Wanneer ben je geslaagd voor de opleiding?

In het examenplan staan de diploma-eisen voor jouw opleiding, cohort en crebo. Je bent geslaagd als je aan alle diploma-eisen hebt voldaan.

Je examenplan

In je examenplan staat precies welke examens je bij de verschillende onderdelen moet afleggen. Je ziet aan welke eisen je bij elk onderdeel moet voldoen, en hoe het examen meetelt.

Je slb’er neemt je examenplan aan het begin van je opleiding in grote lijnen met je door. Voordat de examens beginnen kijk je met elkaar naar de details. Tijdens je opleiding bespreek je regelmatig met je slb’er of je op schema ligt.

Samen met de opleiding zorg je in de loop van de tijd voor examenresultaten en bewijzen. De resultaten worden geregistreerd in Eduarte en de bewijzen worden bewaard in je examendossier. Om te kunnen diplomeren moet je dossier compleet zijn. Daar ben je zelf medeverantwoordelijk voor.

De diploma-eisen in je examenplan

Dit zijn in grote lijnen de diploma-eisen: 
✓    Je hebt voldaan aan de eisen voor de BeroepsPraktijkVorming (BPV, je stage); 
✓    Je hebt alle examenonderdelen in de beroepspraktijk volgens de eisen behaald; 
✓    Je hebt de examinering taal en rekenen (vanaf cohort 2022) volgens de wettelijke eisen behaald*; 
✓    Je hebt voldaan aan de exameneisen voor keuzedelen die voor jou gelden;  
✓    Je hebt volgens de eisen voldaan aan de ‘Inspanningsverplichting Loopbaan’ en de ‘Inspanningsverplichting Burgerschap’. 

*) Voor cohort 2021 of eerder geldt dat de examinering taal volgens de wettelijke eisen zijn behaald en je hebt deelgenomen aan het examen rekenen.  

Tenslotte

  • Er zijn verschillen in de examinering per opleiding, crebo en cohort. De details van de diploma-eisen en examinering die voor jou gelden, vind je in het examenplan van jouw opleiding, crebo en cohort. In het examenplan staan alle examens van jouw opleiding op een rijtje, zowel de beroepsexamens als de examens voor keuzedelen, Nederlands, rekenen en Engels.   
     
  • Binnen het Albeda streven we naar zo veel mogelijk maatwerk. Dit betekent dat je zelf, in overleg met je SLB-er en binnen de mogelijkheden, kan bepalen wanneer je welk examen inplant.  

De betekenis van de schuingedrukte woorden vind je in het woordenboek examinering en diplomering.