Mbo-verpleegkundige: traject praktijkgestuurd leren via bol-bbl

Je bent geïnteresseerd in de opleiding Mbo-verpleegkundige, je bent een doener en wil wat je leert meteen in de praktijk toepassen? En je wil na twee jaar al salaris ontvangen? Dan is het traject praktijkgestuurd leren echt iets voor jou!  Dit traject is opgezet samen met een organisatie voor ouderenzorg, actief in Rotterdam en omstreken.

Wanneer je wordt geselecteerd, ga je een overeenkomst aan om te starten als bol-student en na twee jaar heb je de mogelijkheid over te stappen naar een bbl-traject.

De eerste 2 jaar ben je student, je betaalt je eigen collegegeld en je boeken. Wanneer je daarvoor in aanmerking komt, krijg je studiefinanciering en een OV-jaarkaart. Tijdens je bbl-jaren ontvang je een salaris volgens de cao zorg en betaalt je werkgever je opleiding.

Bekijk de film over praktijkgestuurd leren.

Bekijk hier het filmpje over de opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Praktijkgestuurd leren
‘Praktijkgestuurd leren’ is een nieuwe benadering van leren en lesgeven. Je leert en werkt gedurende de week bij één van de locaties van de ouderenzorginstelling. De docent komt naar de locatie toe om les te geven aan de hand van praktijksituaties. Als je geen theorielessen volgt, loop je stage of werk je op de afdeling van de zorginstelling. Hierbij leer en werk je samen met werkbegeleiders en praktijkopleiders.

Leervragen uit de praktijk
Je leert van wat je in het werk ziet en meemaakt. Dit neem je mee naar de lessen. Heeft een bewoner bijvoorbeeld moeite met eten? Dan gaan de lessen over slikken en kwaliteit van voeding of wordt het vraagstuk in teamverband besproken op de afdeling waar je stage loopt. Voor jou betekent dit dat je leert wat jij op dat moment meemaakt binnen de zorg. Je wordt daarin actief begeleid door docenten van Albeda Zorgcollege, praktijkopleiders, werkbegeleiders en teamleiders van de ouderenzorg-organisatie.

Bol-bbl
Tijdens je opleiding van vier jaar leer en werk je op verschillende zorglocaties binnen de instelling. Het eerst jaar loop je bijvoorbeeld stage in de woongroep, daarna loop je stage bij een andere doelgroep. Dat kan zijn in de thuiszorg, of bij langdurig wonen of revalidatie.
Op deze manier kun je steeds nieuwe dingen leren en maak je kennis met alle onderdelen van de ouderenzorg.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als mbo-verpleegkundige werk je in de sector gezondheidszorg. Daar werk je met mensen die verschillende soorten zorg nodig hebben. Je kunt in diverse branches of werkvelden terechtkomen. Van de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg, tot een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuiszorg.

De gezondheidszorg is een sector die snel verandert. Mensen verblijven korter in een ziekenhuis en wonen langer thuis. Als verpleegkundige begeleid jij bijvoorbeeld cliënten in de geestelijke gezondheidszorg in hun eigen omgeving. Je werkt nauw met de mensen en hun naasten samen.

Je ondersteunt je cliënten op allerlei manieren. Je stimuleert cliënt om zoveel mogelijk zelf te doen door voorlichting en instructie te geven. Jouw werk is dus van groot belang.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Met de volgende vooropleidingen kun je aan de opleiding Mbo-verpleegkundige beginnen:

Bol

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Praktijkgestuurd leren

 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Toelating gewenst

 • De vakken wiskunde en biologie in je vakkenpakket
 • Mogelijke ervaring (bijvoorbeeld vakantiewerk) binnen de gezondheidszorg

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het is belangrijk dat jij je als verpleegkundige kunt inleven in de mensen voor wie je zorgt. Je bent zorgzaam, wilt mensen graag helpen bij hun persoonlijke verzorging en je biedt ondersteuning bij het wonen in een leefgroep. Het is van belang dat je goed met stress om kunt gaan en dat je grenzen bewaakt, zowel die van jezelf als van anderen. Flexibiliteit is een hoofdingrediënt van het werken als verpleegkundige. Omdat je veel met verschillende mensen samenwerkt, is het belangrijk dat je goed communiceert. Je zult namelijk naast je cliënten ook veel contact hebben met hun naasten, je collega’s en deskundigen van andere disciplines. Je bent in staat om doelgericht en systematisch te werken. Interesse hebben in mensen met verschillende soorten sociale en medische problemen is een must. Als je bij een instelling werkt, moet je je kunnen houden aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van die instelling. Jouw toekomstige baan vergt veel zorgvuldigheid vanwege de gezondheid en privacy van de cliënten.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar ben je ongeveer 450 euro kwijt aan boeken en licenties.
In het tweede, derde en vierde leerjaar is dit ongeveer 350 euro per jaar. Een laptop/tablet is verplicht.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat het traject praktijkgestuurd leren iets voor jou is, schrijf je dan in via de aanmeldknop op deze pagina. Albeda nodigt je dan uit voor een intakegesprek.

 Daarna volgt nog een gesprek met een vertegenwoordiger van Laurens.

Wanneer je niet voor het traject praktijk gestuurd leren wordt geselecteerd, wordt je geplaatst in de reguliere bol-opleiding.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Het traject is een co-creatie samen met zorginstelling Laurens. Voor meer informatie over deze instelling kijk op laurens.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma Mbo-verpleegkunde kun je doorstromen naar een specialistenopleiding:

 • Cardiac care verpleegkundige
 • Dialyse verpleegkundige
 • Obstetrie & gynaecologie verpleegkundige
 • High care verpleegkundige
 • Kinderverpleegkundige
 • Neonatologie/high care verpleegkundige
 • Spoedeisende hulp verpleegkundige
 • Oncologie verpleegkundige

Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar het hbo:

 • Hbo-verpleegkundige
 • Management in de zorg
 • Lerarenopleiding verpleegkundige

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, dan is een opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4 misschien iets voor jou.

Aanmelden

Crebo
25480
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar
Startmoment(en)
augustus 2019

Downloads