Manager retail

Ben jij ondernemend genoeg om een winkelfiliaal te leiden? Hou je van afwisselend werk en wil je een veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheid, maar ook vrijheid? Als jij het een uitdaging vindt om er als filiaalmanager voor te zorgen dat alles in jouw filiaal of winkelafdeling op rolletjes loopt, dan is de opleiding Manager retail geknipt voor jou!

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als manager retail, of ‘filiaalmanager’, ben je verantwoordelijk voor het verkoopbeleid en de omzet van jouw filiaal. Als manager retail coördineer je alle werkzaamheden binnen de vestiging waar je werkt. Je bent verantwoordelijk voor alles in en om het bedrijf en bewaakt het imago van de vestiging. Je neemt beslissingen om de omzet te verhogen. Als manager retail zorg je er dus voor dat de winkel er pico bello uitziet en dat je medewerkers gemotiveerd zijn. Er is tijdens de opleiding Manager retail veel aandacht voor leidinggeven in de praktijk. 
Op school krijg je theorielessen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap en volg je drie keuzedelen.

Praktijk
Wanneer je deze opleiding in bbl (beroepsbegeleidende leerweg) volgt, heb je één dag per week les. Bij deze opleiding is het verplicht om minimaal 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf te werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid door een bpv-docent.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding krijg je ook persoonlijke begeleiding. We doen dit middels persoonlijke gesprekken. Persoonlijke begeleiding gaat ook verder. Zo kan Albeda ook bij andere problemen helpen. Denk aan schuldhulpverlening of hulp bij het vinden van woonruimte.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Manager retail kun je gaan werken als filiaalmanager. Dat kan bij een winkelketen, maar je kunt ook aan de slag als afdelingsmanager bij food- en/of non-foodafdelingen van een klein-, midden- of grootwinkelbedrijf.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Studenten  die zich aanmelden voor niveau 4 Manager retail en op 1 september geen baan hebben op niveau 4, adviseren wij niet aan deze opleiding te beginnen. Als je direct van het vmbo komt en geen werkervaring hebt, is het namelijk lastig om een baan te vinden op niveau 4.

In principe heb je wel het recht om tot deze bbl-opleiding te worden toegelaten, maar je kan alleen doorgaan met deze opleiding als je uiterlijk op 31 december van dat studiejaar een bpv-plaats op het goede niveau gevonden hebt. Heb je deze niet op tijd gevonden, dan kan de onderwijsovereenkomst worden beëindigd.

Om deze reden adviseren wij één van de volgende drie mogelijkheden, met de eerste twee word je uiteindelijk voor hetzelfde beroep en niveau opgeleid:

1. je start met de bol-opleiding Manager retail, niveau 4; dit is een driejarige opleiding waarbij je alle dagen naar school gaat en waarbij je in bepaalde periodes stage loopt;

2. je start met een bbl-opleiding Verkoopspecialist, niveau 3; dit is een tweejarige opleiding waarbij je zelf een leerbedrijf op het niveau van de opleiding zoekt. Wanneer je van het vmbo afkomt en nog maar weinig of geen werkervaring hebt, is het gemakkelijker een leerbedrijf op niveau 3 te vinden dan op niveau 4. Als je deze opleiding doet, zijn er twee mogelijke trajecten:

 • studenten met goede resultaten stromen na 1 jaar niveau 3 versneld door naar niveau 4, voorwaarde is dat ze alle vakken hebben behaald en een erkend leerbedrijf voor Manager retail hebben gevonden waar ze werkzaamheden op niveau 4 kunnen doen;
 • na twee jaar heb je je diploma niveau 3 gehaald, daarna ga je door naar de tweejarige niveau 4 bbl-opleiding.

3. Je overlegt bij [email protected] Albeda over andere mogelijke opleidingen.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als manager retail ben je verantwoordelijk voor alles wat er in een winkelfiliaal gebeurt en voor de omzet die dat filiaal draait. Al je acties en activiteiten zijn daar dus op gericht. Je hebt dus een commerciële instelling en weet goed met bedragen en cijfers om te gaan. Als filiaalmanager wil je bezoekers zo goed mogelijk helpen en ben je klantgericht. Je bent verantwoordelijk voor een nette uitstraling van de winkel en je zorgt dat je medewerkers hun werk goed doen. Je staat zelf ook klanten te woord, bijvoorbeeld bij klachten en problemen, dus je bent klantgericht, sociaal vaardig en assertief. Je bent representatief en als het druk is, spring je even bij achter de kassa. Je bent leidinggevende, dus je vindt het leuk om leiding te geven aan je collega’s en om hen te motiveren. Je hebt een drive om te ondernemen en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ten slotte zul je ook verantwoording afleggen aan het hoofdkantoor over de omzet en gang van zaken in jouw filiaal. Net als het werk in het filiaal zelf, vereist dat een professionele instelling.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 606,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 400 euro aan boeken en licenties.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over niveau 3 of niveau 4, en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Zo doen we mee aan de Sociaal Ondernemen Challenge. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Kijk voor een lijst van erkende leerbedrijven op de website  www.leerbanenmarkt.nl (voor bbl-studenten) of op www.stagemarkt.nl (voor bol-studenten).

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Manager retail kun je doorstromen naar de Associate degree ondernemen of naar het hbo, in bijvoorbeeld de richtingen Small business, MER of Commerciële economie.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de verkoopbranche, kijk dan ook eens naar de andere opleidingen:

- Ondernemer retail

Sluit

Aanmelden

Crebo
25162
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar (2 jaar met diploma Verkoopspecialist of Eerste verkoper)
Startmoment(en)
augustus 2021