Wat vinden wij goede examinering en diplomering?

Met je diploma laat je zien dat je klaar bent om te gaan solliciteren naar een mooie baan binnen je beroep, of om verder te studeren. Ook laat je ermee zien dat je voorbereid bent om als actief burger deel te nemen aan de maatschappij. Bij het College Sociaal & Pedagogisch Werk (CSP) zijn we tevreden als jij trots bent op het diploma dat je bij ons haalt. We zijn tevreden als we merken dat werkgevers je graag willen hebben, of als je met dit diploma naar een vervolgopleiding kan gaan.
Daarom zorgen we voor een goede kwaliteit van onderwijs, examinering en diplomering.

Natuurlijk houden we ons bij examinering en diplomering aan de wet en aan de afspraken die binnen Albeda gemaakt zijn. Deze afspraken vind je in het Albeda Studentenstatuut en in het Albeda Examenreglement.

Onze visie

Samen met het werkveld en met onze studenten hebben wij goed nagedacht over wat wij in het College Sociaal & Pedagogisch Werk zien als goede examinering en diplomering. Dit zijn daarbij voor ons vier belangrijke punten:

  • Examinering heeft te maken met de beroepspraktijk.
    Beroepsgerichte examens zijn in samenspraak met het werkveld gemaakt. Ze worden zo veel mogelijk in de beroepspraktijk en door de beroepspraktijk afgenomen. Dat is altijd in door de SBB erkende leerbedrijven. De examencommissie van het College Sociaal & Pedagogisch Werk controleert of de examinering voldoende met de beroepspraktijk te maken heeft.
     
  • De examinering is zorgvuldig.
    Examens zijn van goede kwaliteit. Ze worden meestal ingekocht bij landelijke examenleveranciers. De generieke examens Nederlands, Engels en rekenen voldoen aan de landelijke kwaliteitseisen. Examens worden afgenomen door mensen die dat gegarandeerd goed kunnen. De afspraken over voorbereiding en afname worden samen gemaakt en zijn vooraf voor iedereen duidelijk. De examencommissie controleert of de kwaliteit van de examinering goed is en schrijft hierover elk jaar een verslag voor het college van bestuur van Albeda.
     
  • De beoordeling is eerlijk, onafhankelijk en navolgbaar.
    De beoordeling wordt gedaan door onafhankelijke, deskundige en bevoegde beoordelaars. De beoordelaars in de praktijk nemen deel aan de werkveldtrainingen en zijn gecertificeerd. Het is vooraf duidelijk waaraan de student moet voldoen. De beoordelaars zorgen dat duidelijk is hoe de beoordeling heeft plaatsgevonden. De examencommissie controleert of de kwaliteit van de beoordeling goed is.
     
  • De examinering is zo veel mogelijk op maat
    Je kan, in overleg, examineren wanneer je eraan toe bent. Er zijn verschillende examenmomenten. Examinering op een hoger niveau is mogelijk binnen de afspraken van de wet en de mogelijkheden van de opleiding.

Tenslotte

  • We vinden het belangrijk dat onze studenten en de mensen in de beroepspraktijk hun mening kunnen geven over de examinering. Daar vragen we naar via enquêtes.

De betekenis van de schuingedrukte woorden vind je in het woordenboek examinering en diplomering.