Assistent mobiliteit/fiets-, scooter- en autotechniek (entree)

De entreeopleiding Assistent mobiliteit/fiets-, scooter- en autotechniek leert je alles over voertuigen. Van trucks en campers tot personenauto's, (elektrische) fietsen en scooters. Je kunt deze opleiding volgen bij Albeda Startcollege.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding en gaan vooral uit van jouw talent. Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan ontwikkelen we jouw talent graag verder bij de entreeopleiding Assistent mobiliteit/fiets-, scooter- en autotechniek.

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je werkt actief en bent gericht op je toekomstige werk als assistent mobiliteit/fiets, scooter-, en autotechniek.

Tijdens je opleiding leer je:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren, zoals technische werkzaamheden, het controleren van een voertuig, vervangen van versleten onderdelen, het doen van onderhoudsbeurten.
 • Je werk evalueren en het resultaat bespreken.
 • Je werk afronden.

Daarnaast leer je verschillende vaardigheden:

 • Bij mobiliteit gaat het om onderhoud van voertuigen. Je ondersteunt een ervaren technicus bij technische klussen.
 • Je maakt voertuigen klaar voor de klant.
 • Je maakt onderdelen schoon en zorgt voor het aan- en afvoeren van onderdelen.
 • Je houdt de werkplaats netjes.
 • Je let op veiligheid.

Alles wat je hebt gedaan, tekenen we af in je eigen portfolio. Het portfolio laat zien hoe ver je bent met je opleiding. In een persoonlijk activiteitenplan spreken we af waar je verder aan gaat werken. Een belangrijk deel van je opleiding leer je tijdens je bpv (beroepspraktijkvorming), ook wel stage genoemd. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je kan solliciteren. Als je door wilt leren informeren we je hier over een mogelijke vervolgopleiding.

Binnen vier maanden na de start van je opleiding krijg je een studieadvies. Hierin beslissen we of de opleiding bij je past. Dit hangt af van hoe je het tijdens de opleiding doet. We kijken naar je studieresultaten, inzet, competenties en je gedrag.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt aan de slag bij een fietsenmaker, scooterwinkel, een garagebedrijf voor personenauto's, bedrijfsauto's of kampeerwagens of bij een bandencentrale.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Je kunt een entreeopleiding Assistent mobiliteit/fiets, scooter-, en autotechniek volgen als je geen (vmbo)-diploma hebt. Ook ben je op 31 juli 16 jaar of ouder. Als je de praktijkschool hebt gedaan, dan kun je je alleen met een positief advies van je school aanmelden voor een entreeopleiding.
 • Wanneer je een bbl-opleiding wilt volgen (één dag per week naar school en vier dagen werken), dan moet je voor minimaal 20 uur per week een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf of in een leer-werktraject zitten. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent mobiliteit of assistent bij een fietsenmaker, scootertechniek of autotechniek is het natuurlijk belangrijk dat je interesse hebt voor techniek. Je vindt het dus leuk om te sleutelen en je bent niet bang voor vieze handen. Je bent leergierig en vindt het uitdagend om precies te weten hoe iets werkt. Je wilt bovendien graag vakwerk afleveren. Samen met je collega’s loop je graag een stapje harder om je klanten blij te maken.

Omdat techniek nooit stil staat, zorg je dat bijblijft op je vakgebied. Als collega’s je iets uitleggen, dan zie je dat als een unieke kans om te leren. Als je iets niet weet, ben je niet bang om dingen te vragen.

Werken in deze branche als assistent mobiliteit vraagt om technisch inzicht, handigheid en geduld. Je moet zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen samenwerken met collega's. En natuurlijk blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in jouw vak.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je eenvoudig aanmelden via de aanmeldknop op deze pagina. Na je aanmelding volgt de intakeprocedure en nodigen we je uit voor een intakegesprek. Tijdens de intakeprocedure is het noodzakelijk om een aantal tests te doen, waaronder Nederlands en rekenen. Als je wordt aangenomen, bekijken we samen hoe we je opleiding invullen en wanneer je kunt starten.

Heb je hulp nodig hebt bij het invullen van het aanmeldformulier, neem dan contact op met het Studie info punt: 010 290 10 20 of via albeda@albeda.nl

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding Assistent mobiliteit in de fiets- scooter en autotechniek heb je de volgende mogelijkheden:

 • Direct op zoek naar werk.
 • Doorgaan met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld Autotechnicus, Verbrandingsmotortechnicus, Fiets-, scooter-, of motorfietstechnicus, Autoschadehersteller of Autospuiter.

Wil je meer weten over vervolgopleidingen? Kijk dan eens op TechniekCollegeRotterdam.nl.

Aanmelden

Crebo
25255
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2017

Downloads