Verkoper bol op de winkelvloer

Verkopen in een winkel: dat is wat jij wilt. Je hebt een commerciële instelling en je vindt het leuk om anderen van dienst te zijn. Ben je daarnaast representatief en wil je graag klanten advies geven over producten in een winkel? Kies dan voor de opleiding Verkoper bol op de winkelvloer! Deze opleiding, die deels plaats vindt in een winkelcentrum, leidt je op tot een klantgerichte verkoper die goed om kan gaan met collega’s en oog heeft voor de productpresentatie.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Een goede verkoper op de werkvloer word je door de combinatie van theorie en praktijk. De docent biedt de vaktheorie aan via zowel schriftelijke als digitale leermiddelen. Je krijgt vakken zoals rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de vakken Nederlands en Engels. Je maakt kennis met de verkoopbranche, waarin promotie en servicegericht werken centraal staan. Je leert hoe je op een goede manier klanten te woord staat en welke technieken je moet gebruiken om een verkoop te realiseren. Ook leer je hoe je goederen ontvangt.

Lessen in een winkelcentrum
Praktijkgericht leren zorgt ervoor dat je een gedreven verkoper wordt. Je volgt de lessen voor een groot deel in één van de volgende winkelcentra: Zuidplein, Boulevard Zuid, Keizerswaard in Rotterdam, Koperwiek in Capelle aan de IJssel, De Struytse Hoeck in Hellevoetsluis. De docent is aanwezig op de leslocatie zodat je een goede begeleiding krijgt en je vragen kunt stellen. Naast de lessen loop je 16 uur per week stage in het winkelcentrum. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de hele opleiding Verkoper bol op de winkelvloer staat persoonlijke begeleiding centraal. Er vinden regelmatig gesprekken plaats met je schoolloopbaanbegeleider. Als er problemen zijn, staat schoolmaatschappelijk werk voor je klaar om praktische ondersteuning te bieden. Denk hierbij aan problemen op het gebied van schulden of huisvesting.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je kunt met deze opleiding verschillende kanten op. Je kunt gaan werken in de food­ en/of non-food­branche bij verschillende soorten winkelbedrijven. Je bent een echte doener. Als verkoper op de winkelvloer voer je verschillende werkzaamheden uit. Je zorgt onder andere voor een goede ontvangst van nieuwe producten. Met producten uit het assortiment zorg je voor mooie presentaties in de winkel of vitrine(s). Klanten ontvang je op vriendelijke wijze en je gaat het verkoopgesprek met hen aan. Je geeft advies over producten en neemt eventuele klachten aan. Daarnaast leer je om te gaan met het kassasysteem. Je gebruikt dit gedurende de dag en sluit deze ook weer af. Je bent regelmatig aanwezig bij werkoverleggen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma entreeopleiding, mbo niveau 1;
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als verkoper op de winkelvloer werk je veel samen met andere collega’s. Als er problemen zijn, dan bespreek je dat tijdens een werkbespreking. Tijdens gesprekken met klanten probeer je hen te overtuigen en op die manier een product of dienst te verkopen. Je weet alles over de producten die in je winkel te vinden zijn en kunt vragen zonder problemen beantwoorden. Je gaat voorzichtig om met de goederen die je in je handen krijgt. Daarnaast draag je kleding die past binnen het bedrijf waar je werkt. Het bijhouden van het juiste tempo is voor jou vanzelfsprekend, net als gedisciplineerd en hygiënisch werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 400 euro aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 35 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we met Rabobank Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven op het gebied van samenwerking met het bedrijfsleven.

Stage
De school zorgt voor een stageplaats in het winkelgebied. Tijdens de stagedagen van de klas is deze begeleider ook aanwezig in het winkelcentrum.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Verkoopspecialist op niveau 3.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een andere opleiding in de verkoopbranche? Kijk eens naar de niveau 2 opleiding Verkoper.
 

Sluit

Aanmelden

Crebo
25167
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
1 tot 1,5 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021