Verkoper

Je maakt makkelijk contact met mensen, geeft graag advies en houdt van een pittig gesprek: verkopen zit in jouw bloed. Vind je het leuk om klanten professioneel te woord te staan over je producten? Dan is de opleiding Verkoper iets voor jou! Je wordt opgeleid tot een professionele verkoper. Je hebt oog voor klanten en collega’s. Ook zorg je voor een goede presentatie van de producten.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Om een goede verkoper te kunnen worden, leer je veel vaardigheden. Tijdens de opleiding Verkoper krijg je vakken zoals rekenen, commerciële presentatie, loopbaan & burgerschap en sport. Ook krijg je taalvakken, zoals Engels en Nederlands. Zo leer je hoe je klanten professioneel te woord staat. Je leert ook hoe je nette e-mails en brieven schrijft. Op school leer je meer over het verkoopvak waarin service en promotie belangrijk zijn. Je leert hoe je een goed verkoopgesprek voert. Ook leer je technieken om te onderhandelen. Je docent geeft toegang tot de verschillende (digitale) leermiddelen, zodat je aan de slag kunt.

Praktijkervaring
De opleiding Verkoper kun je volgen als bol-variant. Drie dagen per week volg je theorielessen op school, of je bent zelfstandig bezig met opdrachten. De overige twee dagen ga je naar stage. Tijdens je stage breng je de lessen op school in de praktijk. Je zorgt voor een goede ontvangst van de producten. Je zorgt ook voor een nette presentatie in de winkel. Tijdens je werk hou je rekening met hygiëne- en veiligheidsvoorschriften.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding Verkoper krijg je op verschillende momenten persoonlijke begeleiding. Deze begeleiding bestaat zowel uit klassikale mentorlessen als persoonlijke één-op-één gesprekken. Bij problemen met huisvesting of schulden bijvoorbeeld, kan er een beroep gedaan worden op schoolmaatschappelijke hulp. Een schoolmaatschappelijk werker zal dan bekijken op welke praktische wijze we jou kunnen helpen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na je opleiding Verkoper kun je aan de slag in de food- en/of nonfood-branche. Je kunt werken bij kleine, midden- en grootwinkelbedrijven. Je zorgt voor een goede ontvangst van producten die door de leverancier geleverd worden en voor een goede, veilige opslag. Het assortiment presenteer je op een nette manier in de winkel, vitrines en displays. Je ontvangt klanten die je winkel bezoeken gastvrij en je begint het verkoopgesprek. Tijdens deze gesprekken pas je technieken toe om de klant te overtuigen, of om te onderhandelen. Zo probeer je het product te verkopen. Aan het begin van de dag zorg je dat het kassasysteem gebruiksklaar wordt gemaakt. Aan het eind van de dag sluit je dit zorgvuldig af. Je neemt daarnaast deel aan werkoverleggen met collega’s en leidinggevenden.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma entreeopleiding, mbo niveau 1;
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als verkoper ben je commercieel ingesteld. Je weet hoe je in je verkoopgesprek kunt onderhandelen. Je weet hoe je producten op een nette manier presenteert in je winkel. Jij helpt graag anderen, je helpt klanten en bent collegiaal. Je werkt netjes en kent het juiste werktempo. Terwijl je werkt, leef je de geldende hygiëne- en veiligheidsregels na.

Je bent bezig om meer te weten te komen over de producten die je in je winkel hebt. Dit doe je persoonlijk, maar ook met je team. Samenwerken met collega’s is voor jou dan ook geen probleem, je bent een echte teamplayer. Je bent aanwezig bij overleggen op je werk waarin je meedenkt over hoe zaken beter kunnen. Als er overgewerkt moet worden, heb je daar geen moeite mee, ook niet tijdens avonden, weekenden en feestdagen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 280 euro aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 35 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we met Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Kijk voor een lijst met erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Verkoopspecialist.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Nadat je het basisjaar hebt afgerond, kun je kiezen voor een andere opleiding op niveau 2 binnen sales & logistiek, zoals Logistiek medewerker, Medewerker financiële administratie, of Medewerker secretariaat en receptie

Sluit

Aanmelden

Crebo
25167
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
1 tot 2 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022