Verzorgende-IG (VIG): traject praktijkgestuurd leren via bol

Je bent geïnteresseerd in de opleiding Verzorgende-IG, je bent een doener en wil wat je leert meteen in de praktijk toepassen? Dan is het traject praktijkgestuurd leren echt iets voor jou! 

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Laurens. De opleiding wordt volledig bij deze zorginstelling gegeven door docenten van Albeda Zorgcollege.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Praktijkgestuurd leren
‘Praktijkgestuurd leren’ is een nieuwe benadering van leren en lesgeven. Je leert gedurende de week bij één van de locaties van de ouderenzorginstelling.

Leervragen uit de praktijk
Je leert van wat je tijdens je stage tegenkomt en meemaakt in de zorg. De docenten komen naar de Laurens locatie toe om les te geven aan de hand van praktijksituaties. Als je geen lessen volgt, loop je stage op de afdeling van de zorginstelling. Hierin word je begeleid door praktijkopleiders, werkbegeleiders en teamleiders van Laurens.

Bol
Tijdens de driejarige opleiding leer je op verschillende locaties binnen Laurens waar je ook wekelijks stage loopt. Je rouleert per schooljaar door twee verschillende domeinen binnen Laurens en maakt op deze manier kennis met de verpleeghuiszorg en thuiszorg. Op deze manier leer je steeds nieuwe dingen en maak je kennis met meerdere facetten van de zorg. Je ontvangt een stagevergoeding voor de dagen dat je stage loopt.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding tot Verzorgende-IG (VIG) leer je vaardigheden die je in de praktijk gaat uitoefenen. Je werkt met mensen die zorg nodig hebben. Na je opleiding mag je werken als verzorgende-IG (VIG) in de sector gezondheidszorg.

Er zijn verschillende werkvelden en branches waar jij aan de slag kunt met jouw diploma Verzorgende-IG (VIG). Je kunt bijvoorbeeld in de thuiszorg gaan werken, maar ook in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis. Ook kun je in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg je carrière beginnen. Je zult met veel verschillende mensen gaan werken, dat maakt het zo afwisselend. Je kunt in de kraamzorg werken met vrouwen die net bevallen zijn, maar ook met ouderen of chronisch zieken. Een baan als verzorgende-IG (VIG) is uitdagend en veelzijdig.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je leert hoe je mensen ondersteuning biedt bij hun persoonlijke verzorging. Omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen en mensen minder lang in een ziekenhuis verblijven, is jouw werk als verzorgende-IG (VIG) erg belangrijk. Je zorgt ervoor dat je cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden en je helpt ze zo goed mogelijk. Je moet hiervoor flexibel, geduldig en betrouwbaar zijn. De cliënt moet op je kunnen bouwen.

Je helpt cliënten met activiteiten en voert verschillende verpleegtechnische handelingen uit. Je kunt hierbij denken aan het verzorgen van wonden, het geven van sondevoeding en het inbrengen van een katheter. Het is van belang dat je zorgzaam bent en het leuk vindt om mensen te helpen. Ook kun je uitstekend samenwerken, zowel met cliënten, als met collega’s. Communicatie is een groot onderdeel van je beroep, dus goede sociale vaardigheden zijn een must. Het is belangrijk dat jij mensen met respect behandelt en luistert naar hun behoeften, zodat je je hulp daarop kunt afstemmen.

Werk in de gezondheidszorg betekent dat je onregelmatige werktijden hebt en om kunt gaan met stress. Je zult soms ook in het weekend, ’s avonds of ’s nachts werken.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op
Denk je dat het traject praktijkgestuurd leren iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop. Je meldt je aan op locatie Alexanderlaan. Dit is een Albedalocatie. Uiteindelijk volg je alle lessen op de zorglocatie.

Albeda nodigt je  uit voor een intakegesprek.

Mogelijk volgt er na het intakegesprek nog een selectiegesprek met een vertegenwoordiger van de zorginstelling.

Wanneer je niet voor het traject praktijkgestuurd leren wordt geselecteerd, wordt je geplaatst in de reguliere bol-opleiding.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Het traject is een co-creatie samen met zorginstelling Laurens. Voor meer informatie over deze instelling kijk op laurens.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een afgeronde opleiding Verzorgende-IG (VIG) bol kun je naar een niveau 4-opleiding doorstromen, zoals Mbo-verpleegkundige, Thuisbegeleider of Praktijkopleider.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) & Maatschappelijke zorg niveau 3 misschien iets voor jou.

Aanmelden

Crebo
25491
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021