Informatie over de vakken

Tijdens je opleiding volg je verschillende vakken:

  • Praktijkles haarverzorging
  • Vaktheorie haarverzorging
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Studieloopbaanles (LOB)

Persoonlijk programma
Bij aanvang van de opleiding maak je kennis met de verschillende praktijkonderdelen van het vak, zoals watergolven en kleuren. Daarna werk je met modules: in elke module leer je één praktijkonderdeel. Met deze modules stel je een persoonlijk programma samen. Zo kun je zelf invloed hebben op de volgorde van leren en examineren en uiteindelijk op de duur van je opleiding. Je studieloopbaanbegeleider is er om je hierbij goed te adviseren en te begeleiden: we gaan voor kwaliteit!

Studiereizen
Tijdens de opleiding worden er studiereizen georganiseerd in de vorm van internationale stages. Dit zijn korte stages bij Londense salons. Tijdens de studiereis volg je zo mogelijk trainingen bij de beroemde Tony & Guy Hair Salons. De studiereizen zijn alleen op basis van inschrijving en maken geen deel uit van het standaardprogramma. De voorwaarden voor deelname worden elk jaar bekend gemaakt. De kosten die verbonden zijn aan een internationale stage moeten apart worden betaald; er kan ook gekozen worden voor betaling in termijnen. 

Meer informatie

Praktijkles haarverzorging

De kneepjes van het kappersvak leer je in het lesprogramma van de haarverzorgings-vakken. De praktijklessen worden gegeven in een praktijkruimte met een oefensalon, zodat je kunt oefenen in een omgeving die lijkt op je toekomstige werkomgeving. Je gebruikt vaak een oefenhoofd voor het oefenen, maar je oefent ook met mensen die je model willen zijn.

Kleuren
Bij de lessen kleuren leer je bijvoorbeeld het goed toepassen van verfbehandelingen, kleurspoelingen, folietechnieken, deelkleuring en föhnen. Dit vak bereidt je voor op het examen kleuren.

Knippen en snijden
Bij de lessen knippen en snijden leer je bijvoorbeeld het goed toepassen van verschillende kniptechnieken voor zowel dames als heren, zoals de één-lengte-lijn, toenemende - en afnemende lengte, en de horizontale opneemtechniek. Ook leer je snijtechnieken als effileren met het mes en slicen. Dit vak bereidt je voor op het examen knippen en snijden.

Föhnen
Bij föhnen leer je bijvoorbeeld het goed toepassen van verschillende föhntechnieken, zoals de hardy. Dit vak bereidt je voor op het examen föhnen.

Salontraining
Bij salontraining leer je hoe je goed klanten kunt ontvangen en afspraken kunt maken. Verder leer je hoe je een goede huidanalyse kunt doen, hoe je op een goede manier wast en masseert, en de klanten voorziet van goede adviezen. Bij creatieve lessen leer je op een uitdagende manier het beste uit je creatieve vermogens te halen. Dit vak bereidt je voor op je BPV en het werken in een salon.

Vaktheorie haarverzorging

Tijdens de lessen vaktheorie leer je bijvoorbeeld over de algemene structuur van haar, verschillende huid- en haartypen, was- en massagetechnieken, hygiëneregels, chemische processen bij kleuren, kleurentheorie en het omgaan met klanten. Dit vak bereidt je voor op het theorie-examen haarverzorging.

Nederlands

We vinden het belangrijk dat je goed kunt omgaan met de Nederlandse taal in je beroep. Een goede taalbeheersing is heel belangrijk voor de vervolgopleiding Salonmanager. Daarin worden namelijk hogere eisen aan je taalbeheersing gesteld.

In de lessen Nederlands werk je in periodes aan lezen en kijk-luisteren, schrijven, spreken, en gesprekken voeren. Over alle periodes heen werk je aan taalverzorging. Bij lezen/kijk-luisteren leer je leesteksten, luisterteksten en informatieve video’s te begrijpen. Bij schrijven leer je hoe je goede schrijfproducten maakt, zoals een e-mail, een werkstuk of een folder. Bij spreken leer je hoe je goed informatie kunt presenteren. Bij gesprekken leer je hoe je anderen goed bevraagt en beantwoordt. Bij taalverzorging leer je bijvoorbeeld hoe je werkwoorden goed spelt, wanneer je hoofdletters gebruikt, en hoe leestekens gebruikt worden.

Bij dit vak werk je toe naar de volgende examens op niveau 2F:

  • Centrale Examinering Mbo (CEM) Nederlands Lezen/Kijk-luisteren
  • Instellingsexamens Nederlands Schrijven, Spreken, en Gesprekken.

Rekenen

We vinden het belangrijk dat je goed kunt rekenen in je beroep, bijvoorbeeld om goed betalingen af te kunnen handelen. Goed kunnen rekenen is verder belangrijk voor de vervolgopleiding Salonmanager. Daarin worden namelijk hogere eisen aan je rekenvaardigheden gesteld.

In de lessen leer je rekenen in vier domeinen: ‘getallen’, ‘verhoudingen’, ‘meten en meetkunde’ en ‘verbanden’. In de lessen ‘getallen’ leer je bijvoorbeeld symbolen gebruiken (bijvoorbeeld >, en - ) grote getallen opschrijven, en getallen in situaties gebruiken (bijvoorbeeld 4 km/u). In de lessen ‘verhoudingen’ leer je bijvoorbeeld symbolen gebruiken (een kwart van 260 = ¼ x 260) en rekenen met procenten en schalen. In de lessen ‘meten en meetkunde’ leer je bijvoorbeeld werken met figuren (lijnen en hoeken), en in de lessen ‘verbanden’ leer je bijvoorbeeld grafieken en tabellen begrijpen en maken.

Bij dit vak werk je toe naar het volgende examen op niveau 2F:

  • Examen rekenen.

Burgerschap

We vinden het belangrijk dat je je talenten goed ontwikkelt en dat je op een fijne verantwoordelijke manier in de maatschappij functioneert. In de lessen leer je over de vier domeinen (gebieden) van burgerschap: ‘politiek-juridisch’, ‘economie’, ‘sociaal-maatschappelijk’ en ‘vitaal burgerschap’. Bij het ‘politiek-juridische gebied’ leer je bijvoorbeeld over democratie, stemmen en rechtspraak. Bij het ‘economische gebied’ leer je bijvoorbeeld over de arbeidsmarkt, consumeren en duurzaamheid. Bij het ‘sociaal-maatschappelijke gebied’ leer je bijvoorbeeld over cultuur, discriminatie en media, en bij ‘vitaal burgerschap’ leer je bijvoorbeeld over een gezonde leefstijl. Bij Burgerschap leer je kritisch denken over de maatschappij en je eigen verantwoordelijkheden in de samenleving. Je leert nadenken over problemen en wordt je bewust van de kwaliteit van de informatie die beschikbaar is.

Bij Burgerschap hoort ook het beroepspuntensysteem: een systeem waarbij je punten verdient door verschillende activiteiten met haar en haarverzorging te doen buiten het gewone lesprogramma om, zoals het verzorgen van kapsels bij een modeshow of op een braderie. Je docent Burgerschap zal het beroepspuntensysteem verder toelichten.

Bij Burgerschap gaat het om een inspanningsverplichting. Alleen als je aan die inspanningsverplichting voldoet, kun je diplomeren.

Studieloopbaanles (LOB)

Het is belangrijk dat je zelfstandig leert werken, zodat je later zelfstandig je beroep kunt uitoefenen. De studieloopbaanlessen helpen je jezelf goed te ontwikkelen en daarvan te leren profiteren. In groepslessen leer je hoe je goed in de studieomgeving je materialen en informatie vindt, bijvoorbeeld via de digitale omgeving van Office 365. Je leert hoe je doelen nastreeft en kunt behalen. Je leert ook hoe je je eigen kwaliteiten kunt zien en inzetten op de juiste momenten voor jezelf en voor anderen, bijvoorbeeld om net even een beter resultaat te bereiken, of om een positieve sfeer in de klas te maken. Soms worden er gastlessen gepland.

BIN (burgerschap, ICT en Nederlands)

In de opleiding Haarstylist Heer/Barbier worden de vakken burgerschap en Nederlands deels gecombineerd met lessen ICT in een nieuw vak: BIN. In de lessen werk je aan opdrachten, waarin burgerschap, taal en ICT samen aan bod komen.