Binnen de reguliere opleidingsduur krijg je voor elk examen twee kansen: een eerste kans en een herkansing. Dit geldt ook voor elk van de onderdelen van Nederlands en de vreemde talen. Het hoogste resultaat van de twee kansen telt. Sommige examens (ook wel proeven van bekwaamheid genoemd) bestaan uit verschillende examenonderdelen. Herkansen van proeven gebeurt op werkprocesniveau. Ook bij een voldoende van een werkproces is het in overleg mogelijk te herkansen. Dit kan studieverlenging opleveren.
Procedure afwezig bij examen
De basisregel is dat iedereen examen doet bij de eerste examenkansen. Dit is belangrijk om vertraging in de opleiding te voorkomen.
Verliezen examenkans
De examenkans is voorbij als je zonder een tijdig vooraf opgegeven, geldige reden afwezig bent bij een examen. Wat dat precies betekent, wordt hieronder beschreven.
Verzoek tot uitstel examenkans
Er kan een verzoek tot uitstel van de examenkans worden ingediend. Dat kan voor twee verschillende situaties:
1. een verzoek tot uitstel van de examenkans tot uiterlijk 10 werkdagen voor de examendatum. In dit geval ziet de student van tevoren aankomen dat hij/zij afwezig zal zijn en waarom en;
2. een verzoek tot uitstel van de examenkans vlak voor het examen. In dit geval ziet de student niet van tevoren aankomen dat hij/ zij afwezig zal zijn en waarom: de student wordt verrast door zeer speciale omstandigheden. Voor deze twee situaties gelden speciale regels.
(Ad 1) Regels voor een verzoek tot uitstel examenkans (10 werkdagen voor examen)
Denk je een geldige reden te hebben om later examen te doen, dan kan je een verzoek per mail hiertoe indienen bij het examenbureau, via Kirsten Hendriks, [email protected]. In de mail leg je uit waarom je uitstel van de examenkans nodig hebt. Het verzoek kan ingediend worden tot uiterlijk 10 werkdagen voor de datum waarop het examen wordt afgenomen. Als je minderjarig bent dan moet de wettelijke vertegenwoordiger de afmelding voor het examen bevestigen bij het examenbureau. Je krijgt binnen 5 werkdagen na ontvangst van de mail een reactie. De examencommissie bepaalt of je inderdaad een goede reden hebt om het examen te missen; op verzoek van de examencommissie moeten bewijzen worden overlegd die de reden voor uitstel bevestigen. Bij een positief antwoord van de examencommissie verliest de student geen examenkans.
Er zijn verschillende redenen te bedenken om uitstel aan te vragen. Voorbeelden van ongeldige redenen zijn: geen zin hebben om examen te doen of onvoldoende oefening. Een voorbeeld van een geldige reden is het hebben van een gebroken hand. Wanneer je studievertraging oploopt door uitstel van examens, is er een risico dat je de opleiding niet kan afronden binnen de reguliere opleidingsduur en dat je extra kosten moet maken.
(Ad2) Regels voor een verzoek tot uitstel examenkans (1 klokuur voor examen)
Mocht er iets gebeuren waardoor je op het laatste moment niet naar het examen kan komen, dan moet je je afwezigheid en de reden uiterlijk één klokuur voor de start van het examen melden bij het examenbureau, bereikbaar via Kirsten Hendriks, [email protected] en de reden van afwezigheid toelichten.
Bij het examenbureau zal dan zorgvuldig worden onderzocht of de reden van de afwezigheid geldig is en of de meldingen tijdig en goed zijn gedaan. Als de meldingen niet kloppen of de reden niet geldig is, verlies je een examenkans. Voorbeelden van ongeldige redenen zijn: het vergeten van het examen of de bus missen. Wanneer je minderjarig bent dan moet je wettelijke vertegenwoordiger de afmelding voor het examen bevestigen bij het examenbureau.
Extra examenkansen
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk een extra examenkans (tweede herkansing) te krijgen. Je kan hiervoor binnen tien werkdagen na een examenuitslag een verzoek indienen bij de voorzitter van de examencommissie. Je maakt voor die tijd een afspraak met je slb’er en je maakt mét de slb’er een plan van aanpak voor de voorbereiding op het examen. De slb’er helpt je om een goed en realistisch plan te maken dat je gaat uitvoeren om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Het verzoek om de extra examenkans ziet er uiteindelijk zo uit:
-Je mailt naar het examenbureau ([email protected]) t.a.v. de voorzitter van de subcommissie Sport & Dans (in de onderwerp-regel). De voorzitter is mevrouw I. van Bers.
-In de mail schrijf je dat je officieel een extra examenkans aanvraagt en waarom je een extra kans nodig hebt.
-Je stuurt het ‘plan van aanpak voor de voorbereiding op het examen’ mee als bijlage.
De voorzitter van de commissie Sport & Dans bepaalt of je in aanmerking komt voor de extra examenkans en informeert de student per mail hierover.
Te laat zijn voor examens
Als je te laat bent voor een theorie-examen, moet je buiten het lokaal wachten. Je mag op aanwijzing van de docent 20 minuten na de begintijd naar binnen. Je krijgt geen extra examentijd. Wanneer je te laat bent voor een proeve van bekwaamheid, dan kan je niet meer deelnemen aan de proeve en verlies je een examenkans. Wanneer je een examenopdracht niet op de afgesproken dag en tijd inlevert en/of op de verkeerde plaats inlevert, wordt het ingeleverde product niet beoordeeld en verlies je een examenkans.
Inzage examens
Tot vier weken na de uitslag kun je bij de examenleider of docent een verzoek indienen voor het (onder toezicht) bekijken van jouw beoordeelde examen. Je bekijkt het examen altijd onder toezicht van een docent. Voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen gelden andere regels voor inzage. Meer informatie hierover kun je krijgen bij de examenleider of je docent.