Het afleggen van examens is verplicht. De eisen om het diploma van een opleiding te halen zijn voor alle studenten gelijk. Maar er zijn wel verschillen tussen studenten. Daardoor kan de examinering bij de ene student anders verlopen dan bij de andere. Het kan bijvoorbeeld gaan om examinering die versneld, vertraagd, aangepast, op een hoger niveau of met vrijstellingen is.
Misschien geldt dit ook voor jou. Hoe sneller je het bespreekt, hoe beter het is! Je kunt dit doen met de intaker bij je aanmelding, of tijdens je opleiding met je slb’er. Zij kunnen je adviseren. Hieronder vind je uitleg over vrijstellingen en aangepast examineren.
Vrijstellingen
Bij het College Sociaal & Pedagogisch Werk zijn afspraken gemaakt voor de aanvraag van een vrijstelling bij de verschillende onderdelen. Soms is afname van een examenonderdeel verplicht en kun je geen vrijstelling krijgen.
Neem contact op met je slb’er als je denkt dat je in aanmerking komt voor een vrijstelling.
Dit zijn de afspraken:
- Vrijstelling voor een beroepsgericht examen
- Je moet een bewijs hebben dat je het examen eerder gedaan hebt op minimaal hetzelfde opleidingsniveau. De inhoud moet passen bij de inhoud van dit onderdeel in het kwalificatiedossier voor jouw cohort.
- Je moet een bewijs hebben dat je minimaal een 5.5 (voldoende) hebt behaald voor dit examen.
- Vrijstelling voor generieke examenonderdelen
- Je moet een bewijs hebben dat je het examen hebt afgelegd op hetzelfde opleidingsniveau bij een mbo of havo/vwo en op dezelfde eisen uit het Referentiekader.
- Je moet een bewijs hebben dat het behaalde cijfer minimaal hetzelfde is als het cijfer dat bij deze opleiding in het examenplan wordt vereist. Voor Nederlands gelden in het College Sociaal & Pedagogisch Werk speciale richtlijnen. Vraag hiernaar bij je slb’er of je vakdocent.
- Aan het einde van je opleiding moet je nog steeds het vereiste niveau voor je diploma hebben. De opleiding kan daarom onderwijs verplicht stellen, ook als je voor het examen een vrijstelling hebt.
- Vrijstelling voor de Inspanningsverplichting bij Burgerschap
- Vrijstellingen voor de inspanningsverplichting Burgerschap zijn niet mogelijk.
- Vrijstelling voor een examen bij een Keuzedeel
- Ben je gestart vóór 1 augustus 2020?
- Dan geldt een inspanningsverplichting. Je moet een bewijs hebben dat je hebt deelgenomen aan het keuzedeel waarvoor je vrijstelling vraagt.
- Dan geldt een inspanningsverplichting. Je moet een bewijs hebben dat je hebt deelgenomen aan het keuzedeel waarvoor je vrijstelling vraagt.
- Ben je gestart op of na 1 augustus 2020?
Vanaf 1 augustus 2020 telt de examinering van de keuzedelen mee voor het behalen van je diploma.- Je moet het bewijs hebben dat je minimaal een 4 hebt gehaald voor het examen van het keuzedeel waar je vrijstelling voor vraagt.
- Ben je gestart vóór 1 augustus 2020?
Aangepaste examinering
In bepaalde situaties kun je recht hebben op aangepaste examinering. Dit kan als:
- je wilt versnellen;
- je bijvoorbeeld dyslexie hebt, of ernstige problemen met rekenen;
- je een beperking hebt zoals slechtziendheid of slechthorendheid.
Aanpassingen zijn bijvoorbeeld meer tijd bij een examen, een aangepast rekenexamen, hulpmiddelen zoals een aangepaste rekenmachine of verklanking. Er is veel mogelijk, maar er zijn wel strikte regels.
Geldt dit voor jou? Bespreek het zo snel mogelijk met je studieloopbaanbegeleider en doe een schriftelijke aanvraag tot aanpassing bij de Examencommissie.
De betekenis van de schuingedrukte woorden vind je in het woordenboek examinering en diplomering.