Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg: traject praktijkgestuurd leren via bol-bbl

Wil jij afwisselend en verantwoordelijk werk in de zorg? Je bent een doener en wilt wat je leert meteen in de praktijk toepassen? Wil je twee diploma’s in drie jaar halen en ben je ambitieus en flexibel? Dan is het traject praktijkgestuurd leren echt iets voor jou!  Dit traject is opgezet samen met verschillende ouderenzorginstellingen, actief in Rotterdam en omstreken.

Wanneer je wordt geselecteerd, ga je een overeenkomst aan om te starten als bol-student en na twee jaar heb je de mogelijkheid over te stappen naar een bbl-traject.

De eerste twee jaar ben je student, je betaalt je eigen collegegeld en je boeken. Wanneer je daarvoor in aanmerking komt, krijg je studiefinanciering en een OV-jaarkaart. Daarnaast ontvang je een stagevergoeding. De hoogte is afhankelijk van het aantal stage-uren.Tijdens het bbl-jaar ontvang je een salaris volgens de cao zorg en betaalt de zorginstelling je opleiding.

Bekijk hier het filmpje over de opleiding

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Praktijkgestuurd leren
‘Praktijkgestuurd leren’ is een nieuwe benadering van leren en lesgeven. Je leert en werkt gedurende de week bij één van de locaties van een ouderenzorginstelling. De docent komt naar de locatie toe om les te geven aan de hand van praktijksituaties. Als je geen theorielessen volgt, loop je stage of werk je op de afdeling van de zorginstelling. Hierbij leer en werk je samen met werkbegeleiders en praktijkopleiders. Je ontvangt een stagevergoeding. De hoogte is afhankelijk van het aantal stage-uren.

Leervragen uit de praktijk
Je leert van wat je in het werk ziet en meemaakt. Dit neem je mee naar de lessen. Is er een bewoner die vaak boos is, dan bespreek je in de les hoe je deze bewoner kunt begeleiden. Heeft een bewoner bijvoorbeeld moeite met eten? Dan gaan de lessen over slikken en kwaliteit van voeding of wordt het vraagstuk in teamverband besproken op de afdeling waar je stage loopt.

Voor jou betekent dit dat je leert wat jij op dat moment meemaakt binnen de begeleiding en zorg. Je wordt daarin actief begeleid door docenten van Albeda Zorgcollege, praktijkopleiders, werkbegeleiders en teamleiders van de ouderenzorginstelling.

Alle werkvelden in ouderenzorg
Tijdens je opleiding van drie jaar ga je een  leertraject bij de zorginstelling volgen. Je loopt dan twee jaar stage, in zowel woonzorglocaties voor mensen met dementie als in locaties voor ouderen met lichamelijke beperkingen. In het derde jaar ga je bijvoorbeeld aan het werk in de thuiszorg en/of psychogeriatrie. Zo leer je steeds nieuwe dingen en maak je kennis met alle facetten van zorg en welzijn.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als verzorgende individuele gezondheidszorg & maatschappelijke zorg (VIG/MZ) kun je werken met ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten. Je werkt in een zorgcentrum, een verpleeghuis, een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten of in de thuiszorg. Je kunt ook als begeleider van een woongroep gaan werken of als assistent activiteitenbegeleider in de ouderenzorg, opvangcentra en welzijnsinstellingen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als verzorgende individuele gezondheidszorg & maatschappelijke zorg (VIG/MZ) is het belangrijk dat je geduldig, betrouwbaar en zorgzaam bent. Je vindt het leuk om mensen te helpen bij hun persoonlijke verzorging en om met ze samen te werken. Je moet goed kunnen luisteren en overleggen. Het is van belang dat je iedereen met respect behandelt, van collega’s tot cliënten. Ook speel je in op hun wensen en behoeften. Je komt met veel verschillende soorten mensen in aanraking, zowel mensen met medische  als sociale problemen. Je moet stevig in je schoenen staan. Het is belangrijk dat je goed communiceert en interesse toont in je cliënt. Je hebt een hulpverlening beroep waarbij mensen je moeten kunnen vertrouwen. Je vindt het geen probleem om ook in het weekend, ’s avonds of zelfs ’s nachts te werken.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Per leerjaar ben je ongeveer 400 euro kwijt aan digitale boeken, leermiddelen en een VOG. Een laptop/tablet is verplicht.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan excursies betaal je ongeveer 50 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat het traject praktijkgestuurd leren iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop. Je meldt je aan op locatie Alexanderlaan. Dit is een Albeda locatie. Uiteindelijk volg je alle lessen op de zorglocatie.

Albeda nodigt je  uit voor een intakegesprek.

Mogelijk volgt er na het intakegesprek nog een selectiegesprek met een vertegenwoordiger van de zorginstelling.

Wanneer je niet voor het traject praktijkgestuurd leren wordt geselecteerd, wordt je geplaatst in de reguliere bol-opleiding.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Humanitas
Humanitas is er voor de meest kwetsbaren in de regio Rotterdam, van 0 tot 100+. Wij helpen mensen hun leven op hun eigen manier te blijven leven. Zo zelfstandig mogelijk. Dat doen we niet vanuit wetten en geldstromen, maar vanuit de mens als uniek individu met regie over zijn eigen leven. Wij durven daarbij tegen de stroom in te gaan en anders te zijn. Humanitas is een brede dienstverlener op het gebied van welzijn en hulpverlening. Een plek waar mensen laagdrempelig en open geholpen worden.

Lees hier meer over Humanitas . Meer weten? Mail naar William Gomes, projectleider via wgomes@stichtinghumanitas.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een afgeronde combinatieopleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg (bol) kun je doorstromen naar Mbo-verpleegkundige niveau 4 of één van de opleidingen van maatschappelijke zorg.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, zijn de opleidingen Verzorgende-IG (VIG) of Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 misschien iets voor jou.

Vragen of opmerkingen?

Aanmelden

Crebo
23187
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
februari 2020