Beroep

De ondernemer retail is sociaal vaardig. Hij is de gastheer en het levende visitekaartje van zijn onderneming. Hij is in staat om relaties met zijn medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Hij legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en heeft geen problemen om zijn overtuigingskracht in te zetten. De ondernemer retail denkt continu vanuit de klant. Hij zoekt en benut kansen en weet hoe hij het beste in het belang van de onderneming én van de klant, kan ondernemen. Bekijk de film van Ondernemer retail.

Meer informatie

Waar kom je te werken?

Met de opleiding Ondernemer retail kun je zelfstandig ondernemer worden in de detailhandel. Je begint bijvoorbeeld een eigen winkel in Rotterdam.

  • Je hebt de dagelijkse leiding en bepaalt de strategie. Je maakt het personeelsbeleid en voert dat ook uit.
  • Je onderhoudt contacten met onder andere de Kamer van Koophandel, leveranciers, banken en met de gemeente.

Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Dan kun je na je studie aan de slag in een leidinggevende functie bij een groot tot middelgroot bedrijf in de retail.

Wat worden je werkzaamheden?

De ondernemer retail zet zijn ondernemende houding binnen een commerciële omgeving in. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het welslagen van zijn eigen onderneming. De ondernemer retail is een zelfstandige denker en doener, heeft doorzettingsvermogen en de ambitie om een onderneming te leiden. Hij combineert zijn commerciële inzicht met creativiteit en een praktische houding. Hij is zich bewust van alle facetten van het zelfstandig ondernemerschap. Hij steekt ook zeker zelf de handen uit de mouwen en pakt alle taken op.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Als ondernemer in de retail geniet je van het contact met mensen. Je zorgt dat je klanten tevreden zijn, maar je kunt ook stevig onderhandelen met leveranciers. Je bent representatief en sociaal vaardig. Daarnaast ben je ondernemend en onderzoekend, steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden en gaten in de markt. Je hebt een commerciële en professionele instelling, bent klantvriendelijk, maar als het nodig is ook assertief. Je kunt goed plannen, goed zelfstandig werken én samenwerken, delegeren en leidinggeven.

Kans op een baan

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze. 

Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.

De opleiding Ondernemer Retail maakt deel uit van het brede opleidingsaanbod van het College Economie & Ondernemen van het Albeda. Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag als zelfstandig ondernemer of als manager in het bedrijfsleven (zie hierboven). Steeds vaker kiezen studenten voor een vervolgstudie op het HBO. Hierbij moet je denken aan opleidingen als Small Business and Retail Management, Internationale Business Studies, Global Marketing and Sales, Asian Trade en Management, Economie en Recht.

Met de Hogeschool Rotterdam geldt een afspraak dat onze studenten al in het laatste leerjaar van het MBO lessen kunnen volgen bij een aantal geselecteerde HBO-opleidingen. Dit om de overgang tussen MBO en HBO wat makkelijker te maken. Werken na het MBO kan natuurlijk ook. Het bedrijfsleven stimuleert medewerkers tot het volgen van diverse interne- en externe cursussen, zoals NIMA A/B.