Verkoper

Klanten helpen, goed advies geven en onderhandelen. Ben jij een geboren verkoper? Leg jij gemakkelijk contact en vind je het leuk om klanten te adviseren? De opleiding Verkoper is dan een goede keuze! Je wordt opgeleid tot een professionele verkoper. Jij weet straks alles over de producten. En je leert hoe je klanten straks goed advies geeft.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Verkoper leer je alles over het verkoop vak. Je leert hoe je een goed verkoopgesprek voert. Ook let je goed op wat jouw klanten willen. Je kunt goed omgaan met je collega’s. Ook ontdek je meer over verkopen als vak. Service en promotie zijn heel belangrijk. Verder leer je hoe je de winkel mooi en netjes houdt. Je kunt straks nieuwe goederen ontvangen en op de juiste plek neerzetten. Op school krijg je theorielessen, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap en volg je twee keuzedelen.

Praktijk
Wanneer je deze opleiding in bbl (beroepsbegeleidende leerweg) volgt, heb je één dag per week les. Bij deze opleiding is het verplicht om minimaal 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf te werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid door een bpv-docent.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding krijg je ook persoonlijke begeleiding. We doen dit middels persoonlijke gesprekken. Persoonlijke begeleiding gaat ook verder. Zo kan Albeda ook bij andere problemen helpen. Denk aan schuldhulpverlening of hulp bij het vinden van woonruimte.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding kun je werken bij webwinkels en fysieke winkels. Bijvoorbeeld kleine of grote winkels, in de food- en/of non-foodsector. Je ontvangt de producten goed en slaat deze op. Daarnaast zorg je dat de winkel er netjes uitziet. De producten staan goed, de vitrines zien er netjes uit. Je voert verkoopgesprekken met klanten en je geeft advies over producten die je verkoopt. Het is handig dat jij kan onderhandelen en overtuigen, zodat de klant iets van jou koopt. Je neemt vaak deel aan werkoverleg met collega’s en leidinggevenden. Jij zorgt voor een goede samenwerking.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf, voor minimaal 650 klokuren per jaar. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Je probeert klanten te overtuigen. Dat doe je met verschillende technieken die je hebt geleerd. Je vindt het leuk om samen te werken met collega’s. Je let goed op klanten en vindt het leuk om te helpen. Als je ziet dat er nog werk gedaan moet worden, dan pak jij dat op. Je houdt rekening met een goede hygiëne, veiligheid en discipline. Je werkt in het juiste tempo. Je gaat elke dag met plezier naar je werk toe en vindt het leuk om aan de slag te gaan. Als verkoper komt het voor dat je moet overwerken. Je hebt dan ook geen 9-tot-5-mentaliteit. Je bent bereid om tijdens feestdagen, weekenden en avonden (over) te werken. Eventuele vakanties plan je in overleg met een leidinggevende in. Daarbij houd je rekening met de regels van het bedrijf. Je ziet er netjes uit, zodat je met je kleding en gedrag past bij het bedrijf waar je werkt.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 250,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 280 euro aan boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over de opleiding niveau 2 en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Praktijk
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het volgen van de opleiding Verkoper kun je starten met de opleiding Verkoopspecialist op niveau 3.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Naast de opleiding Verkoper zijn er nog een aantal andere opleidingen in de wereld van de verkoop. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opleiding Verkoper op de winkelvloer bol.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25167
Niveau
2
Traject
bbl
Duur bbl
1 tot 2 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021