Vestigingsmanager groothandel

Deze opleiding wordt niet meer nieuw aangeboden. Instromen voor deze opleiding is alleen mogelijk in leerjaar 3. Meer informatie hierover vind je onder de kop ‘toelatingseisen’.

Werken in een (internationale) groothandel of een import- en exportbedrijf in de logistieke sector. Dat zie jij jezelf later wel doen. Vind je het leuk om contact te hebben met (buitenlandse) klanten, leiding te geven aan medewerkers en heb je een commerciële instelling? Kies dan voor de opleiding Vestigingsmanager groothandel! In deze sector staat de tijd nooit stil, de werkzaamheden gaan dag en nacht door.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In de opleiding Vestigingsmanager groothandel word je opgeleid voor een leidinggevende functie in de groothandel. Je krijgt les in de vakken bedrijfseconomie, marketing, internationale handel en import & export. Je leert hoe je omgaat met klanten, hoe je advies geeft en klachten kunt oplossen. Daarnaast krijg je les over het nauwkeurig bijhouden van voorraden in een computersysteem. Je leert hoe je de inkoop en verkoop goed op elkaar kunt afstemmen, zo voorkom je productbederf.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Naast de theorielessen loop je voor ongeveer 25% stage tijdens de bol-variant van deze opleiding. Je leert de theorie over managementkwaliteiten en communicatieve vaardigheden en brengt deze in praktijk tijdens je stage. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden. Een deel van de opdrachten werk je in groepsverband uit, een ander deel persoonlijk. Je maakt tijdens de opleiding Vestigingsmanager groothandel excursies en richt een zogenaamde studentenonderneming op. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er voortdurend persoonlijke begeleiding. Er worden mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland. Als je problemen hebt op het gebied van schuldhulp of huisvesting kun je een beroep doen op een schoolmaatschappelijk werker.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als vestigingsmanager groothandel zorg je voor zowel een goede inkoop als verkoop van de producten. Daarnaast geef je commerciële ondersteuning en geef je leiding aan de medewerkers van het bedrijf. Ook bepaal je samen met andere leidinggevenden wat de strategie voor de komende periode is. Je hebt zowel een aansturende als uitvoerende rol. Als vestigingsmanager groothandel ben je verantwoordelijk voor de resultaten van de vestiging waar je werkt. Je kunt na het afronden van de opleiding aan de slag bij een groothandelsbedrijf. Vanuit de groothandel worden de producten naar winkels en bedrijven getransporteerd. Zij verkopen de producten rechtstreeks aan de consument.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Deze opleiding wordt niet meer nieuw aangeboden. Instromen voor deze opleiding is alleen mogelijk indien je in het bezit bent van:

  • Een diploma van een soortgelijke niveau 3-opleiding;
  • Een havo-diploma;
  • Overgangsbewijs van leerjaar 1 van deze opleiding indien je de opleiding op een andere school hebt gevolgd. Hierbij dient de cijferlijst overlegd te worden.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als vestigingsmanager groothandel geef je leiding aan verschillende afdelingen binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bent in staat om zelfstandig te werken. Werk dat nog niet is gedaan zie je liggen en laat je uitvoeren door één van je medewerkers. Je zorgt ervoor dat alle werkzaamheden tijdig uitgevoerd zijn, zodat er geen achterstand ontstaat. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden hanteer je het juiste tempo en houd je je aan de geldende veiligheids- en hygiëneregels. Je weet hoe je met (digitale) voorraadsystemen omgaat en hoe je een goede voorraadlijst bijhoudt. Daarnaast beschik je over de juiste communicatieve en sociale vaardigheden. Je hebt managementkwaliteiten, een analyserend vermogen en bent goed met cijfers. Je kunt oplossingsgericht te werk gaan, bent ondernemend en hebt een commerciële instelling. Als er klachten zijn, weet je de rust te bewaren en zorg je voor een oplossing waar alle partijen tevreden mee zijn.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 770 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Lijkt de internationale opleiding Vestigingsmanager groothandel je wat? Meld je direct aan via de aanmeldbutton op deze pagina. Nadat je aanmelding binnen is, plannen we een intakegesprek met je in. Tijdens dit gesprek worden de opleidingsmogelijkheden met je besproken. Ook het maken van een test  is een onderdeel van de aanmeldprocedure.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Vestigingsmanager groothandel werkt samen met het bedrijfsleven in de regio Rotterdam-Rijnmond.  Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens zo belangrijk. Zo zul je, naast je stage, ieder jaar een aantal bedrijfsbezoeken opdoen waarbij je een (onderzoeks)opdracht uitvoert. Ook neem je deel aan workshops die verzorgd worden door het bedrijfsleven en aan projecten voor bedrijven uit ons netwerk. Tot slot word je bij je eindopdracht gecoacht door ondernemers van de Stichting Ondernemersklankbord. Reken dus maar op een portie praktijkervaring!

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we met Move Your Skills. Lees hier meer over over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Bekijk het overzicht van erkende leerbedrijven via de website stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een andere opleiding die raakvlakken heeft met de opleiding Vestigingsmanager groothandel? Kijk dan eens naar de volgende niveau-4 opleidingen:

- Assistant-manager internationale handel
- De Engelstalige opleiding International trade and entrepreneurship
- Junior accountmanager
- Bedrijfsadministrateur

Sluit

Aanmelden

Crebo
25137
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar