Beroep

Meer informatie

Waar kom je te werken?

Je kunt werken bij maaltijd- en drank- en logiesverstrekkende bedrijven zoals restaurants en hotels, maar ook bij één van de vele blurring concepten.

De ondernemer horeca is in eerste instantie louter een ondernemer van één of meer bedrijven. Hij is in veel gevallen eigenaar van het bedrijf (of de bedrijven). Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het aantal bedrijven/vestigingen is de ondernemer meer of minder betrokken bij de operationele leiding en bedrijfsvoering. In grote bedrijven is de ondernemer horeca niet de eigenaar van het bedrijf (of de bedrijven), maar geeft hij leiding aan een bedrijf/vestiging. Kenmerkend voor de bedrijven in de drankverstrekkende sector is, dat het product uit drinken en eventueel uit eten bestaat, de gasten er enige tijd verblijven, de inrichting ervan gericht is op een verblijf van korte tot lange duur, het product over het algemeen snel te bereiden is en dat er een “lage drempel” is om binnen te komen.

Wat worden je werkzaamheden?

De manager/ondernemer horeca werkt als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of een onderdeel van een keten. De manager/ondernemer horeca is verantwoordelijk voor de inkoop, sales en marketing, financiën en het personeelsbeleid van het horecabedrijf. Hij geeft sturing aan het team en werkt mee in de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Dit kan zowel in de keuken als de bediening zijn. De manager/ondernemer horeca zorgt dat gasten zich welkom voelen en houdt de commerciële doelen van de formule in het oog. Hij werkt op wisselende tijden, in de vroege en/of late uren. De manager/ondernemer horeca bewaakt de veiligheid in het bedrijf conform de bedrijfsregels en zorgt dat wetgeving wordt nageleefd.

 

Welke vaardigheden heb je nodig?

Typerend voor de beroepshouding van de manager/ondernemer horeca is dat hij gericht is op een viertal aspecten:

Commerciële effectiviteit 
Hij is gast, klantgericht en marktgericht, heeft inzicht in bedrijfsorganisatie en is organisatiebewust. Ook moet hij een langetermijnvisie hebben, onderbouwd met financiële en vaktechnische argumenten.

Interpersoonlijke effectiviteit 
Hij is sensitief en sociaal communicatief, flexibel en empathisch, is gericht op netwerken, begeleiding en motivering van medewerkers en op samenwerking en teamgeest.

Operationele effectiviteit 
Hij is gericht op resultaten, organiseert processen, heeft overzicht, delegeert taken, corrigeert medewerkers en controleert kwaliteit en resultaten van werkzaamheden.

Persoonlijke effectiviteit 
Hij is oprecht en consequent, zelfkritisch, stressbestendig, enthousiast, creatief en innovatief. Ook is hij bereid en in staat om in de vroege en/of late uren te werken. De manager/ondernemer horeca is een koersbepaler en een vernieuwer. Hij staat open voor innovaties en ontwikkelt baanbrekende ideeën. Hij durft risico's te nemen en kan handelen in onzekere situaties.

Vervolgopleiding

Met het diploma Manager/ondernemer horeca niveau 4 kun je doorstromen naar een andere (horeca) niveau 4 opleiding of naar een HBO opleiding.  Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere MBO opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:

o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);

o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;

o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

Kans op een baan

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze. 

Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.