Deelnemersinformatiepunt

Het Deelnemersinformatiepunt is een intern erkend stagebedrijf waar de studenten van de opleiding opleiding Sociaal werker (Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk) stage lopen. Naast dat ze actief zijn op school, participeren ze ook in diverse externe projecten.

De studenten ondersteunen medestudenten van diverse opleidingen bij het vinden van een stageplaats en bij problemen in een thuis- of schoolsituatie. De studenten bemannen balies op verschillende locaties, zo hebben ze direct contact met de studenten. Ze gaan in gesprek met studenten die veel verzuimen of die zich vaak ziek melden. Een goede manier om voortijdig school verlaten (vsv) tegen te gaan. De studenten fungeren eigenlijk als rolmodel en als serieuze gesprekspartner. Ze zijn het eerste contact met de student alvorens het naar de verzuimmedewerkers of slb’ers gaat. Daarnaast zijn ze actief als formulierenbrigade. Ze assisteren studenten met het invullen van diverse formulieren.

Verschillende projecten buiten school
Het Deelnemersinformatiepunt is naast actief op school ook geregeld betrokken bij projecten die door externe organisaties worden georganiseerd. Daarnaast zijn er formulierenbrigades op verschillende locaties in Rotterdam, zowel binnen als buiten Albeda. Tijdens de inloopuren van de formulierenbrigades ondersteunen zij cliënten met het aanvragen van juridische vragen, zoals zorgtoeslag, belastingaangifte en inschrijven voor een wooncorporatie. Ook kunnen de cliënten voor andere formulieren bij hun terecht.

De studenten participeren ook in verschillende projecten in de wijk. Zo zijn ze gestart met het project ‘Eten is weten!’, een project voor ouderen. Het project is een initiatief van de gemeente.  Er doen ongeveer 120 vrijwilligers en 120 ouderen mee. Daarvan zijn twintig studenten. Tijdens het project gaan de vrijwilligers langs bij ouderen om gesprekken te voeren. Doel is om ouderen uit een sociaal isolement te halen. De groep ouderen is een grote en belangrijke groep waar studenten Sociaal werker mee in aanraking komen. Dit project is uitermate geschikt om op een laagdrempelige manier in contact te komen met ouderen.

Bekijk een filmpje over de Dippers.

Downloads