Assistent mobiliteit/fiets-, scooter- en autotechniek (entree)

De entreeopleiding Assistent mobiliteit/fiets-, scooter- en autotechniek leert je alles over voertuigen. Van trucks en campers tot personenauto's, (elektrische) fietsen en scooters. Je kunt deze opleiding volgen bij Albeda Startcollege.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding en gaan vooral uit van jouw talent. Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan ontwikkelen we jouw talent graag verder bij de entreeopleiding Assistent mobiliteit/fiets-, scooter- en autotechniek.

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je werkt actief en bent gericht op je toekomstige werk als assistent mobiliteit/fiets, scooter-, en autotechniek.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren, zoals technische werkzaamheden, het controleren van een voertuig, vervangen van versleten onderdelen, het doen van onderhoudsbeurten.
 • Je werk evalueren en het resultaat bespreken.
 • Je werk afronden.

Daarnaast leer je verschillende vaardigheden:

 • Bij mobiliteit gaat het om onderhoud van voertuigen. Je ondersteunt een ervaren technicus bij technische klussen.
 • Je maakt voertuigen klaar voor de klant.
 • Je maakt onderdelen schoon en zorgt voor het aan- en afvoeren van onderdelen.
 • Je houdt de werkplaats netjes.
 • Je let op veiligheid.

Alles wat je hebt gedaan, tekenen we af in je eigen portfolio. Het portfolio laat zien hoe ver je bent met je opleiding. In een persoonlijk activiteitenplan spreken we af waar je verder aan gaat werken. Een belangrijk deel van je opleiding leer je tijdens je bpv (beroepspraktijkvorming), ook wel stage genoemd. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je kan solliciteren. Als je door wilt leren informeren we je hier over een mogelijke vervolgopleiding.

Binnen vier maanden na de start van je opleiding krijg je een studieadvies. Hierin beslissen we of de opleiding bij je past. Dit hangt af van hoe je het tijdens de opleiding doet. We kijken naar je studieresultaten, inzet, competenties en je gedrag.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt aan de slag bij een fietsenmaker, scooterwinkel, een garagebedrijf voor personenauto's, bedrijfsauto's of kampeerwagens of bij een bandencentrale.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo) diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent.

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent mobiliteit of assistent bij een fietsenmaker, scootertechniek of autotechniek is het natuurlijk belangrijk dat je interesse hebt voor techniek. Je vindt het dus leuk om te sleutelen en je bent niet bang voor vieze handen. Je bent leergierig en vindt het uitdagend om precies te weten hoe iets werkt. Je wilt bovendien graag vakwerk afleveren. Samen met je collega’s loop je graag een stapje harder om je klanten blij te maken.

Omdat techniek nooit stil staat, zorg je dat bijblijft op je vakgebied. Als collega’s je iets uitleggen, dan zie je dat als een unieke kans om te leren. Als je iets niet weet, ben je niet bang om dingen te vragen.

Werken in deze branche als assistent mobiliteit vraagt om technisch inzicht, handigheid en geduld. Je moet zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen samenwerken met collega's. En natuurlijk blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in jouw vak.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten.
Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 april aan (als je in september wilt starten);
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Als je op 1 februari wilt starten, meld je dan voor 15 januari aan. We bekijken dan gezamenlijk of er bij de opleiding van je keuze nog plaats is en of deze opleiding bij je past.

Als je hulp nodig hebt bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20 of per mail via albeda@albeda.nl

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding Assistent mobiliteit in de fiets- scooter en autotechniek heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld Autotechnicus, Verbrandingsmotortechnicus, Fiets-, scooter-, of motorfietstechnicus, Autoschadehersteller of Autospuiter.

Wil je meer weten over vervolgopleidingen? Kijk dan eens op TechniekCollegeRotterdam.nl.

Aanmelden

Crebo
25255
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • februari 2018
 • augustus 2018

Downloads