De opleiding

De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier. In dit dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Het volledige kwalificatiedossier is in te zien via de link: Dossier Hieronder vind je een korte uitleg. 

 

Afbeelding verwijderd.

Meer informatie

Beroepsgericht onderwijs

Basisdeel: bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen.

Werkprocessen: zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. 

2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Profieldeel: geeft een specifieke invulling aan jouw opleiding.

Beroepsspecifieke onderdelen;

Basisdeel:

  • Kerntaak B1-K1: Werkt in de bediening
  • Kerntaak B1-K2: Bewaakt de voorraad

Profieldeel:

Deze opleiding heeft geen profieldeel.

 

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan:

Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij jouw opleiding wordt aangeboden, kan je hier een verzoek voor indienen. Je kunt hierover informatie krijgen bij je slb’er. Het door jouw gewenste keuzedeel kan uitsluitend worden gevolgd indien blijkt dat het past binnen jouw opleiding en in jouw lesrooster kan worden ingepast. Immers een keuzedeel loopt door in meerdere onderwijsperiodes.

Algemene vaardigheden taal en rekenen

Naast taal en rekenonderwijs voor het beroep krijg je ook les in algemene taal en rekenvaardigheden. Voor de lessen taal en rekenen heb je zowel schriftelijk als digitaal lesmateriaal. Je legt de examens taal en rekenen af in de onderstaande gebieden op het vermelde niveau. Uitgebreide informatie over de examinering van taal en rekenen vind je onder de tegel “examinering en diplomering”.

Nederlands:
Lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren - 2F

Rekenen: 
Getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden - 2F
 

Loopbaan en Burgerschap

Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op een beroep niet voldoende. Loopbaan en Burgerschap speelt daar op in. Bij Loopbaan leer je om aan je eigen ontwikkeling te werken. Burgerschap gaat in op deelname aan de maatschappij. Denk aan het maken van politieke keuzes, op tijd op het werk komen, als kritisch consument kunnen functioneren etc. Alle studenten in het mbo moeten ‘competent’, oftewel vaardig zijn, op het gebied van Loopbaan en Burgerschap. De kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap zijn via deze link te bekijken.

Je hoeft voor loopbaan en burgerschap geen examen te doen. Wel is het zo dat je moet voldoen aan de zogenaamde wettelijke inspanningsverplichting voor Loopbaan en Burgerschap. Voldoen  aan deze verplichting is een voorwaarde voor het behalen van je diploma van de opleiding. . Meer informatie over het programma en de wettelijke inspanningsverplichting voor Loopbaan en Burgerschap is te vinden in het verantwoordingsdocument L&B dat je kan vinden op de opleidingspagina op het SharePoint.

Topmodel

De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel.

 

Maatwerktrajecten

Het onderwijsprogramma is standaard geprogrammeerd in twee studiejaren. Voor de meeste studenten zal dit het best passende traject zijn. Indien tijdens de intake of gedurende de opleiding blijkt dat je daarvoor de capaciteiten hebt, is het ook mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. De lesstof zal dan in een hoger tempo worden aangeboden. Blijkt aan de andere kant dat je moeite hebt met de opleiding, dan wordt er voor een aantal onderdelen extra tijd ingeruimd.

Leerwerkplaats Blijdorp:
Diergaarde Diergaarde Blijdorp heeft 1,5 miljoen bezoekers per jaar en is een van de best bezochte attracties in Nederland. Bezoekers krijgen hier een ontdekkingsreis langs bijzondere dieren en planten uit de hele wereld. Onderwijs en Diergaarde Diergaarde Blijdorp hebben veel overeenkomsten als het gaat om cultuur en uitdagingen voor de toekomst. Innovatie, passie en betrokkenheid zijn heel belangrijk.

De Leerwerkplaats Diergaarde Blijdorp biedt kansen om studenten op een andere manier kennis en vaardigheden aan te leren in de diverse horecagelegenheden. Er vindt integratie plaats tussen het onderwijs van Albeda en de praktijk van Diergaarde Diergaarde Blijdorp. Het onderwijs kom daarbij tot stand in directe samenwerking met elkaar. Het startpunt was de beroepscontext en het formuleren van kritische beroepssituaties behorende bij deze beroepscontext. De volgende stap was het koppelen van deze beroepscontext aan het kwalificatiedossier. Zodoende is een leerplan ontwikkeld waarin de werkprocessen die een beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen om een diploma in ontvangst te mogen nemen is geborgd. Ook is aangegeven welke vakkennis, vaardigheden en attitudes nodig zijn om de werkzaamheden in het desbetreffende beroep met goed resultaat te kunnen uitvoeren.

Albeda wil de kloof verkleinen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Diergaarde Blijdorp heeft mogelijkheden om een leerwerkplaats te realiseren waar Albeda haar studenten op een andere manier kennis en vaardigheden kan aanleren, waardoor studenten een betere startpositie op de arbeidsmarkt verkrijgen. Naast het opdoen van goede vakkennis is er (meer) aandacht voor sociale skills, maar ook vaardigheden zoals flexibiliteit, netwerken, creativiteit, en het vermogen om problemen op te losse. Ook wil Albeda meer innovatief en toekomstgericht leren en werken. Bij deze ambitie past niet langer het concept van de ‘traditionele school’. De integratie tussen opleiding en praktijk wordt het best benaderd in Leerwerkplaatsen. Studenten, medewerkers en mensen uit de praktijk /ondernemers werken samen aan resultaten en leren van elkaar. Zo vindt een innovatieve wisselwerking plaats tussen onderwijs en praktijk. Leerwerkplaatsen zijn ingebed in de beroepskolom met het oog op de instroom vanuit het vmbo en de doorstroom naar het hbo.

De gezamenlijke opdracht is studenten en werkenden op te leiden tot professionele beroepsbeoefenaars met kwaliteiten als: vakbekwaam, ondernemend en flexibel die leiden tot duurzame inzetbaarheid. Diergaarde Blijdorp en Albeda willen daarbij mensen enthousiast maken voor een baan in de Hospitality branche en daarbij de kwaliteit van de branche verbeteren. Daarom is gekozen voor het opleiden van jongeren aan boord van het schip. Het uiteindelijke doel is meer én extrageschoold Hospitality talent op te leiden.