Assistent installatie & constructie/metaaltechniek (entree)

Je bent 16 jaar of ouder en hebt geen vmbo-diploma? Wil je een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is de entreeopleiding Assistent installatie- & constructietechniek/metaaltechniek bij Albeda Startcollege echt iets voor jou. Tijdens de opleiding krijg je te maken met veel specialismen zoals koeling, verwarming, sanitaire voorzieningen, elektra, dakbedekking, lassen of beveiligingssystemen.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding. We gaan vooral uit van jouw talent en ontwikkelen dat samen verder.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je werkt actief en richt je op wat je in de praktijk gaat doen. Als assistent installatie- & constructietechniek/metaaltechniek steek je immers graag de handen uit je mouwen.

Je leert onder andere:

 • Je werk voorbereiden en plannen;
 • Je werk uitvoeren. Van het zorgen voor een goede en veilige werkplek, het maken van onderdelen van producten, gereedschappen en materiaal ordenen tot het afval afvoeren;
 • Je werk evalueren en het resultaat bespreken;
 • Je werk goed afronden.

Je resultaten worden in je eigen portfolio afgetekend. In dit portfolio kun je zien hoe ver je bent met je opleiding. Daarnaast spreken we in een persoonlijk activiteitenplan af waar je verder aan gaat werken. Een belangrijk deel van je opleiding leer je tijdens je bpv. Deze afkorting staat voor beroepspraktijkvorming oftewel stage. Je krijgt ook lessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap.

Uiterlijk vier maanden na de start van je opleiding krijg je een studieadvies. Hierin stellen we vast of de opleiding bij je past. Dit hangt af van je studieresultaten, je inzet, je competenties en je gedrag.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Je kunt gaan werken als assistent bij bedrijven in de metaalverwerking, elektrotechniek, werktuigbouwkunde of installatietechniek. Het kan gaan om kleine, middelgrote of grote bedrijven. Het hangt af van de situatie of je werkt in een werkplaats, een productiehal of op locatie bij een klant. Dit kan zowel binnen als buiten zijn (bouwplaatsen, magazijnen en opslagplaatsen).

 • Een assistent installatie- & constructietechniek/metaaltechniek kan veel kanten op. Je werkt bijvoorbeeld bij mensen thuis of in kantoorpanden aan het leggen van kabels of het ophangen van radiatoren. Maar je kunt ook buiten aan de slag bij het onderhoud van bruggen of hoogspanningsmasten.
 • Je assisteert ervaren collega’s bij het werken met installaties op het gebied van bijvoorbeeld telefonie, centrale verwarming, watervoorziening of  beveiligingssystemen;
 • Je legt materiaal klaar, je stelt materiaal of je maakt materiaal (bijvoorbeeld een buis, kabel of dakgoot) op maat;
 • Je let op veiligheid.

 

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo)-diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent. Als je de praktijkschool hebt gedaan, dan kun je je alleen met een positief advies van je school aanmelden voor een entreeopleiding.
 • Wanneer je een bbl-opleiding wilt volgen (één dag per week naar school en vier dagen werken), dan moet je voor minimaal 20 uur per week een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf of in een leer-werktraject zitten. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je via stagemarkt.nl

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent installatie- & constructietechniek/metaaltechniek houd je ervan om je handen uit de mouwen te steken. Je vindt het leuk om met je collega’s werk perfect af te leveren en je loopt daar graag een paar stapjes harder voor.

Je werkt met kostbare gereedschappen en machines. Je vindt het vanzelfsprekend dat je daar zorgvuldig mee omgaat. Je voert de opgedragen taken efficiënt en zorgvuldig uit. Uiteraard ben je collegiaal, hulpvaardig en klantvriendelijk. Het afval dat bij je werk ontstaat, kun je goed scheiden.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je eenvoudig aanmelden via de aanmeldknop op deze pagina. Na je aanmelding volgt de intakeprocedure en nodigen we je uit voor een intakegesprek. Tijdens de intakeprocedure is het noodzakelijk om een aantal tests te doen, waaronder Nederlands en rekenen. Als je wordt aangenomen, bekijken we samen hoe we je opleiding invullen en wanneer je kunt starten.

Heb je hulp nodig hebt bij het invullen van het aanmeldformulier, neem dan contact op met het Studie info punt: 010 290 10 20 of via albeda@albeda.nl

 • Wil je de opleiding volgen in Hellevoetsluis? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
 • Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding Assistent installatie- & constructietechniek/metaaltechniek heb je de volgende mogelijkheden:

 • Je gaat direct op zoek naar werk.
 • Je gaat verder met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld Monteur, Metaalbewerker of Constructiewerker.

Wil je meer weten over vervolgopleidingen? Kijk dan eens op TechniekCollegeRotterdam.nl.

Aanmelden

Crebo
25253
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2017

Downloads