Beroep

Wat kan een basismedewerker fashion?

  • Je verricht patroontechnische en naaitechnische handelingen voor het (ver)maken van kledingstukken.
    • Je vermaakt kledingstukken.
    • Je bereidt werkzaamheden voor.
    • Je helpt bij doorpassen.
    • Je meet maten op.
    • Je past eenvoudige patronen aan.
  • Je verzamelt en presenteert informatie over fashion.
    • Je informeert klanten en/of collega’s over fashion.
    • Je presenteert kledingstukken.
    • Je verzamelt informatie over fashiontrends en/of ontwikkelingen.

Meer informatie

Hoe ziet het werkveld eruit?

Als basismedewerker fashion werk in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding zijn of confectie.
Maatkleding is kleding die je speciaal voor één klant maakt. Confectie is kleding die in grote hoeveelheden wordt gemaakt en die verkocht wordt aan de groot- of detailhandel. In alle gevallen werk je in het atelier: de afdeling waar de kleding in elkaar wordt gezet. Meestal is dit één ruimte waarin onder andere strijk- en persapparatuur en naaimachines (lock- of stikmachines) staan. Bij maatkleding maak je ook de patronen, bij confectiekleding is dat vaak al gedaan. In alle gevallen zet je kledingstukken of delen daarvan in elkaar en controleer je of je jouw werk goed hebt gedaan. Ook houd je je werkplek schoon en weet je hoe je je werkplek veilig inricht. 

Kans op een baan of verder studeren

Kans op een baan
Je kunt gaan werken in een confectieatelier, reparatie/veranderbedrijf of atelier voor maatkleding. Ook kun je gaan werken bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld sportkleding, bedrijfskleding of bruidskleding. 
Als basismedewerker fashion kun je doorgroeien naar het niveau van Assistent Fashion Tailor. Als Assistent Fashion Tailor kun je weer doorgroeien naar het niveau van Fashion Tailor. Als Fashion Tailor kun je op den duur bedrijfsleider worden. In alle gevallen moet je een aantal jaren ervaring in je functie hebben en een aanvullende opleiding volgen.

De arbeidsmarkt is op dit moment niet gunstig daarom is het belangrijk dat je je bewust bent, dat je binnen de opleiding algemene competenties verwerft waarmee je ook in andere bedrijfstakken aan de slag kunt. Je kunt denken aan: Nederlands en rekenen, je zelf presenteren, zelfstandig werken en probleem oplossend denken.

Vervolgopleiding
Na niveau 2 kun je bij voldoende resultaten verder met de opleiding Assistent Fashion Tailor niveau 3 of Fashion Retailer niveau 3. Afhankelijk van je resultaten kun je doorstromen naar Fashion Tailor niveau 4. Je start bij deze opleidingen in het eerste leerjaar. Wil je verder studeren na niveau 2? Zorg dan dat je je voor 1 april aanmeldt voor jouw vervolgopleiding. Als je hebt deelgenomen aan de verplichte intakeprocedure, dan wordt je aangenomen op de opleiding volgens het nieuwe toelatingsgsrecht.