Vestigingsmanager groothandel en logistiek

Ben jij een commercieel type dat energie krijgt van logistieke processen in de  (internationale) groothandel of import –en export? Vind je het leuk om contact met (buitenlandse) klanten te hebben en leiding te geven aan medewerkers? Kies dan voor de opleiding Vestigingsmanager groothandel en logistiek. In deze sector staat de tijd nooit stil!

Bekijk de film over Vestigingsmanager groothandel en logistiek.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In de opleiding Vestigingsmanager groothandel en logistiek word je opgeleid voor een leidinggevende functie in de groothandel en logistiek. Je wordt de schakel tussen inkoop en verkoop. Je krijgt les in de vakken bedrijfseconomie, sales, marketing en management. Ook volg je het keuzedeel logistiek, welke gezamenlijk is vormgegeven met Scheepvaart- en Transportcollege, waardoor jij je onderscheidt in de markt en de kans krijgt te groeien tot een commercieel logistiek specialist. Je leert hoe je omgaat met klanten en leveranciers, hoe je advies geeft en klachten kunt oplossen. Daarnaast krijg je les over het nauwkeurig bijhouden van voorraden in een computersysteem. Je leert hoe je de inkoop en verkoop goed op elkaar kunt afstemmen, zo voorkom je productbederf.

Onderwerpen waarbij jij je mee bezig gaat houden zijn:

 • Het bestellen van nieuwe voorraad en het controleren van de leveranciers
 • Het op peil houden van voldoende voorraad in het magazijn
 • Het voeren van verkoopgesprekken met klanten
 • Het onderzoeken van de markt en wensen van de klanten
 • Het leiding geven aan medewerkers binnen de organisatie
 • Het berekenen van de prijs van goederen
 • Het helpen organiseren van een transportplanning
 • Het afhandelen van de administratie van leveranciers en klanten

Tijdens deze opleiding ontwikkel je je managementkwaliteiten en je communicatieve vaardigheden. In de opleiding Vestigingsmanager groothandel en logistiek besteden we daarnaast veel aandacht aan de ontwikkeling van de ondernemersvaardigheden. Hiertoe zijn voor alle leerjaren gerichte projecten ontwikkeld, waaronder excursies naar het buitenland en de oprichting van een studentenonderneming. Ook vreemde talen zijn belangrijk. Naast theorielessen zoals internationale handel, exportmarketing, bedrijfseconomie, import en export krijg je Engels, Duits of Spaans.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Naast theorielessen loop je ongeveer 25% stage en werk je veel in projecten. Je gaat iedere dag naar school en loopt een aantal weken per jaar stage. Excursies naar het buitenland maken onderdeel uit van de opleiding.

Je leert de theorie over managementkwaliteiten en communicatieve vaardigheden en brengt deze in praktijk tijdens je stage. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden. Een deel van de opdrachten werk je in groepsverband uit, een ander deel persoonlijk. Je maakt tijdens de opleiding Vestigingsmanager groothandel en logistiek excursies en richt een zogenaamde studentenonderneming op. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven. Je leest hier meer over bij de kop Rotterdam-Rijnmond als leslocatie. 

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland. Indien nodig kan schoolmaatschappelijk werk praktisch ondersteunen bij problemen op het gebied van huisvesting, schuldverlening etc.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als vestigingsmanager groothandel ben je verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop en een goede gang van zaken in een groothandelsbedrijf.

 • Je biedt commerciële ondersteuning en geeft leiding aan het bedrijf en de medewerkers.
 • Je bepaalt mede de strategie van het bedrijf en je hebt een aansturende en uitvoerende rol.
 • Je bent verantwoordelijk voor de resultaten van de vestiging en het takenpakket van de medewerkers.
 • Je houdt je bezig met voorraadbeheer, opslag van goederen en een goede afhandeling van het logistieke proces.
 • Je stuurt het proces aan van inkoop, voorraad, beheren van de goederenstromen en verkoop.
 • Je kunt gaan werken als commercieel logistiek specialist

Je werkt als vestigingsmanager meestal bij een groothandelsbedrijf. Een groothandelsbedrijf voorziet winkels en bedrijven van hun producten en verkoopt niet rechtstreeks aan de consument. In de volgende soorten bedrijven kan je komen te werken:

 • Groothandels zoals Sligro, Conrad, Manutan
 • Webwinkels zoals Coolblue, Bol.com, Neckerman
 • Logistiek dienstverleners zoals, DHL, Broekman, Kloosterboer
 • Distributiecentra zoals die van Action, Wehkamp, Unilever
 • Import- en exportbedrijven

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als vestigingsmanager groothandel geef je leiding aan verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Je werkt zelfstandig en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt managementkwaliteiten en je communicatieve en sociale vaardigheden zijn uitstekend. Je analyserend vermogen is sterk en je hebt een goed inzicht in cijfers. Je bent oplossingsgericht, ondernemend en commercieel ingesteld.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2019/2020.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1168,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 770 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. Aan de volgende keuzedelen zijn kosten verbonden:

 • Voor keuzedeel ondernemend gedrag betaal je ongeveer 35 euro.
 • Voor keuzedeel duurzaamheid betaal je ongeveer 35 euro.
 • Voor het keuzedeel online marketing betaal je ongeveer 40 euro.
 • Voor het keuzedeel voorbereiding hbo betaal je ongeveer 30 euro.
 • Voor het keuzedeel supply chain management betaal je ongeveer 40 euro.


Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Lijkt de internationale opleiding Vestigingsmanager groothandel je wat? Meld je direct aan via de aanmeldbutton op deze pagina. Nadat je aanmelding binnen is, plannen we een intakegesprek met je in. Tijdens dit gesprek worden de opleidingsmogelijkheden met je besproken. Ook het maken van een test  is een onderdeel van de aanmeldprocedure.

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Vestigingsmanager groothandel werkt samen met het bedrijfsleven in de regio Rotterdam-Rijnmond.  Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens zo belangrijk. Zo zul je, naast je stage, ieder jaar een aantal bedrijfsbezoeken opdoen waarbij je een (onderzoeks)opdracht uitvoert. Ook neem je deel aan workshops die verzorgd worden door het bedrijfsleven en aan projecten voor bedrijven uit ons netwerk. Tot slot word je bij je eindopdracht gecoacht door ondernemers van de Stichting Ondernemersklankbord. Reken dus maar op een portie praktijkervaring!

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we met Move Your Skills. Lees hier meer over over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Bekijk het overzicht van erkende leerbedrijven via de website stagedocenten.s-bb.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Na het behalen van je diploma van de opleiding Vestigingsmanager groothandel kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Dit is bijvoorbeeld Logistiek en Economie, International Business and Suplly Chain Management, Logistics Engineering, Logistiek Management of Commerciële Economie.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een andere opleiding die raakvlakken heeft met de opleiding Vestigingsmanager groothandel? Kijk dan eens naar de volgende niveau-4 opleidingen:

- Assistant-manager internationale handel
- De Engelstalige opleiding International trade and entrepreneurship
- Junior accountmanager
- Bedrijfsadministrateur

Aanmelden

Crebo
25137
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020