International business studies (Assistant manager international business)

Droom jij van een baan in het internationale bedrijfsleven? En ben je niet bang om flink wat studie-uren te maken? Met de meertalige opleiding International business studies ken jij geen grenzen meer! Na deze opleiding kun jij al je commerciële en ondernemersvaardigheden kwijt in een internationale loopbaan in de zakelijke markt. Ambities? Behaal je BTEC national diploma in business of een European Business Baccalaureate Diploma.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

In deze opleiding start je met een basisjaar. In dit basisjaar maak je kennis met verschillende werkvormen. Pas aan het eind van het eerste leerjaar maak je een definitieve keuze hoe jij je opleiding wil vervolgen. Dit doe je op basis van je ambitie en/of je leerstijl.

BTEC (leerjaar 2/3)
Bij de BTEC-uitstroom ligt het accent op zelfstandig onderzoekend werken.

AMIB (leerjaar 2/3)
Hier staan theorie en projectmatig samenwerken centraal.

Nederlandse opleidingen (leerjaar 2/3)
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om, als blijkt dat je de opleiding in het Engels te moeilijk vindt je schoolcarrière te vervolgen in het Nederlands. Je mag dan starten in het 2e leerjaar van de opleidingen Ondernemer detailhandel, Assistent manager internationale handel of Junior accountmanager (niet Engelstalig).

In het eerste leerjaar maak je kennis met ondernemerschap. Theorie en projecten wisselen elkaar af. Je volgt ook een aantal BTEC-units. Verder volg je vakken als marketing, sales, bedrijfseconomie, commerciële calculatie, internationale handel, import en export, rekenen, Nederlands, Engels en een 2e vreemde taal.  Ondernemen en ondernemend gedrag zijn van belang in deze sector. Daarom werk je bij de opleiding International business studies aan modules rondom ondernemerschap. Werkgevers stellen het zeer op prijs als je initiatief neemt, vernieuwend wil zijn en risico’s durft te nemen.

Over de grenzen
In de opleiding International business studies is er veel aandacht voor internationalisering. Er vinden taal- en studiereizen plaats naar bijvoorbeeld China, Frankrijk, Spanje, Duitsland of Engeland. Ook krijg je regelmatig te maken met internationale evenementen binnen school. Naast Engels kies je voor een tweede vreemde taal: Spaans of Duits. Omdat China een belangrijke mondiale handelspartner is, bieden we studenten een extra keuzevak: Chinese taal en cultuur. 

BTEC en EBBD
BTEC is een Engelstalig erkend diploma waarmee je toegang hebt tot onderwijsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk en in andere Engelssprekende landen.  Er wordt van je verwacht dat je goed zelfstandig kunt werken, kunt plannen en dat je doorzettingsvermogen hebt. Je zult veel opdrachten moeten maken en je volgt de theorie in units.  Lees meer over BTEC.
Het EBBD is een excellentietraject waarbij de focus ligt op leren en werken binnen de Europese Unie.  In dit excellentietraject ligt de verdieping op Europees recht, hrm, interculturele vaardigheden en business skills. Dit diploma heeft het EQF-niveau 5 waarmee je toegang hebt tot de University of applied sciences of andere hogescholen. Lees meer over EBBD en EQF.

Keuzedelen
Binnen de opleiding volg je een aantal keuzedelen. Je kunt onder andere kiezen uit de keuzedelen: duurzaamheid, internationaal recht, ict-vaardigheden, internationalisering, e-commerce, ondernemerschap, ondernemend gedrag of commercieel talent.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding is er voor persoonlijke begeleiding veel aandacht. Als je tijdens je opleiding tegen problemen aanloopt, kun je deze bespreken tijdens de mentorlessen en persoonlijke gesprekken die hiervoor worden ingepland. Het hoeft niet alleen te gaan over problemen die met je opleiding te maken hebben, het kan ook gaan om problemen in de privésfeer.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met een diploma voor de opleiding International business studies kun je aan de slag als medewerker bij een internationaal opererend bedrijf. Je houdt je bezig met sales, customer service, logistiek, administratie of communicatie. Je kan ook aan de slag op een exportafdeling of marketingafdeling van een internationaal opererend bedrijf. Dan beoordeel je kansen voor een buitenlandse markt en je onderzoekt die markt. Je kunt ook als zelfstandig ondernemer aan de slag. Kies jij voor het behalen van jet BTEC- of EBBD-diploma, dan heb je veel mogelijkheden om verder te studeren aan de University of applied sciences of andere Europese hogescholen.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als medewerker bij een internationaal bedrijf moet je je goed staande kunnen houden in de internationale zakelijke markt. Dan helpt het als je je goed kunt redden in de Engelse taal, of de taal van het land waar je werkt. Je bent zelfstandig en nieuwsgierig naar andere culturen. Je bent sociaal vaardig en ondernemend, representatief en zelfverzekerd. Ook heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent in staat om verschillende bedrijfsbelangen goed tegen elkaar af te wegen. Het is belangrijk dat je zelfbewust bent en dat je niet bang bent uitgevallen. Het kan immers gebeuren dat je je in je eentje moet redden in een vreemd land.

Verder heb je een commerciële en professionele instelling. Je bent servicegericht en je vindt dienstverlening aan de klant belangrijk. Jouw beroepshouding is stimulerend en motiverend in de omgang met klanten, collega’s en leidinggevenden. Daarom is het prettig om met jou te werken.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het cursusjaar 2020/2021.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het cursusjaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1202,-.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 335 euro aan boeken en licenties.
Kies je voor het behalen van je BTEC-diploma, dan betaal je ongeveer 420 euro voor de examens. 

Vrijwillige kosten
Internationalisering en ervaring opdoen in het buitenland lopen als een rode draad door de opleiding. We bieden taalreizen, buitenlandreizen, buitenland stage en internationale uitwisselingsprogramma’s aan. Ondanks dat je in aanmerking kunt komen voor Erasmussubsidies, moet je rekening houden met extra kosten als je wilt deelnemen aan deze activiteiten. De kosten voor excursies en talenreizen variëren van 50 euro tot 1.000 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 35 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Engels
Na je aanmelding voor de opleiding International business studies ontvang je een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Deze wordt gecombineerd met een Engelse opdracht en een motivatietoets. Hierna krijg je een uitnodiging voor een intake waar je een pitch in het Engels houdt. Na het intakegesprek krijg je een studieadvies. Mochten er nog twijfels zijn bij jou of bij de opleiding dan kan het zijn dat je een extra capaciteitentest moet afleggen, zodat we je een reëel studieadvies kunnen geven.

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding International business studies business werkt samen met Rotterdamse ondernemers uit de internationale handel. Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens zo belangrijk. Naast je stage zal je tijdens de opleiding daarom ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan klanttevredenheidsonderzoeken, marktonderzoek, updaten van de website of het uitvoeren van administratieve handelingen. Ook ga je workshops en presentaties volgen bij Move Your Skills. Denk hierbij aan presentaties door ondernemers uit de internationale handel of een workshop solliciteren door Randstad. Reken dus maar op een portie praktijkervaring!

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Een stage van 20 weken maakt deel uit van de opleiding. Er zijn volop kansen op het gebied van buitenlandse stages, studiereizen en internationale uitwisselingen, onder andere naar China. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagedocenten.s-bb.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een diploma International business studies kun je veel kanten op.  Zo’n 80% van onze studenten studeert door op het hbo. Met een mbo-opleiding op niveau 4 kun je verder studeren aan hbo-opleiding als International business studies, Internationale betrekkingen of International business & management. Maar ook andere hbo-opleiding en/of Engelstalige hbo-opleidingen kunnen een prima vervolgtraject voor je zijn. Op basis van het EBBD of het BTEC extended diploma heb je ook de mogelijkheid om in Groot-Brittannië of andere landen verder te studeren.

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

 Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij iets anders in de wereld van de internationale handel of een andere commerciële opleiding? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:

- Assistent-manager internationale handel
- Vestigingsmanager groothandel
- Junior accountmanager
- Medewerker marketing & communicatie
- Medewerker evenementenorganisatie
- International event management studies

Aanmelden

Crebo
25133
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2020