Assistent bouwen & wonen (entree)

Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma?  Wil je een echt vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is de entreeopleiding Assistent bouwen & wonen bij Albeda Startcollege iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je te assisteren bij werkzaamheden op het gebied van bouwen, timmeren en schilderen.

We stellen geen eisen aan je vooropleiding. We gaan namelijk uit van jouw talent. Talent dat we graag samen met jou ontwikkelen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding is erg actief opgezet en de nadruk ligt op de praktijk. Je maakt kennis met alle facetten van je werk als assistent bouwen & wonen.

Je leert onder andere:

 • Je werk voorbereiden en plannen.
 • Je werk uitvoeren (omgaan met machines, apparatuur en gereedschappen).
 • Het evalueren en bespreken van je werk.
 • Je werk afronden.

Al je resultaten worden in een portfolio afgetekend. Met je portfolio kun je precies zien hoe ver je bent met de opleiding. Bovendien maken we een persoonlijk activiteitenplan met je. Daarin spreken we af waar je verder aan gaat werken. Een erg belangrijk onderdeel van de opleiding Assistent bouwen & wonen is de bpv. Deze afkorting staat voor beroepspraktijkvorming, oftewel stage.

Ook krijg je tijdens de opleiding een aantal andere vakken. De vakken Nederlands en rekenen zijn belangrijk om je werkzaamheden als assistent bouwen & wonen goed uit te kunnen voeren. Ook krijg je het vak loopbaan & burgerschap. Bij dit vak leer je hoe je moet solliciteren om aan werk te komen, maar ook over bijvoorbeeld vervolgopleidingen die voor jou interessant zijn.

Uiterlijk vier maanden na je start krijg je van ons een studieadvies. Dit hangt af van je studieresultaten, je inzet, je competenties en je gedrag. In dit advies geven we je duidelijk aan of de opleiding Assistent bouwen & wonen bij je past.

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Als assistent bouwen & wonen kun je werken bij een bouwbedrijf, aannemersbedrijf, afvalverwerkingsbedrijf, houthandel, steigerbouwer, renovatie-, schoonmaak- of schildersbedrijf.

Het is een beroep voor echte doeners, die graag de handen uit de mouwen steken. Je kunt dan denken aan de volgende werkzaamheden:

 • Je assisteert bij verschillende bouwklussen, binnen en buiten, zoals: metselen, bekistingen timmeren of het aanmaken van tegellijm en specie.
 • Je helpt bij het plaatsen van steigers, sloopwerk, schilderwerk en je zorgt dat alles netjes wordt opgeleverd.
 • Je zorgt ervoor dat je collega’s met de juiste materialen en gereedschappen kunnen werken.
 • Je werkt aan ondersteunende werkzaamheden.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Je kunt een entreeopleiding volgen als je geen (vmbo)-diploma hebt en op 31 juli 16 jaar of ouder bent. Als je de praktijkschool hebt gedaan, dan kun je je alleen met een positief advies van je school aanmelden voor een entreeopleiding.
 • Wanneer je een bbl-opleiding wilt doen (één dag per week naar school en vier dagen werken), dan moet je voor minimaal 20 uur per week een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf of in een leer-werktraject zitten. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je via stagemarkt.nl

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als assistent bouwen & wonen ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Je houdt ervan om zowel binnen als buiten te werken. Je vindt het uitdagend om snel, veilig en nauwkeurig te werken. Met jouw inzet zorg je ervoor dat het werk goed en binnen de afspraken wordt opgeleverd. Je enthousiasme maakt je een collega waar iedereen graag mee wil werken en waar ze op vertrouwen.

Je gaat veel soorten werk doen. Daarom heb je een flexibele instelling. Je vindt het leuk om een klus met twee handen aan te pakken en verwachtingen te overtreffen.

Je werkzaamheden vragen om inzicht en zelfstandigheid, dus je bent een handige doorpakker. Je wilt graag blijven leren van ervaren collega’s. De opleiding Assistent bouwen & wonen helpt je om nog beter voorbereid te zijn op je werk.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2017/2018.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1137,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Houd er rekening mee dat je ook boeken en bijvoorbeeld (veiligheids)schoenen en kleding moet kopen.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Je kunt je eenvoudig aanmelden voor de opleiding Assistent bouwen & wonen via de aanmeldknop op deze pagina. Hierna volgt de intakeprocedure. We nodigen je uit voor een intakegesprek. Tijdens de intakeprocedure nemen we een aantal tests af, waaronder voor  Nederlands en rekenen. Als je wordt aangenomen, bekijken we samen wat je gaat leren en wanneer je kunt starten.

Als je hulp nodig hebt bij het invullen van het aanmeldformulier, kun je telefonisch contact opnemen met het Studie info punt op 010 290 10 20 of per mail via albeda@albeda.nl

 • Wil je de opleiding volgen in Hellevoetsluis? Meld je dan eerst aan bij de locatie Vlaardingen.
 • Wil je de opleiding in Vlaardingen volgen, dan wordt je aanmelding eerst gescreend door het steunpunt onderwijs.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Een overzicht van erkende leerwerkbedrijven en stagebedrijven vind je op stagemarkt.nl

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na je entreeopleiding heb je de volgende mogelijkheden:

 • Je kunt direct op zoek naar werk.
 • Je kunt verder leren met een beroepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld: timmerman, metselaar, tegelzetter of medewerker schilderen. Dit kan alleen als je niveau van Nederlands en rekenen voldoende is.

Wil je meer weten over vervolgopleidingen? Kijk dan eens op TechniekCollegeRotterdam.nl.

Aanmelden

Crebo
25250
Niveau
1
Traject
bol
Duur bol
1 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2017

Downloads