Verkoopspecialist

Van verkopen je beroep maken: dat is wat jij wilt. Maak je makkelijk contact met anderen, kun je collega’s aansturen en ben je commercieel ingesteld? Vind je het leuk om bezig te zijn met het verbeteren van het verkoopproces? Kies dan voor de opleiding Verkoopspecialist! Je leert hoe je klanten op een professionele wijze advies geeft, hoe je producten op een nette manier presenteert en hoe je collega’s moet aansturen.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je maakt tijdens de opleiding Verkoopspecialist kennis met interessante onderdelen van het verkoopvak. Ondernemend zijn, initiatief nemen en een goede samenwerking met zowel klanten als collega’s zijn belangrijke punten. Je leert daarnaast ook hoe je ervoor zorgt dat producten netjes worden gepresenteerd, hoe je de winkel schoon houdt en op welke wijze de producten ingekocht en opgeslagen moeten worden. Tijdens de opleiding Verkoopspecialist in Rotterdam maak je kennis met zowel offline als online winkels. Je start de opleiding op school. Daar maak je kennis met vakken zoals economie, loopbaan & burgerschap en rekenen. Daarnaast krijg je ook taalvakken, zoals Nederlands en Engels. Opdrachten voer je voor een deel zelfstandig uit. Er vinden ook activiteiten en projecten plaats waarbij je moet samenwerken met klasgenoten.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Later in de opleiding tot verkoopspecialist ga je op stage. Tijdens je stage breng je de zaken die je hebt geleerd in de praktijk. De combinatie van theorie op school en stage in de praktijk zorgen ervoor dat je een echte verkoopspecialist wordt. Zo leer je werken in een professionele werkomgeving. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
Als je vragen hebt, kun je altijd gebruik maken van persoonlijke begeleiding. Er zijn regelmatig mentorlessen met je hele klas, maar er vinden ook één-op-één gesprekken plaats. Tijdens deze gesprekken kun je ook persoonlijke problemen op het gebied van schuldhulpverlening of huisvesting aankaarten.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Verkoopspecialist kun je aan de slag in zowel off- als online winkels. Je gaat producten of diensten verkopen en zorgt voor een verbetering van het verkoopproces. Ook ga je de presentatie van producten in jouw winkel onder de loep nemen en waar mogelijk verbeteren. Een goede samenwerking met collega’s is hierbij van groot belang. Als je in een leidinggevende functie aan de slag gaat, vertel je je collega’s welke taken ze moeten uitvoeren. Je zorgt daarnaast voor een goede ontvangst van de bestellingen, opslag van producten, hygiëne en diefstalbestrijding. Je kunt na het volgen van de opleiding Verkoopspecialist aan de slag in zowel kleine, midden en grootwinkelbedrijven.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden heb je nodig?

Welke vaardigheden heb je nodig?

Je bent commercieel ingesteld, flexibel en sociaal vaardig. Daarnaast is het belangrijk dat je op een professionele wijze om kunt gaan met zowel collega’s, leidinggevenden als klanten. Onderhandelen en overtuigen; je past beide toe tijdens gesprekken met klanten. Je ziet werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden liggen en voert ze uit, nog voordat een leidinggevende je erop aanspreekt. Bovendien ga je dagelijks gemotiveerd naar je werk en straal je een servicegerichte houding uit.

Overwerken is voor jou geen probleem en je bent bereid om ‘s avonds, in weekenden en tijdens feestdagen te werken. De werkzaamheden voer je op zorgvuldige en correcte wijze uit, zo verklein je het risico op fouten. Als je in een leidinggevende functie werkt, zorg je voor een goede begeleiding van je medewerkers en weet je precies welke taken zij moeten uitvoeren. Nog niet uitgevoerde taken verdeel je onder het aanwezige personeel, zodat alle werkzaamheden tijdig zijn afgerond.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 410 euro aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 50 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. In leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we samen met Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Kijk op stagemarkt.nl als je wilt weten welke actuele leerbedrijven er op dit moment zijn.

 

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Verkoopspecialist kun je doorstromen naar de opleiding Ondernemer retail (bol) of Manager retail (bol en bbl). Dit zijn beide tweejarige niveau 4-opleidingen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Een andere interessante opleiding op het gebied van verkopen is de opleiding Commercieel medewerker.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25155
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
2 - 3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021