Mbo-verpleegkundige: traject praktijkgestuurd leren via bol

Je bent geïnteresseerd in de opleiding Mbo-verpleegkundige, je bent een doener en wil wat je leert meteen in de praktijk toepassen? Dan is het traject praktijkgestuurd leren echt iets voor jou! 

De opleiding tot verpleegkundige niveau 4 praktijkgestuurd leren wordt aangeboden in samenwerking met Laurens. Je leert en loopt gedurende de week stage op een locatie van Laurens. Je krijgt les aan de hand van praktijksituaties. Als je geen les hebt, loop je stage op een afdeling van de zorginstelling. Hierbij leer en werk je samen met werkbegeleiders en praktijkopleiders.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Praktijkgestuurd leren
De opleiding tot verpleegkundige niveau 4 praktijkgestuurd leren wordt aangeboden in samenwerking met zorgorganisatie Laurens. Je leert en loopt gedurende de week stage op een locatie van Laurens. Je krijgt les aan de hand van praktijksituaties. Als je geen les hebt, loop je stage op een afdeling van de zorginstelling. Hierbij leer en werk je samen met werkbegeleiders en praktijkopleiders.

Leervragen uit de praktijk
Je leert van wat je tijdens je stage tegenkomt en meemaakt in de zorg. De docenten komen naar de Laurens locatie toe om les te geven aan de hand van praktijksituaties. Als je geen lessen volgt, loop je stage op de afdeling van de zorginstelling. Hierin word je begeleid door praktijkopleiders, werkbegeleiders en teamleiders van Laurens. 

Bol
Tijdens de vierjarige opleiding leer je op verschillende locaties binnen Laurens waar je ook wekelijks stage loopt. Je rouleert per schooljaar door de verschillende domeinen binnen Laurens en maakt op deze manier kennis met de verpleeghuiszorg, thuiszorg en revalidatie. Op deze manier leer je steeds nieuwe dingen en maak je kennis met alle facetten van de zorg.

 

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als mbo-verpleegkundige werk je in de sector gezondheidszorg. Daar werk je met mensen die verschillende soorten zorg nodig hebben. Je kunt in diverse branches of werkvelden terechtkomen. Van de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg, tot een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg.

De gezondheidszorg is een sector die snel verandert. Mensen verblijven korter in een ziekenhuis en wonen langer thuis. Als verpleegkundige begeleid jij bijvoorbeeld cliënten in de geestelijke gezondheidszorg in hun eigen omgeving. Je werkt nauw met de mensen en hun naasten samen.

Je ondersteunt je cliënten op allerlei manieren. Je stimuleert cliënt om zoveel mogelijk zelf te doen door voorlichting en instructie te geven. Jouw werk is dus van groot belang.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Met de volgende vooropleidingen kun je aan de opleiding Mbo-verpleegkundige beginnen:

Bol

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Praktijkgestuurd leren

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Toelating gewenst

 • De vakken wiskunde en biologie in je vakkenpakket
 • Mogelijke ervaring (bijvoorbeeld vakantiewerk) binnen de gezondheidszorg

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het is belangrijk dat jij je als verpleegkundige kunt inleven in de mensen voor wie je zorgt. Je bent zorgzaam, wilt mensen graag helpen bij hun persoonlijke verzorging en je biedt ondersteuning bij het wonen in een leefgroep. Het is van belang dat je goed met stress om kunt gaan en dat je grenzen bewaakt, zowel die van jezelf als van anderen. Flexibiliteit is een hoofdingrediënt van het werken als verpleegkundige. Omdat je veel met verschillende mensen samenwerkt, is het belangrijk dat je goed communiceert. Je zult namelijk naast je cliënten ook veel contact hebben met hun naasten, je collega’s en deskundigen van andere disciplines. Je bent in staat om doelgericht en systematisch te werken. Interesse hebben in mensen met verschillende soorten sociale en medische problemen is een must. Als je bij een instelling werkt, moet je je kunnen houden aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van die instelling. Jouw toekomstige baan vergt veel zorgvuldigheid vanwege de gezondheid en privacy van de cliënten.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten 
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 460 euro voor boeken en licenties. 
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 1410 euro. 

Vrijwillige kosten 

Om deel te kunnen nemen aan excursies en voor niet-verplichte boeken betaal je ongeveer 130 euro. 

 

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 33 euro tot 41 euro per keuzedeel. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat het traject praktijkgestuurd leren iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop op deze pagina. Albeda nodigt je dan uit voor een intakegesprek.

Daarna volgt nog een gesprek met een vertegenwoordiger van Laurens.

Wanneer je niet voor het traject praktijkgestuurd leren wordt geselecteerd, wordt je geplaatst in de reguliere bol-opleiding.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Het traject is een co-creatie samen met zorginstelling Laurens. Voor meer informatie over deze instelling kijk op laurens.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Mbo-verpleegkunde kun je doorstromen naar een specialistenopleiding:

 • Cardiac care verpleegkundige
 • Dialyse verpleegkundige
 • Obstetrie & gynaecologie verpleegkundige
 • High care verpleegkundige
 • Kinderverpleegkundige
 • Neonatologie/high care verpleegkundige
 • Spoedeisende hulp verpleegkundige
 • Oncologie verpleegkundige

Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar het hbo:

 • Hbo Verpleegkundige
 • Management in de zorg
 • Lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, dan is een opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 misschien iets voor jou.

Aanmelden

Crebo
25655
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021

Downloads