Cardiac care verpleegkundige

Als cardiac care verpleegkundige bent u aan het werk op de afdeling cardiac care van een ziekenhuis. U draagt de verantwoordelijkheid voor het totale verpleegproces van patiënten met hartfalen.

Inhoud

Inhoud

Hoe ziet de opleiding eruit?

Albeda zorgcontract verzorgt het theoretisch gedeelte van de opleiding voor diverse ziekenhuizen binnen en buiten de regio. De opleiding bestaat uit twee varianten namelijk CC1 (zonder beademing) en CC2 (met beademing). In de laatste variant leert u tevens te zorgen voor een patiënt die acuut moet beademd worden na een hartfalen.

  • Het theoriedeel: 183 of 209 (afhankelijk van de variant) schoolse uren wat neerkomt op 23 of 26 lesdagen van 7 lesuren. De opleiding is opgebouwd in modules en opgehangen aan de zorg voor patiënten met acuut hartfalen en bedreiging van eventueel meerdere vitale organen. De aangeboden theorie loopt parallel met de praktijk dat wil zeggen van laag complex naar hoog complex.

Veel van de leerstof wordt aan de hand van casuïstiek uit de praktijk verwerkt. Hierbij wordt de methodiek van “Klinisch redeneren” toegepast. Daarnaast wordt de praktijk nagebootst door trainingssessies met een simulatiepop en bewakingsapparatuur.

  • Praktijkdeel: totaal 12 maanden. De praktijkleerperiode vindt voornamelijk plaats op CC binnen uw instelling en deels op de IC of bijvoorbeeld in een interventiecentrum. De invulling hiervan valt onder de verantwoording van de instelling waar u werkt. Een verpleegkundig onderzoek of het verrichten van activiteiten binnen een werkgroep vormen een onderdeel van het praktijkleren.

Doel

Doel

Het beroep van cardiac care verpleegkundige is aantrekkelijk en zeer afwisselend. U bent verantwoordelijk voor het totale verpleegproces van een patiënt op de afdeling cardiac care. Geen dag is hetzelfde. De gezondheidssituatie van de patiënt kan immers acuut verslechteren.

U richt zich vooral op volwassen patiënten met hartfalen, die acuut ernstig ziek zijn. Als CC-verpleegkundige draagt u zorg voor patiënten met levensbedreigende ritme- en/of pompfunctiestoornissen van het hart. Hierdoor kunnen andere lichaamsfuncties ook in problemen raken. Het is belangrijk dat u deskundig en snel handelt. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling en herstel van de patiënt.

Daarnaast is het belangrijk dat u sterk communicatief bent. U begeleidt en ondersteunt de patiënt en de familie in deze angstige en onzekere periode. Ook spreekt het voor zich dat u constructief samenwerkt met andere disciplines, waarbij u degene bent die de zorg voor de patiënt afstemt.

De vervolgopleiding Cardiac care verpleegkundige helpt u met het verdiepen en uitbreiden van uw vaardigheden.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • diploma Verpleegkundige niveau 4 of 5,
  • diploma A-verpleegkundige, MBO-V of HBO-V

U heeft een opleidingscontract op een Care afdeling. Tevens wordt minimaal 1 jaar praktijkervaring in een algemeen ziekenhuis aanbevolen.

Praktische info

Praktische info

Deze opleiding duurt 12 maanden (bij een dienstverband van 36 uur per week).
Een volledige lesdag bestaat uit 7 lesuren. De lessen worden 's ochtends, 's middags of 's avonds gegeven.

 

Lesdata

Lesdata

Deze opleiding start 3x per jaar (januari, april en oktober).

Certificering

Certificering

Deze opleiding is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Het diploma wordt door het CZO uitgegeven.

 

 

Aanmelden

Duur
12 maanden (bij een dienstverband van 36 uur per week)
Kosten
Opleidingskosten: € 4074 CC1 (zonder beademing) / € 4551 CC2 (met beademing) ; Kosten lesmateriaal: +/- € 460 (verplichte boeken) +/- € 165 (aanbevolen boeken) ; (prijspeil 2021)
Startmoment(en)
januari 2021, mei 2021