofd afwezig
Als je je niet afmeldt of je hebt geen geldige reden voor je verzuim, dan ben je ongeoorloofd afwezig. Afwezigheid zal vrijwel altijd invloed hebben op je studieprestaties. Teveel afwezig zijn kan er zelfs toe leiden dat je je studie misschien niet af kunt maken.
Ongeoorloofde afwezigheid kan ook formele gevolgen hebben.  Zo kan je bij teveel ongeoorloofde afwezigheid door de leerplichtambtenaar opgeroepen worden. Ook kan het van invloed zijn op het ontvangen van studiefinanciering of kinderbijslag.

Regels rondom verzuim

Als je binnen 4 weken 5 klokuren afwezig bent zonder geldige reden, krijg je een waarschuwing. Wanneer je meer dan 16 uur afwezig bent in 4 lesweken, is de school wettelijk verplicht om dit te melden bij het digitale verzuimloket van DUO. De melding wordt doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de gemeente. De leerplichtambtenaar kan je uitnodigen voor een gesprek, je een waarschuwing geven en/of eventueel een boete geven.

Ben je langer dan 4 lesweken aaneengesloten afwezig en hebben we geen contact met je kunnen krijgen, dan is de school wettelijk verplicht om dit te melden bij DUO. Je hebt dan voor 1 maand onterecht studiefinanciering ontvangen. Ook ben je onterecht in het bezit geweest van een studentenreisproduct. Vanaf de eerste verzuimdag zal je studiefinanciering (beurs en studentenreisproduct) omgezet worden in een lening.

Hier vind je een overzicht van de verzuiminstructies en de gevolgen van verzuim als je jonger bent dan 18 jaar.

Hier vind je een overzicht van de verzuiminstructies en de gevolgen van verzuim als je 18 jaar of ouder bent.

Aanvragen van verlof

Soms kun je als student verlof aanvragen. Hieronder kun je voorbeelden zien van situaties waarvoor dit kan.

  • Gewichtige (belangrijke) omstandigheden: bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte ouders of naast familie, verhuizing gezin, wettelijke verplichting, medische indicatie arts.
  • Religieuze feestdagen: tenminste 2 werkdagen voorafgaand aan de feestdag aanvragen bij onderwijsleider, gewoonlijk 1 dag verlof.
  • Aard van het beroep van een van de ouders: als door het beroep van een ouder een gezin niet samen 2 weken op vakantie kan. Werkgeversverklaring vereist. Maximaal 10 dagen verlof.

Je vraagt het verlof aan met een formulier dat je kunt downloaden van de opleidingssite van LSE-kappen. Bij het formulier vind je ook een document met gedetailleerde voorwaarden voor verlofaanvragen.

Voor studenten tot 18 jaar moeten de ouders/verzorgers de aanvraag doen. Je aanvraag moet worden goedgekeurd door de onderwijsleider; die kent het verlof pas toe als gebleken is dat het aan alle voorwaarden voldoet. Een verlof voor meer dan 10 dagen moet bij de afdeling leerplicht van de woongemeente worden aangevraagd. Verlof kan niet worden aangevraagd voor extra vakanties. Er kan bezwaar worden gemaakt tegen afwijzing van een verlofaanvraag bij het bevoegd gezag op school en in de woongemeente.