Studiehandleiding Verzorgende IG - Toetsen en studievoortgang

Toetsen zijn in de opleiding onderdeel van het leren.

  • Toetsen zijn ontwikkelgericht en medebepalend voor de overgang naar de volgende fase in de opleiding

Let op!: Examineren is iets anders dan toetsen. Je laat tijdens het examen zien dat je kunt functioneren op het niveau van beginnend verzorgende.

 

Meer informatie

Toetsen en inzien studieresultaten

Gedurende de opleiding laat je zien wat je geleerd hebt ten aanzien van kennis, vaardigheden en beroepshouding. Alle toetsen zijn bedoeld om te kijken of jij voldoende voortgang laat zien in je opleiding. De toetsen worden afgenomen in elke fase van de opleiding. In het toetsprogramma van de opleiding, die in de VIG wijzer staat, wordt beschreven uit welke onderdelen de toetsen bestaan en wanneer deze worden afgenomen. Je kunt daarin lezen waar er getoetst wordt (op school of in de BPV), in welke onderwijsperiode, over welke thema’s en over welke toetsvorm het gaat.

Lees meer over inzien studieresultaten...

 

 

Studievoortgang, beroepshouding en ijkmomenten

Bij de voortgang van je studie gaat het altijd om zowel je studieresultaten als om de ontwikkeling van je beroepshouding. Samen met jouw studieloopbaanbegeleider bespreek je de voortgang van je opleiding.  Met hem/haar bespreek je ook jouw beroepshouding. Het gaat dan over aanwezigheid, op tijd komen en je gedragen zoals past bij het werk waar je voor wordt opgeleid. Als je voortgang niet voldoende is, spreken we af hoe en binnen welke termijn we verbetering van jou verwachten. Hiervoor kan je een verbeterplan krijgen waarin de afspraken tussen jou en de opleiding zijn vastgelegd. Je werkt in je opleiding naar IJkmomenten toe. Deze ijkmomenten zijn opgenomen in de VIG wijzer. De VIG-wijzer vind je in het blokje "hoe ziet jouw opleiding eruit".

 

Bindend studieadvies in eerste leerjaar

School is volgens de wet verplicht om jou een bindend studieadvies te geven in het eerste leerjaar. Dit doen wij in 2 stappen:

Stap 1: Studievoortgangsgesprekken in leerjaar 1
Voordat je een eerste studieadvies ontvangt, voer je tenminste 2 studievoortgangsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Van deze gesprekken wordt een verslag gemaakt. Wanneer je voortgang voldoende is, hoor je dit van je studieloopbaanbegeleider. Wat er van je verwacht wordt ten aanzien van je voortgang, kun je vinden in je toetsplan (ook onderdeel van de vig-wijzer, te vinden in het blokje 'hoe ziet jouw opleiding eruit'). Wanneer je voortgang niet voldoende is, worden er verbeteringen met je afgesproken die je binnen een redelijke termijn moet laten zien. Dit betekent dat je nog eenmaal de mogelijkheid krijgt om te verbeteren. Dit wordt vastgelegd in een verbeterplan. 

Stap 2: Bindend studieadvies in leerjaar 1
Iedere student ontvangt een bindend studieadvies 9 maanden na de start van de opleiding en voor het einde van het leerjaar.

Is je voortgang voldoende, ontvang je een positief bindend studieadvies en ga je door naar je tweede leerjaar.
Is je voortgang onvoldoende en heeft het verbeterplan niet geleid tot de gewenste verbeteringen, kan dit tot een bindend negatief studieadvies leiden.
Wanneer je een bindend negatief studieadvies krijgt, kan je opleiding beëindigd worden; dan word je verwezen naar het Trajectbureau (BOL studenten). Meer informatie over het wettelijke bindend studieadvies vind je in het studentenstatuut van het Albeda.

 

Stoppen met je opleiding of doorstromen naar een andere opleiding

Als je als Bol student met je studie wilt stoppen, bespreek dit dan op tijd met je slb’er. In de meeste gevallen verwijst die je naar het Trajectbureau. Een trajectbegeleider kan je helpen een andere, passende opleiding te vinden. Dit kan zowel binnen als buiten Albeda zijn.

Als BBL student heb je ook te maken met een werkgever. In goed overleg worden er afspraken gemaakt met jou, je werkgever en de school over jouw voortgang of stoppen met de opleiding.

Na jouw eerste leerjaar kan de onderwijsovereenkomst toch nog door school voortijdig worden beëindigd. Dit kan alleen in de volgende gevallen.

  • Je ondervindt teveel last van lichamelijke dan wel psychische klachten waardoor je het beroep waarvoor je wordt opgeleid niet kunt uitoefenen.

  • Je laat onvoldoende voortgang zien in jouw studie, wat kan ontstaan door bijvoorbeeld onvoldoende aanwezigheid

  • Je laat onvoldoende ontwikkeling zien in jouw beroepshouding

  • Je laat gedrag zien dat niet past bij de studie of toekomstig beroep

Albeda zal nooit zomaar de onderwijsovereenkomst beëindigen. Lees meer.....