Retailspecialist (Verkoopspecialist)

Van verkopen je beroep maken: dat is wat jij wilt. Ben je iemand die makkelijk contact maakt, anderen goed kan aansturen en van verkopen houdt? Dan is de opleiding Retailspecialist iets voor jou! Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot een commercieel talent. Je leert hoe je klanten het beste kan helpen en adviseren.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Retailspecialist krijg je te maken met de verschillende onderdelen van het vak. Het verkopen van producten beperkt zich niet alleen tot fysieke winkels, want er verschijnen steeds meer online winkels. Tijdens de opleiding leer je hoe je op professionele wijze klanten kunt bedienen, zowel offline als online. Je leert meer over belangrijke onderdelen van het vak, zoals initiatief nemen, werken in een team en oog hebben voor een goede productpresentatie. De wensen van de klant staan daarbij centraal. Op school krijg je theorielessen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap en volg je drie keuzedelen.

Opbouw opleidingen
De opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden, verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de praktijk of je vervolgopleiding. Naast de beroepsgerichte lessen krijg je Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en in de meeste gevallen Engels. Bij een aantal opleidingen kies je nog uit een andere vreemde taal. 

Praktijk
Wanneer je deze opleiding in bbl (beroepsbegeleidende leerweg) volgt, heb je één dag per week les. Bij deze opleiding is het verplicht om minimaal 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf te werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid door een bpv-docent.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding besteden we ook aandacht aan persoonlijke begeleiding. We doen dit middels persoonlijke gesprekken. Persoonlijke begeleiding gaat ook verder. Zo kan Albeda ook bij andere problemen helpen. Denk aan schuldhulpverlening of hulp bij het vinden van woonruimte.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Retailspecialist kun je aan de slag als verkoper. Je geeft advies aan klanten en collega’s, bent voortdurend bezig met het verbeteren van de verkoopprocedures en zorgt voor een nette verkoopruimte. Daarnaast houd je in de gaten of de producten op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd. Is de etalage mooi ingericht? Zijn de vakken goed gevuld? Als verkoopspecialist weet je alles over het assortiment in jouw winkel.
Ook kun je als leidinggevende aan de slag. Dan vertel je je medewerkers welke taken ze moeten uitvoeren. Uiteraard zorg je ervoor dat alle goederen goed worden ontvangen en opgeslagen. Ook thema’s zoals diefstalbestrijding, hygiëne en het bestelproces komen aan bod. Je kunt na je opleiding aan de slag bij zowel klein-, midden- als grootwinkelbedrijven.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als retailspecialist ben je sociaal vaardig, heb je een klantgerichte houding en ben je flexibel. Je hebt geen 9-tot-5 mentaliteit en bent bereid om tijdens avonden en weekenden te werken zonder dat je in de stress schiet. Daarnaast ben je commercieel ingesteld en ben je voortdurend bezig met een goede service richting je klanten. Je weet hoe je klanten op een nette en professionele manier te woord kunt staan. Daarbij is het van belang dat je goed kunt onderhandelen en overtuigen.

Richting je collega’s, leidinggevenden en klanten laat je zien dat je gemotiveerd bent en plezier hebt in je werk. Als retailspecialist ben je een echte teamplayer die weet hoe je goed kunt samenwerken met collega’s. Je ziet welk werk nog gedaan moet worden en neemt initiatief zonder dat er een leidinggevende aan te pas komt. De retailspecialisttaken voer je zorgvuldig uit zodat het risico’s op fouten klein is. Zo stel je veel klanten tevreden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 306,- (in plaats van € 612,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 420 euro aan boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

 

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over niveau 3 of niveau 4, en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Creëer zelf de opleiding die bij je past

Bij ons staat flexibiliteit centraal, wij snappen namelijk hoe druk jij bent als student. Om die reden bieden wij ons onderwijs in modules aan. Iedere opleiding bestaat uit een aantal modules en keuzedelen. Deze volg je om uiteindelijk je diploma te halen. In blokken van 10 weken doe je de kennis, vaardigheden en de beroepshouding op die je nodig hebt. Bepaal je eigen leertempo door bijvoorbeeld meerdere modules tegelijkertijd te volgen.
Of ga voor verbreding van je studie en kies een module van een andere opleiding. 

Stage
Tijdens je opleiding volg je uiteraard een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.leerbanenmarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Retailspecialist kun je doorstromen naar de opleiding Retailmanager (Manager retail) (bbl) of Retailmanager (Manager retail) (bol).

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je een andere opleiding met dezelfde raakvlakken? Bekijk dan de opleiding Commercieel medewerker.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25155
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
februari 2022, augustus 2022