Beroep

Meer informatie

Waar kom je te werken?

De Leidinggevende keuken werkt in de keuken van een horecabedrijf, instelling, cateringbedrijf of congreszaal. In horecabedrijven wordt gesproken over gasten en in zorginstellingen over gasten, cliënten of patiënten. De verschillende profielen die in dit kwalificatiedossier beschreven staan hebben contact met gasten, cliënten of patiënten. Vanwege de leesbaarheid wordt in dit document gesproken over "gasten". De zelfstandig werkend kok werkt in een internationale context waarin hij samenwerkt met collega’s. Vanwege de multiculturele samenstelling van het personeel in de keuken is enige beheersing van Engels van belang voor de dagelijkse uitvoering van werkzaamheden.

 

Wat worden je werkzaamheden?

De Leidinggevende keuken heeft naast uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Dit houdt in dat hij diverse plannen maakt en de uitvoering ervan bewaakt. Ook stelt hij begrotingen op en draagt hij zorg voor het bewaken van toegekende budgetten. Hij coördineert en organiseert de uitvoering van de werkzaamheden in de keuken. Hij verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang. Ook houdt hij rekening met wettelijke regels en voorschriften voor werkzaamheden in de keuken. Daarnaast zorgt de Leidinggevende keuken voor de inkoop van producten en goederen. Uiteraard werkt hij mee in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden. Hij zorgt voor het opstellen van menukaarten, menuplanningen en het uitvoeren van bijbehorende calculaties. De Leidinggevende keuken kan kostenbewust handelen en vertoont commercieel gedrag. Voor het werk van de Leidinggevende keuken is een commerciële, sociale, operationele beroepshouding en persoonlijke effectiviteit nodig.

 

 

 

 

Welke vaardigheden heb je nodig?

De Leidinggevende keuken heeft brede specialistische kennis en vaardigheden nodig voor de uitoefening van zijn beroep. Daarnaast heeft hij specialistische kennis en vaardigheden nodig voor de bedrijfsvoering van de keuken. Kenmerkend voor de beroepshouding van de Leidinggevende keuken is tevens dat hij is ingesteld op interpersoonlijke effectiviteit. Hij staat open voor gevoelens, houding en motivatie van anderen en laat dit in zijn handelen tot uiting komen. Daarnaast is het tevens van belang dat de Leidinggevende keuken beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en kan luisteren, om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden

 

 

Vervolgopleiding

Met het diploma Leidinggevende keuken niveau 4 kun je doorstromen naar een andere (horeca) niveau 4 opleiding of naar een HBO opleiding.  Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere MBO opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:

o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);

o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;

o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

Kans op een baan

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze. 

[Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.