Verzorgende-IG gecombineerde leerweg bol/bbl

Wil jij groeien van student naar studerend werknemer in de zorg dan is dit gecombineerde traject iets voor jou. In de gecombineerde leerweg start je als bol-student en stap je na een jaar over naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Vanaf de start ben je gekoppeld aan een zorginstelling waar je in het eerste jaar ook stage loopt.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als verzorgende-IG (VIG) help je cliënten met hun persoonlijke verzorging. Je helpt hen met wassen en aankleden, begeleiden, adviseren en soms het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Het werk als verzorgende-IG is meer dan alleen het helpen met de verzorging. Je maakt ook deel uit van het leven van de cliënten. Je bouwt vaak een band met hen op en daarom is een luisterend oor heel belangrijk.

Naast de vaardigheden die je nodig hebt om als verzorgende-IG aan de slag te gaan, krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Voor wie is het bol-bbl traject geschikt?
Studenten die kiezen voor dit traject leggen aan het begin van de opleiding vast om na het eerste jaar over te stappen naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In het eerste leerjaar ga je bij een werkgever stage lopen. Het eerste jaar ben je student, je betaalt je eigen collegegeld en je boeken. Wanneer je daarvoor in aanmerking komt krijg je studiefinanciering en een OV-jaarkaart. Tijdens je bbl-jaren word je volgens cao betaald en betaalt je werkgever je opleiding.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als verzorgende-IG (VIG) ga je werken met mensen die zorg nodig hebben. Tijdens de opleiding leer je wat daarbij komt kijken. Na je opleiding kan je aan de slag in de sector gezondheidszorg en kun je werken in verschillende werkvelden en branches. Je kunt bij cliënten thuis gaan werken, maar ook in een zorginstelling. Denk maar aan een verpleeghuis of een ziekenhuis, in de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als verzorgende-IG (VIG) is het van belang dat je zorgzaam bent en cliënten graag helpt bij hun persoonlijke verzorging. Je vindt het leuk om samen te werken en je kunt goed luisteren. De mensen met wie je werkt moeten op je kunnen vertrouwen. Je moet daarom geduldig en betrouwbaar zijn. Je hebt als verzorgende-IG een hulpverlenend beroep, dus de cliënt rekent op je. Het is belangrijk dat je je kunt inleven in de cliënten en ze met respect behandelt. Goed kunnen communiceren en je vaardigheden toepassen in de praktijk is een groot onderdeel van het werk. Je gaat werken met mensen met verschillende medische en sociale problemen.

Je werkt in de zorg en dit betekent dat je er rekening mee moet houden dat je soms ook in het weekend, ’s avonds of zelfs ’s nachts zult werken. Als verzorgende-IG (VIG) heb je een verantwoordelijke, maar dankbare baan.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2018/2019.

Kosten jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1155,-.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 582,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding ben je ongeveer 780 euro kwijt aan boeken en vouchers.

Vrijwillige kosten
Voor readers en een speld betaal je ongeveer 175 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat de bol-bbl route iets voor jou is, neem dan contact op met Coby van Wijk of Marjolein Poot. Zij vertellen je op welke manier jij je kunt aanmelden voor deze opleiding.

Je ontvangt na aanmelding een uitnodiging voor een gesprek met de intaker op school en de werkgever.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

De volgende instellingen nemen deel aan deze gecombineerde leerweg.

Wanneer je bent aangemeld word je benaderd om een keuze te maken uit één van deze instellingen:

 • Argos Zorggroep
 • Humanitas
 • Zorgwaard
 • Swinhovegroep
 • Welthuis
 • Zonnehuisgroep Vlaardingen
 • Laurens
 • Lelie Zorggroep
 • CuraMare

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Verzorgende-IG (VIG) kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding. Bijvoorbeeld Thuisbegeleider, Praktijkopleider of Mbo-Verpleegkundige.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende IG en maatschappelijke Zorg niveau 3 of Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 misschien iets voor jou.

Aanmelden

Crebo
25491
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2019, augustus 2019