Beroepspraktijkvorming PET

Voorbereiding op de BPV
De stagecoördinator komt vanaf leerjaar 1 regelmatig in de SLB (studieloopbaanbegeleiding) les om je voor te bereiden op de BPV (stages). Aan het einde van het eerste leerjaar volg je een traject met de stage-coördinator en je SLB docent om een geschikte stage voor jou te zoeken voor het tweede leerjaar. Dit traject loopt langzaam over in de eerste periode van je tweede jaar waarbij duidelijk wordt waar je stage gaat volgen. In het derde leerjaar ga je zelfstandig een stage zoeken waarbij je gecoacht wordt door de stagecoördinator.

Voorafgaand aan je stageperiode en ter voorbereiding op de stages krijg je een hand-out. Waarin je kunt lezen:

  • Hoe de zoektocht gaat naar een stage en wat je hierin zelf moet doen en wat je van school mag verwachten;

  • De inhoud van je stage: wat moet je leren (de te behalen vaardigheden), hoe word je beoordeeld en wat moet er in je stageverslag komen te staan;

  • Planning stage: sollicitatie procedure, evaluatiegesprek en eindgesprek;

  • Opdrachten die je kunnen helpen bij het maken van je stageverslag;

  • Werkplan: waar begin je en wat wil je bereiken in je stage;

  • Beoordelingsformulier: een voorbeeld van het formulier waarmee je stage wordt beoordeeld;

  • Beschrijving beroep: beschrijving van de kerntaken en bijbehorende werkprocessen die bij je opleiding horen.

Beoordeling van de BPV
De stage telt mee voor je praktijkcijfer bij het overgangsrapport. Je stage moet met een voldoende worden afgerond. Het is immers de praktijk waarin je werkzaam bent geweest en dat zegt veel over of je op het juiste niveau bent. Je moet een voldoende voor de BPV halen om je diploma te kunnen behalen, het is een zogenaamde diploma-eis. De beoordeling van een stage bestaat uit twee onderdelen, namelijk een beoordeling voor de professionele vaardigheden en een beoordeling voor de beroepsvaardigheden. Deze beoordeling wordt gebaseerd op het beoordelingsformulier dat tijdens de eindevaluatie wordt ingevuld. In je stage handboek vind je ook alle informatie met betrekking tot de beoordelingscriteria. In je stage handboek is ook een voorbeeld van het beoordelingsformulier opgenomen. De beoordeling wordt gedaan in samenspraak met je praktijkopleider die je tijdens de stage coacht en begeleidt.

Voor studenten van leerjaar 2 geldt dat het behalen van de stage voorwaardelijk is om naar het examenjaar te gaan. Het gaat het om het gemiddelde van de beoordelingen van de 3 periodes die voldoende moet zijn.

BPV contracten
Voor elke BPV wordt een contract afgesloten waarin diverse zaken worden vastgelegd. Van het aantal stage-uren tot en met verzekeringen. Ook staat daarin dat een BPV niet zomaar beëindigd kan worden. Wat de regels hier verder in zijn, kan je terugvinden in het stage handboek die je elk studiejaar ontvangt.

Meer informatie

Het vinden van een BPV plaats

Je begint het zoeken naar een erkende stageplek in het eerste jaar tijdens de vierde periode. Deze zoektocht wordt voorbereid met een hand-out en een stage les. Daarna volg je een individueel traject waarbij je samen met de stage-coördinator en deels ook met je SLB docent op zoek gaat naar een plek die aansluit bij jouw loopbaanontwikkeling. Hoe dit traject verloopt en wat de eisen zijn kan je lezen in de hand-out die je ontvangt aan het eind van het eerste jaar.

Begeleiding tijdens jouw BPV

Halverwege de BPV (stage) vindt een tussenevaluatie plaats. Je bespreekt, samen met de stage coördinator en de praktijkopleider de leuke én de lastige punten waar je tegen aan loopt in de stage. Naar aanleiding van het gesprek stel je verbeterpunten op. Ook kom je halverwege je stageperiode 1 dag terug naar school. Tijdens die dag wissel je ervaring uit met je klasgenoten en kunnen er zaken besproken worden waar je tegenaan loopt tijdens je stage. Wanneer je een externe stage doet krijgt je een apart handboek omdat het dan vaak om een unieke stage gaat.

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw bpv problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de bpv met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.