Juridisch-administratief dienstverlener

Wetten en regels saai? Nee! Jij hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel en hebt daarom interesse in alles wat met wetten en regels te maken heeft. Ben jij daarnaast dienstverlenend ingesteld? Vind je het leuk om met collega’s in een team te werken en wil je graag een uitdagende en afwisselende baan? Dan ben jij zeker een geschikte kandidaat voor de opleiding Juridisch administratief dienstverlener.

Bekijk de film juridisch administratief dienstverlener.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De opleiding Juridisch-administratieve beroepen start met een algemeen jaar. Daarin maak je kennis met de twee mogelijke profielen: Juridisch administratief dienstverlener en Human resource management. In het eerste jaar krijg je veel praktische informatie via gastdocenten die komen vertellen over hun beroep. Ook krijg je les in vakken als arbeidsrecht, personen-, familie- en erfrecht, belastingrecht en bestuursrecht.

Na het eerste algemene jaar kies je voor één van de twee profielen. Kies je voor de opleiding Human resource management? Of ga je verder met de opleiding Juridisch administratief dienstverlener? Dan word je opgeleid tot een juridische en administratieve duizendpoot. Als juridisch medewerker help je klanten met juridische vragen. Je verricht ondersteunend werk voor bijvoorbeeld advocaten, notarissen en overheden. Ook zijn er veel mogelijkheden om door te studeren na de opleiding Juridisch administratief dienstverlener.

Praktijkervaring
Als je kiest voor de bol-variant (beroepsopleidende leerweg) van de opleiding ben je voltijd op school. Dat wissel je af met stages. Je volgt je stages bij erkende leerbedrijven. Je loopt mee op een juridische afdeling en je voert er opdrachten uit. Zo ben jij goed voorbereid op je toekomstige werk als juridisch medewerker. Daarnaast werken we samen met verschillende Rotterdamse ondernemers, waar je regelmatig opdrachten voor uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan onze leerwerkplaats op Zuidplein, waar wij bewoners uit de wijk helpen met sociaal-juridische vragen. 

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding Juridisch administratief dienstverlener besteden we veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn mentorlessen en persoonlijke gesprekken ingepland. Indien nodig kan schoolmaatschappelijk werk praktisch ondersteunen bij problemen op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting en schuldhulpverlening.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Juridisch administratief dienstverlener kun je bij verschillende bedrijven of instellingen aan de slag. De werkzaamheden verschillen per bedrijf. Wil jij je bezighouden met sociale zekerheid, UWV, makelaars, notariskantoor, deurwaarders of advocaten? Het kan allemaal. Ook kun je als Juridisch administratief dienstverlener terecht bij gemeenten, de provincie of de rijksoverheid. Zelfs als zelfstandige beginnen behoort tot de mogelijkheden.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als juridisch administratief medewerker is het belangrijk dat je dienstverlenend bent ingesteld. Je informeert cliënten van verschillende achtergronden op een vriendelijke, maar ook duidelijke manier. Sommigen zullen boos of gefrustreerd zijn. Daar ga jij als medewerker op een correcte manier mee om.

Ook in de samenwerking met andere medewerkers draait het om communicatie, net als bij het contact met externe partijen. Je zult vaak vergaderingen bijwonen, overleg plegen en verslagen en rapportages maken. Je weet ook hoe je om moet gaan met vertrouwelijke informatie. Discretie is voor jou als juridisch medewerker vanzelfsprekend.

Voor het lezen en begrijpen van soms lastige en uitgebreide juridische teksten draai jij je hand niet om. Sterker nog, je vindt het juist leuk om te doen. Uitzoekwerk is voor jou een uitdaging. Daarnaast werk je ook heel zorgvuldig en nauwkeurig. Je stelt als juridisch medewerker met zorg dossiers samen en verwerkt ze in een computersysteem. Je kunt goed zelfstandig werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 800 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
    (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Juridisch administratief dienstverlener werkt samen met verschillende Rotterdamse ondernemers, waar onze studenten regelmatig opdrachten voor uitvoeren.

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid door de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding op niveau 4? Kijk dan ook eens naar:

- De opleiding Medewerker human resource management

Sluit

Aanmelden

Crebo
25145
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2021