mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Anne

Werken in een justitiële inrichting is elke dag een uitdaging!

Anne (21 jaar) zit momenteel in haar laatste leerjaar van de opleiding Detentie Inrichtingsbeveiliger/Complexbeveiliger. De bevlogen studente is maar wat blij met haar keuze voor deze opleiding op de mooie locatie Lutonbaan. Het vak bevalt haar zelfs zo goed dat zij na het behalen van haar diploma een niveau 4-opleiding gaat volgen.

Een kansrijke samenwerking met Detentiecentrum Rotterdam
“Ik heb bewust voor deze opleiding gekozen vanwege de samenwerking met Detentiecentrum Rotterdam. Het is geweldig dat we theorielessen volgen op de innovatieve leslocatie Lutonbaan en de praktijk meteen kunnen toepassen in het naastgelegen detentiecentrum. Daarnaast is het een combinatie-opleiding van theorie en praktijk wat mij erg aanspreekt. Naast leren is er ook ruimte voor plezier. We volgen gastlessen, maken uitstapjes naar Outdoor Valley en er staan bezoekjes aan de Politieacademie en rechtbank op de planning. Genoeg actie en afwissing dus!’’

Creëren van een veilige omgeving staat op de eerste plaats
“Een groot en belangrijk deel van de opleiding bestaat uit stage. Als ik voor mijn stage het detentiecentrum binnenstap dan staat het creëren van een veilige omgeving op de eerste plaats. Voor mezelf, mijn collega’s en bezoekers. Dit doe ik door te ondersteunen op de afdelingen, bijvoorbeeld met kamercontroles of celinspecties. We leren praktische vaardigheden zoals bezoekers ontvangen, fouilleren, X-Ray screening en toegangscontrole. Elke dag is anders en dat maakt de werkdag heel dynamisch.”

Een baan in de beveiliging is ook voor vrouwen weggelegd!
“Wie denkt dat iedereen in de beveiliging kan werken heeft het mis. Je moet sterk in je schoenen staan, gedisciplineerd en alert zijn. Je hebt te maken met mensen uit verschillende culturen. Communicatie en Hospitality zijn niet weg te denken in dit vak. De bewering dat een baan in de beveiliging alleen voor mannen is weggelegd is onjuist. Als vrouw heb ik geen moeite om me staande te houden in een mannenwereld. Tot mijn 16e deed ik aan waterpolo met mannelijke teamgenoten en thuis groeide ik op met een broer. Ik ben wat dat betreft dus wel wat gewend. Bovendien hebben we als gezamenlijk doel ons werk zo goed mogelijk uit te voeren en elkaar aan te vullen. Of je nu een man of een vrouw bent, doe wat je leuk vindt en volg je hart’’.

Het meest trots ben ik op mijn deelname aan Skills Heroes
“Het leukste aan de opleiding vind ik de wekelijkse praktijkdagen, waarop we onder andere kennis maken met het Intern Bijstand Team (IBT), gastlessen ontvangen van medewerkers van justitie en les krijgen in handboeien en drugs. Maar het meest trots ben ik op mijn deelname aan de mbo-vakwedstrijden van Skills Heroes. Na de kwalificatieronde, waarin ik 94 punten uit 100 scoorde, werd ik beloond met een finaleplek! De voorbereidingen zijn in volle gang. Samen met mijn mentor Jamal Bennouhou ga ik hard oefenen en alles op alles zetten voor de finalewedstrijden op 31 maart en 1 april. Want één ding weet ik heel zeker: 
nu wil ik winnen ook!’’

Wil je nog meer weten over Anne en de opleiding? Bekijk dan dit filmpje waarin zij en haar docent Jamal Bennouhou alles vertellen over de opleiding Detentie Inrichtingsbeveiliger/Complexbeveiliger.