Scholingswinkel Rotterdam

Knop: Opdracht aanmeldenAan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam ligt Albeda’s eerst opgerichte leerwerkplaats uit het economische domein: de scholingswinkel. De scholingswinkel biedt ondernemers in de wijk kosteloze ondersteuning aan op het gebied van ondernemerschap, marketing & communicatie of events. Op die manier leren studenten de kneepjes van het ondernemerschap en worden ondernemers tegelijkertijd geholpen met hun business. Bekijk hier een filmpje van de activiteiten vanuit de scholingswinkel.

De scholingswinkel is ontstaan in 2005 uit de overtuiging dat het opdoen van praktijkervaring door het invullen van echte opdrachten uit het bedrijfsleven een positieve bijdrage levert aan de ondernemerschapsvaardigheden van studenten. De werkomgeving is niet alleen gericht op de praktijk, ook de theoretische kant krijgt aandacht. Door de intensieve samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven sluiten theorie en praktijk op elkaar aan. Er wordt binnen het onderwijs direct ingespeeld op vragen vanuit de markt.

Onderwijs en bedrijfsleven verbinden
Als succesvolle verbinder tussen bedrijfsleven en onderwijs is het concept van de scholingswinkel de basis geweest van waaruit de andere leerwerkplaatsen binnen het economische domein van Albeda zijn ontwikkeld. Wekelijks stuurt de scholingswinkel ongeveer 75 studenten aan op de verschillende leerwerkplaatsen, zoals Zuidplein. Aan het roer staat Jaap van Nieuwamerongen. ‘We zitten hier midden in de wijk en daardoor is het eenvoudig contacten te leggen. We brengen de praktijk in het onderwijs en gaan daarbij uit van de vraag van de ondernemers. En als je die vraag goed beantwoordt, komen er steeds meer opdrachten binnen. Het gaat om echte opdrachten, voor echte klanten. Dan is een zesje niet genoeg. Studenten voelen dat het hier om het echie gaat, ze willen er wat van maken. En ze zien het resultaat en ontdekken dat ondernemen leuk is. Dat kun je niet altijd leren binnen de schoolmuren.”

De scholingswinkel huisvest een viertal bureau’s waarin zij dagelijks bezig zijn met realistische opdrachten waar bedrijven om vragen: